Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A diákoké lesz a város Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. március 31.
ImageHárom nap, harminchárom középiskola, hatszáz produkció és alkotás, több mint ezer résztvevő – április 8–10. között, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Dunaújvárosban.

 

Fejér megye 51 középfokú oktatási intézményéből 33 kapcsolódott be az idei rendezvénybe, 1077 résztvevővel. A legnépesebb csapattal, 119 fővel a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett, őket 114 fővel a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium, 111 fővel a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és 107 fővel a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola követi. Székesfehérvárt 16, Dunaújvárost 9 intézmény képviseli, a kisebb települések közül Mór tűnik ki a maga 46 fő indulójával.

A kulturális seregszemléről Gombos István humán ügyekért felelős dunaújvárosi alpolgármester, Mészáros Attila ifjúsági ügyekért felelős fehérvári alpolgármester, Alcsics Henrietta, Dunaújváros diákpolgármestere és Bódig Péter, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke tartott sajtótájékoztatót a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban ; a sajtó képviselőit Juhász Zsófia, az eseményt évtizedek óta szervező Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója köszöntötte.

A tehetségkutatáson kívül a rendezvény fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak, különlegessége pedig az, hogy fiatalok szervezik fiataloknak. A Diáknapok lebonyolításában idén is népes önkéntes csapat vesz részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között: ők közös tréningen, szakmai felkészítésen ismerik meg feladatkörüket. A segítők jól felismerhető, egyforma ruházatban lesznek jelen minden helyszínen, segítik a versenyzőket és a nézőket, és közülük kerülnek ki a színpadi kategóriák konferálói, valamint a rendezvény fotósai is.

A színpadi kategóriák között idén legnépszerűbb a könnyűzene a maga kilencven indulójával; a vers- és prózamondók hetvennégy produkcióval neveztek, de roppant népszerű a népdal – népzene – néptánc kategória és a sótájm is. A kiállítási anyag is szokatlanul gazdag: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában száznyolc, a fotós-filmes kategóriában pedig hetvennégy pályamű érkezett. Sokan jeleskednek az irodalom területén is: hetvenegy vers és próza kerül a zsűri asztalára.

A Diáknapok központi helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt működik majd az információs és regisztrációs pult, és az intézmény ad otthont a Diákszínpad kategóriának. A vasárnapi gálaműsort szintén itt rendezik meg, 14 órai kezdettel: a látványosnak ígérkező show-t Szakál Attila koreográfus-rendező állítja színpadra és Csadi Zoltán színművész vezeti.

Az idei Diáknapok a Diákszínpad kategória bemutatóival kezdődik pénteken 10 órakor a Bartók Kamaraszínházban. Ezt a kategóriát a szervezők idén is összevonták az Országos Diákszínjátszó Találkozóval, így ennek közép-dunántúli regionális bemutatóit ezen a napon láthatja a közönség. A háromnapos fesztivál további helyszínei: Széchenyi István Gimnázium, Béke Étterem, Sándor Frigyes Zeneiskola, Kortárs Művészeti Intézet.

A szervezők szombatra és vasárnapra olyan szabadidős programokat kínálnak a középiskolások számára, amelyek feloldják az izgalmakat, tartalmas szórakozást nyújtanak és estére is együtt tartják a fiatalokat. Szombaton este Janklovics Péter stand-up estjére, a Dózsa Mozicentrum vetítésére és Zsigmond Lala koncertjére várják az esemény résztvevőit, akik vasárnap délelőtt is tartalmasan tölthetik el a gáláig hátralévő időt.

A kulturális fesztivál rendezői  idén is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, ők az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismerik el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat illetve különdíjat kapnak, továbbá felléphetnek a Diáknapokat lezáró gálaműsorban – és persze gazdára talál a megye és a két rendező város nagydíja, a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is.

A rendezvények megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.

Rendezők:   
Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >