Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
IV. Fehérvári Halünnep  Kifogjuk a legjobb falatokat! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. április 01.
Van itt csali és egy-két horog, lássuk, mire jutnak a palotavárosi tavak horgászai és szakácsai! A közösségkovácsoló családi ünnepen a botok végén a gyerekek nagy fogásra várnak, szüleik a bográcsok mellett a legízletesebb falatok reményében versenyezhetnek.

 

A rendezvényt – a hagyományokat követve – a fővédnök, Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitják meg 2016. április 2-án, szombaton 10.00 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral a Palotavárosi tavaknál.

A halételfőző versenyen nincs megkötés, bármilyen hagyományos fogást és igazi ínyencségeket is készíthetnek a csapatok. 9.00 órától vehetik át a nyersanyagként szolgáló élő halat, majd a helyek elfoglalása után kezdődhet a verseny. A felkínált falatokat a zsűri déltől értékeli, az eredményt 14.30 órakor hirdetik ki. Az egyre népszerűbb gasztronómiai ünnepet színpadi produkciók, bemutatók sokasága színesíti, a gyerekek pedig ingyenesen próbálhatják ki a horgászatot.

„Több évvel ezelőtt a HOFESZ megújult vezetése kereste meg az Önkormányzatot a Fehérvári Halünnep megrendezésének ötletével. Nagyon vonzónak tartottuk a javaslatot, így a rendezvény mellé álltunk.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester. Elmondta: az egyre növekvő népszerűségnek és a nagy látogatottságnak köszönhetően az idei évtől szükségessé vált, hogy a kulturális-szórakoztató programok koordinálását egy külső, profi csapatra, a Fehérvári Programszervező Kft-re bízzák, így a város saját cége és a gasztronómiai elemekért felelős HOFESZ együtt dolgoznak a közös sikerért. Az alpolgármester szeretettel invitálta a székesfehérváriakat a Fehérvári Halünnepre, amely a Fehérvári Lecsófőző Vigasság, valamint a Kolbásztöltő Fesztivál mellett Székesfehérvár egyik legnépszerűbb gasztronómiai programja és tovább erősíti a város közösségét.

Vargha Tamás
honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője megköszönte a rendezvény három évvel ezelőtti elindítását a HOFESZ-nek. Ugyancsak köszönetét fejezte ki Brájer Éva alpolgármesternek és Pamminger Ede mesterszakácsnak, hogy a rendezvény mellé álltak és támogatták a Halünnep megvalósítását. Mint mondta: a rendezvény mindenki örömét szolgálja. A Palotavárosi tavak környéke nemcsak egy hely a térképen, hanem Székesfehérvár élettel teli közösségi tere, ahol a városlakók összejöhetnek és beszélgethetnek.

Sikertörténetnek nevezte a Fehérvári Halünnepet Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezető igazgatója. Úgy fogalmazott: a Lecsófesztivál adta az alapot, melyet jó csapatmunkával, a város támogatásával vittek, fejlesztettek tovább. Fejér megyében 20.000 horgász alkotja az egyik legnagyobb civil közösséget, ami szintén hozzájárul a népszerűség folyamatos növekedéséhez. A kulturális rendezvények idei kiszervezésével bővülni tud a Halünnep gasztronómia része, többek között ismét megfőzik Fehérvár halászlevét. A főzőverseny túlnyúlik a megyehatáron, hiszen a körülbelül 60 nevezett csapat között vannak debreceniek, sőt, jön egy horvát tűzoltócsapat is. Urfi Tamás hozzátette: a családok kulturált környezetben, finom ételek kóstolásával tölthetik el a szombati napjukat.

Ínycsiklandozó finomságok sokaságáról számolt be a sajtótájékoztatón Pamminger Ede mesterszakács. 2.300-2.500 fő megvendégelésére készülnek és 1.300 főre főzik meg a város halászlevét filézett, gyakorlatilag szálkamentes halból. Lesz továbbá medvehagymás és parajpürés-spenótos rétes, továbbá leveles tésztából hajtogatott, füstölt halas batyu is, amely mellé dukál a bakonyi és rizlinges-kapros-joghurtos öntet. Készítenek még halchips-et és kukoricalisztbe mártogatott pontyfilét.

A Fehérári Halünnep megrendezéséért, a horgászat népszerűsítéséért és a nyári gyermektáborok megszervezéséért is köszönetet mondott a HOFESZ-nek Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő.  Hozzátette: Húsvét után a Halünnep remek alkalom arra, hogy a városlakók összegyűljenek. A halételek méltánytalanul hiányoznak a magyar családok asztalairól, így a hiánypótló, akár hagyományosnak is tekinthető rendezvény által népszerűsítik a halfogyasztást, különösképpen a helyben fogott halakból készíthető ízletes fogásokat. Viza Attila beszélt a Palotavárosi tavak környékének fejlesztéséről is. Szándékaik szerint egy olyan közösségi teret hoznak létre, amely alkalmas lesz a város egyéb nívós programjainak a befogadására is, így szolgálni fogja Székesfehérvár valamennyi polgárát.



Kulturális és szórakoztató rendezvények a IV. Fehérvári Halünnepen:

A standard és latin táncok szépségét a Felicita Kulturális és Táncsport Egyesület mutatja be, majd fellépnek az akrobatikus rock and roll műfaj népszerű képviselői, a Főnix Rock and Roll Egyesület tagjai és a MegaDance Táncstúdió növendékei Rovó Tamás vezetésével. A zenei palettát a Fehérvár Hangja tehetségkutató versenyen korábban megismert Katona Lóránt, Zsigmond Lala, és a 2015-ös döntősök előadása, a Horváth testvérek hegedű és zongora koncertje, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola művészeti csoportjainak – Kicevice Citerazenekar és Kenderkóc Éneklőcsoport – népzenei műsora, valamint a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar produkciója színesíti. A sportok szerelmeseinek a horgászaton túl a szervezők színpadi, kerékpáros triál bemutatóval és oldtimerekkel is kedveskednek. A legkisebbeket a színpadon a Barboncás Egyesület Fekete kisasszony című bábelőadása, valamint napközben állatsimogató, kutya-, óriásnyúl-, galambbemutató és népi játékok szórakoztatják majd. A rendezvényt a csípőtekerős trópusi karneválzenét játszó Coco Loco együttes bulija zárja.

 

PROGRAMOK

10.00 órától főzőverseny, folyamatos zsűrizés és kóstolás

Színpadi programok:

10.00 Ünnepélyes megnyitó a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral
11.00 Felicita Kulturális és Táncsport Egyesület
11.35 Barboncás Egyesület Fekete kisasszony című bábelőadása
12.25 Horváth testvérek hegedű és zongora koncertje
13.00 Főnix Rock and Roll Egyesület
13.25 Triál bemutató
14.00 A Fehérvár Hangja 2015-ös döntőseinek műsora
14.30 A főzőverseny eredményhirdetése
15.00 A Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola művészeti csoportjai
15.30 Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar
16.30 MegaDance Táncstúdió növendékeinek bemutatója
17.00 Zsigmond Lala és Katona Lóránt
18.00  Coco Loco bulizenekar

Kísérőprogramok: Dog Plusz kutyabemutató, előadás a felelős állattartásról, állatsimogató, óriásnyúl- és galambbemutató, népi játékok, oldtimer-bemutató

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >