Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Drone Racing Hungary: remek nyitás
Drone Racing Hungary: remek nyitás Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. április 04.
Ilyés Zsolt, alias ZsolteeFPV győzelmével és hatalmas közönségsikerrel ért véget az első Magyar Multirotoros Drón Bajnokság, a Drone Racing Hungary nyitófutama Velencén.

 

A dobogó második fokára Viniczai István (Vini), a harmadikra Fritsch Balázs (Fröccs) állhatott fel a történelmi versenyen. Mivel a megmérettetés nyílt volt, néhány külföldi "vendégművész" is megmutathatta tudását. Két horvát "drónbűvölő", Goran Krajnovic (Zed) és Denis (IronicGti) kifejezetten remekelt a műfajban, mivel ők ketten érték el a legjobb összesített eredményt.

Az abszolút TOP 10-ben végül a következő sorrend alakult ki: 1. Goran Krajnovic (Zed), 2. Denis (IronicGti), 3. Ilyés Zsolt (ZsolteeFPV), 4. Vini, 5. Fröccs, 6. Backspin, 7. Norbertt, 8. Durma77, 9. ShootsFPV, 10. Mrcsami.

Nem csak ők, valamennyi versenyző nagyszerű élményt adott a Velence Korzó homokos partján annak a mintegy 3000 nézőnek, akik a helyszínen tekintették meg a minicsodák száguldását.

A délelőtti bemelegítő futamokat (már ekkor ezres létszámú közönség figyelte az eseményeket!) követően a délutáni ünnepélyes megnyitóra már zsúfolásig megtelt a „lelátó”, vagyis a Korzó épületének terasza. A Velencei-tó és környékének fejlesztéséért nagyon sokat dolgozó L. Simon László államtitkár arról beszélt, hogy Velence vérbeli sportnapot tartott vasárnap – délelőtt rendkívül nagy érdeklődést vonzó futóverseny volt, délután pedig a drónok harca.

A drónverseny igazi szenzáció, óriási potenciál van benne, ezért is örülünk nagyon, hogy az első hazai futamot itt rendezik, Velencén” – mondta L. Simon László, amihez dr. Papp Gyula ezredes, az Állami Légügyi Főosztály osztályvezetője annyit tett hozzá, a Nemzeti Közlekedési Hatóság közreműködésével rendezték a viadalt, így: „Ellenőrzött körülmények között, biztonságban versenyezhetnek a drónok, amiben a Közlekedési Hatóság is szívesen vesz részt, hiszen a huszonegyedik század a drónokról szól majd” – mondta dr. Papp Gyula.

Koszti András, Velence polgármestere elárulta, hagyományteremtőnek szánták városában a bajnokság első futamát: „Abszolút beleillik a turisztikai koncepciónkba a drónverseny, amely segít abban, hogy Velence még jobban látszódjon a térképen.”

Ez történt tehát a megnyitón, és kora délután elkezdődtek a versenyfutamok is, amelyek során a versenyzők nagyon odatették magukat. Persze, az látszódott, hogy ez történelmi verseny, hogy senki sem vett még részt ilyen jellegű megméretésen: nem ritkán megremegtek a kezek, s persze (ez a közönségnek nagyon tetszett), az is gyakran előfordult, hogy egy-egy drón a homokban, vagy a védőhálóban végezte, esetleg elkaszált egy kaput.

Jó a látvány, sok a néző, a tévéközvetítés pedig jól aládolgozik a rendezvénynek. A pilóták ahányan vannak, annyi félék, de éppen ez a szép ebben a sportban. Ötfutamosra tervezzük a bajnokságot, amelynek a velencei volt a nyitó rendezvénye, s azt hiszem a nézők és a versenyzők is elégedetten távoztak az egész napos verseny végén” – tette hozzá Bársony Péter versenyigazgató, a Magyar Drón Egyesület elnöke.

Már szürkült, amikor a kieséses rendszerű viadalon (mindenki kétszer három kört tehetett meg az edzéseken felül, és a jobb „futamát” értékelték) a legjobbak odaálltak a rajthoz, hogy a gyönyörű velencei naplementében összemérjék a gyorsaságukat.

Az időközben kiderült, hogy - autós hasonlattal élve - nem létezik olyan, hogy a drónok Mercedese, vagy Ferrarija, mindenki olyan drónt épít magának, amely a legjobban megfelel a saját vezetési stílusának. S nem is a gyorsaság a legfontosabb (bár azért lenyűgöző volt látni a 100 km/óra fölötti tempóval száguldó járműveket), hanem az, hogy ki a legtechnikásabb, ki tudja a kapukat tökéletesen bevenni.

Nos, a leggyorsabb egy horvát vendégművész, Goran Krajnovic (nicknevén Zed) volt, a legjobb magyarnak pedig (abszolútban a harmadik) Ilyés Zsolt, alias ZsolteeFPV bizonyult.

Goran Krajnovic (Zed): „A legfontosabb, hogy nem volt technikai gondom, ennek is köszönhető a győzelmem. Boldog vagyok, hogy nyertem, már csak azért is, mert nagyon izgultam, hiszen ez volt az első nagy versenyem. Köszönöm az élményt, a szervezők tökéletes munkát végeztek.”

Ilyés Zsolt (ZsolteeFPV): Éjszaka összesen másfél órát aludtam, csak forgolódtam az ágyban. Nagyon izgultam, hogy mi lesz a géppel, mi lesz a technikával, mi lesz, ha valami balul sül el. Ennek megfelelően alig álltam a lábamon, de azért szaladgáltam egész nap, mert versenyeztem is, és a többieknek is segítenem kellett. Annyi mindent csináltam, annyi emberrel találkoztam, hogy a győzelem igazából már csak hab volt a tortán. Maga a verseny európai szintű volt, és lesz még jobb is, hiszen ez csak az első forduló volt…”

Az öt fordulóból álló Magyar Drón Bajnokság következő futamát május 15-én tartják a Hungaroringen, s a sorozat végső győztese elképesztő nyereményben részesül: aki az öt futam alapján a legjobbnak bizonyul, vagyis megnyeri a bajnokságot, annak a szervezők az utazási és szállásköltségét is állják az októberben, Hawaii-n rendezendő drón világbajnokságra.

Az első verseny bizonyított. Új technikai sikersportág a láthatáron!

További információk a főszervező Magyar Drón Egyesület weboldalán: 

http://www.droneracinghungary.com/

és Facebook-oldalán: 

https://www.facebook.com/droneracinghungary/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >