Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A jövő kis zenészeit keresik Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. április 05.
ImageKisiskolásoknak tartanak a héten hangszerbemutatót a Székesfehérvári Hermann László Zeneiskola Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Amelyik kisgyereknek annyira elnyeri valamelyik hangszer a tetszését, hogy jelentkezni szeretne növendéknek a Zeneiskolába, az ezt már a héten megteheti. A Zeneiskola az alkalmassági meghallgatásait csütörtöktől tartja.

 

A zene és a hangszerek iránti érdeklődést felkeltő programok zajlanak a héten a Székesfehérvári Hermann László Zeneiskola Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Városház téri épületében. A mai, a holnapi és a szerdai napokon elsős, másodikas és harmadikas osztályokat vártak/várnak a szervezők, de a nagycsoportos óvodásokat is szívesen látják.

Ma mind a két délelőtti foglalkozáson zsúfolásig megtelt a Zeneiskola hangversenyterme, ami az előzetes jelentkezések alapján várhatóan így lesz holnap is. A második bemutatón telekis és zentais diákok vettek részt. Bergerné Szőnyi Anna hegedű tanárnő irányításával a mintegy hetven kisdiák betekintést nyerhetett a hangszerek világába. Miután az elején mindenki megszólaltatta a saját testében lévő hangszerét, vagyis a hangszálait, a Zeneiskola növendékei mutatták be, milyen hangszereken lehet tanulni a zenepalotában.
A népi hangszerek közül megszólaltatták a hatlyukú furulyát és a tekerőlantot, majd egy gitár- és egy zongorajáték csendült fel. A vonós hangszerek közül a legmagasabb, azaz a hegedű és a legmélyebb, azaz a nagybőgő szólalt meg. Miközben a gyerekek számára az is kiderült, hogy a vonó lószőrből készül, amit kicsavarva Anna néni még meg is lengetett, utánozva ezzel az állat farkát. Majd ezt követően a kicsik nagy ámulatára a teremben lévő hatalmas orgona is megszólalt. Míg a foglalkozás második felében a fa- és a rézfúvós hangszerek mutatkoztak be. Így a klarinét, a fuvola, az oboa, a trombita, a kürt, a tenorkürt és a tuba is. A foglalkozást pedig citerazene zárta.

Az interaktív foglalkozáson a gyerekek többek közt azt is megtudhatták, hogy a tekerőlantban egy vonó dörzsöli a húrokat, az ad ki hangot, vagy azt, hogy a hegedűn nincsen bundok, mint a gitáron, amik a hangok lefogását segítik, de akár azt is, hogy az orgona legmélyebb hangja úgy szól, mint egy hajókürt. S mindezek közben azt is láthatták, milyen sok hangszer közül választhatnak, ha növendéknek jelentkeznek a Zeneiskolába. 

A különböző zenei programok egész héten várják a gyerekeket. Szerda délelőttre – amikor az intézmény Musica Bella Vonószenekara ad koncertet – még lehet jelentkezni. A foglalkozásokhoz előzetes regisztráció szükséges.

Szerdán és csütörtökön délután a gyermekek szüleikkel együtt lehetnek részesei két előadásnak is. Április 6-án a Zongora tanszak mutatkozik be az Égig érő fa zenés mesével, míg április 7-én a Zenede Bábszínház hangszerpróbálgatós bemutatója lesz. Ide előzetes bejelentkezés nem szükséges. 

Amelyik gyermek kedvet érez, hogy saját maga is részese legyen ilyen zenélésnek, és szeretne valamelyik hangszeren megtanulni, játszani, azt alkalmassági meghallhatásra várják a zenetanárok a hét második felében. Ehhez nem kell más, mint egy általa ismert gyermekdal, amit el tud énekelni, valamint némi ritmusérzék és minimális zenei affinitás.  

A Zeneiskola programjai pontos időpontokkal az alábbiakban:
április 5-én, kedden 9 órakor és 10.30 órakor hangszerbemutató hangverseny
április 6-án, szerdán 9 órakor és 10.30 órakor Musica Bella Vonószenekar hangversenye
április 6-án, szerdán 17 órakor a Zongora tanszak bemutatkozása az Égig érő fa című zenés mesével 
április 7-én, csütörtökön 16.30 órakor Zenede Bábszínház hangszerpróbálgatós előadása
április 7-én, csütörtökön, április 8-án, pénteken, április  11-én, hétfőn 14 óra és 18 óra között alkalmassági meghallgatás.

A programok mindegyike ingyenes és a Székesfehérvári Hermann László Zeneiskola Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Városház tér 3. szám alatti épületében lesz.



 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >