Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
"Táborok az I. világháborús frontvonalak mögött" Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. április 05.
ImageDr. Demeter Zsófia történész, a Szent István Király Múzeum nyugalmazott igazgatója tart előadást szerdán 17 órakor Táborok az I. világháborús frontvonalak mögött címmel. A program „Az Égből dühödt angyal dobolt" - Székesfehérvári ezredek az I. világháborúban kiállításhoz kapcsolódik, amelyet április 17-ig lehet megtekintenia Múzeum Országzászló téri épületében.

 

Táborok az I. világháborús frontvonalak mögött címmel tart előadást dr. Demeter Zsófia történész, a Szent István Király Múzeum nyugalmazott igazgatója szerdán 17 órakor a Múzeum Országzászló téri épületében.

Az előadás „Az Égből dühödt angyal dobolt" - Székesfehérvári ezredek az I. világháborúban című kiállításhoz kapcsolódik, amely 2015 novemberében nyílt meg: az itt állomásozó katonai alakulatokat és azok épületeit mutatja be, végigkíséri a városban állomásozó ezredek I. világháborús tevékenységét, a front eseményeivel és a katonák front mögötti életével. A kiállítás képet ad a hátország erőfeszítéseiről is: hogyan segítették a rászoruló hadiárvákat, hadiözvegyeket és hadirokkantakat. A kiállított műtárgyak jelentős része magángyűjtőtől került a tárlatra, de számos fennmaradt emlék érkezett más intézményekből is.

A kiállítás kapcsán több programot is szerveztek a Múzeumban: a történelem iránt érdeklődők meghallgathatták Soós Péter, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Tárgyi Gyűjtemény Osztály vezetőjének, Gondos László muzeológusnak és Rózsafi János történésznek, a Nagy Háborúk Kutatásáért Közalapítvány munkatársának az előadásait az első világháborúhoz kapcsolódó témákban. Középiskolás diákoknak tárcaíró versenyt hirdettek, valamint irodalmi sétát is szerveztek zenével, beszélgetéssel, Czinki Ferenc vezetésével. Dr. Demeter Zsófia előadására minden érdeklődőt szeretettel várnak!   

Az időszaki kiállítás április 17-ig látogatható.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >