Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Körmönfont kézművesség
Körmönfont kézművesség Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. április 08.
Harmadik alkalommal gyűlnek össze vasárnap délután a fehérvári kreatívok. A Furfang Feszt a „Mesterségek ismerői” alcím tematikája mentén arra irányítja majd a székesfehérváriak figyelmét, hogy tiszteljék az időseket, s ezt továbbgondolva mutassák ki szeretetüket szüleik, nagyszüleik iránt.

 

Az esemény szervezői nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy bemutassák az idősebb generáció tudását, hiszen tapasztalataikból és életismeretükből táplálkozó tanácsaik elengedhetetlenül fontosak a mindennapokban. A III. Furfang Feszten ingyenesen lehet részt venni.


A vasárnapi eseményre csaknem 40 kreatív – amatőr és profi kézműves, zenész, előadóművész – fogadta el a meghívást, hogy legyen a Furfang Feszt alkotógárdájának résztvevője. Köztük a látogatók találkozhatnak majd tizenéves közreműködővel ugyanúgy, mint tapasztalt, a hetvenedik életévét betöltött mesterrel. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón a Kézművesek Házában Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke, Viza Attila, Székesfehérvár 8. számú választókörzetének önkormányzati képviselője, Tóth György Szilveszter, a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagja és Majer Tamás, a szervező HírBeleBumm Kreatív Kommunikáció munkatársa beszélt a vasárnapi rendezvényről.

Majer Tamás, a szervező HírBeleBumm Szociális Szövetkezet képviseletében elmondta, hogy 2016. április 10-én, vasárnap 13.00 és 18.00 óra között újra érdekes programokkal várják az érdeklődőket az ingyenesen látogatható Furfang Feszten. A HírBeleBumm 2014-ben hozta életre, idén pedig harmadik alkalommal valósítja meg a fehérvári kreatívok napját. A korábbiakhoz képest változik az évszak és a helyszín, az alapfilozófia azonban nem: a szervezők továbbra is a saját kezű alkotások elkészítésére sarkallják a látogatókat. A meghívott vendégek, kézművesek ebben lesznek a fesztiválozók segítségére. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, illetve a Család-, Ifjúsági- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósul meg, valamint az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan idén is támogatja a rendezvényt Székesfehérvár Önkormányzata. Majer Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy ezúttal nem a Jávor Ottó tér, hanem a Rác utcai Kézművesek Háza és környéke lesz a rendezvény helyszíne. Mint mondta, ezzel a szervezők a generációk közti párbeszéd fontossága mellett tesznek hitet, amelyet a rendezvény filozófiájába szőnek azáltal, hogy több generáció együttes, aktív időtöltésének adnak teret.

 


 

A rendezvény lényege, hogy a kézművesekkel együtt, az ő útmutatásuk szerint mindenki maga készítsen el kisebb-nagyobb ajándéktárgyakat, gyerekjátékokat, boltban meg nem vásárolható, egyedi holmikat, amelyek éppen a saját kezű, odaadó munka révén lesznek összehasonlíthatatlanul szépek, kedvesek. A Fehérvári Kézművesek Egyesületével együttműködve számos értékes, megőrzésre méltó mesterséget kívánnak bemutatni a szervezők a fiataloknak. Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke kiemelte: több olyan régi kézműves mesterség kerül előtérbe a vasárnapi Furfang Feszten, mint a nemezelés, a kötélverés, a fafaragás, vagy a körmönfonás. Az eseményen résztvevők apróbb tárgyakat, karkötőket, nemezeléssel labdát és babát, valamint bőrözéssel kulcstartót is készíthetnek. A kézművesek a közös munka során megmutatják a szükséges fogásokat, így előzetes ismeret nélkül is bárki bármit kipróbálhat.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Viza Attila önkormányzati képviselő köszönetét fejezte ki a HírBeleBumm Szociális Szövetkezetnek, illetve a Fehérvári Kézművesek Egyesületének, hogy a Furfang Feszttel lehetőséget biztosítanak a nemzedékek közötti kapcsolatteremtésre. „Nagyon fontosnak tartom a vasárnapi rendezvényt, hiszen a fiataloknak be kell mutatni azokat az ősi technikákat, amelyek segítségével saját maguk maradandó értéket tudnak létrehozni. Nagy öröm, hogy a Fehérvári Kézművesek Egyesület tagjai át tudják adni ezeknek a régi mesterségeknek a legfontosabb fogásait a fiataloknak, értelmes időtöltést biztosítva ezáltal számukra. Székesfehérvár Önkormányzata nagy örömmel támogatja a „Családbarát Ország az Idősekért, a Nemzedékek Együttműködéséért” című pályázat keretében megvalósuló Furfang Fesztet, amely üde színfoltot jelent a város programtérképén.” – tette hozzá Viza Attila.

Az eseményen résztvevőket színes programkínálat várja: fesztiválállat-varrás Csóri Manyival, egyedi könyvjelzők kivitelezése Tóth Eszterrel, a Basa utca dizájnerével, bútorrestauráló workshop, pánsípkészítés a Los Andinos muzsikusaival, tűzzománc ékszerek közös megmunkálása 850 Celsius-fokon Fenyvesi Attilával, valamint környezetbarát kukahangszerek „riszájkling” előállítása gyerekeknek az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete legkreatívabb tagjaival. 16.45 órától a Kákics együttes zenél, műsoruk közben népmesét mond Baboth Dóra néprajzkutató.

A vasárnapi programkavalkádot a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület műsora is színesíti. Az egyesület képviseletében Tóth György Szilveszter kiemelte: nagy örömet jelent számukra, hogy a vasárnapi esemény a generációk közötti kapcsolatok erősítésére és a tudásátadásra ad lehetőséget. Az egyesület tagjai Géza fejedelem korabeli fegyveres bemutatót tartanak, míg a harcok szünetében a kor kézműves technikáiba avatja be a történelemre is fogékony közönséget Orbán Klaudia.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >