Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
"Többes számban" Nyomtatás E-mail
Írta: Császtvay Tünde, Kész Mónika   
2016. április 08.
ImageSajtótájékoztatón jelentette be Császtvay Tünde irodalomtörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese és Brájer Éva alpolgármester, hogy április 14-én Székesfehérváron nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum teljesen megújult, látványos installációkkal teli 1. világháborús kiállítása, amit a fehérváriak egy több mint tizennyolc méter átmérőjű gömbsátorban tekinthetnek meg az Alba Pláza előtti téren.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum•kör•út-programja 2013 végén indult. A program célja, hogy a nemzet első múzeumát és kreatív törekvéseit egyes történeti témákhoz kapcsolódva azokkal is megismertesse, akiknek nincs lehetőségük személyesen eljutni Budapestre vagy a Nemzeti Múzeum tagintézményeinek helyszínére, illetve hogy ebben a sajátos térben, egy 18 m átmérőjű gömbsátorban a Nemzeti Múzeum olyan merész és modern kiállítási ötleteit is kipróbálhassa, ami a jóval kötöttebb múzeumi helyszíneken esetleg idegenül hatna.
A gömbsátor belső kialakításában a kreatív koncepció új vizuális nyelvvel megfogalmazott kiállítói tér, mely 360 fokban körbejárható és kb. 60-70 látogató befogadására alkalmas.

2016-ban megújult tartalommal, az 1. világháborúhoz köthető témával, új koncepcióval, új forgatókönyvvel, új installációval jelenik meg, pályázati forrásból, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság jóvoltából és Székesfehérvár Önkormányzatának segítségével, számos közgyűjtemény és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával. Az Országos Széchényi Könyvtár társrendezőként vett részt a kiállítás létrehozásában.

 


 

A Többes számban - Az 1. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című kiállításon a háborúba került közember és a háborús propaganda, az 1. világháború kegyetlen mindennapjai idéződnek meg, egészen váratlan és szokatlan módon, modern vizuáltechnikai megoldások felhasználásával. A kiállítás - mely több száz eredeti műtárgyat mutat be - igazi látványattrakció is: egyedi kísérletként, szimbolikus installációban ötvözi a valóságos és a virtuális elemeket.
A tárlat több részre oszlik: az egyik oldalon a harcokban résztvevő, személyes szféráját elvesztő magánember és az őt körülvevő valóság, a másik oldalon a családfenntartó nélkül maradt hátországi élet idéződik meg.

A tárlat Székesfehérvárra érkezéséről ma délután tartottak sajtótájékoztatót, a témához autentikus helyszínt biztosító Szent István Király Múzeum I. világháborús kiállításának vitrinjei között.
Brájer Éva alpolgármester azzal a felhívással kezdte a tájékoztatót, hogy aki még nem látta a múzeum Székesfehérvári ezredek az I. világháborúban elnevezésű kiállítását, annak még április 17-ig erre lehetősége nyílik. Majd Székesfehérvár Megyei Jogú Város nevében nagy tisztelettel köszöntve városunkban a Magyar Nemzeti Múzeumot, elmondta, nagyon örülnek és köszönik azt a lehetőséget s megkeresést  részükről, hogy a Többes számban elnevezésű kiállítást ide hozzák Székesfehérvárra. Különösen annak tükrében – mint fogalmazott -, hogy egy nagyon izgalmas és interaktív jellegű tárlatról van szó.

 


Reményét kifejezve, hogy nagyon sok fiatal és diák is meg fogja tekinteni a kiállítást, akár a tanárok közreműködésével egy történelemóra keretében. Arról beszélt, hogy a kiállítás nem mindennapi módon szólítja meg a látogatókat, és nem a hagyományos módon mutatja be a Nagy Háborút, hanem annak mindennapjaiba enged betekintést.
Végezetül úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeummal ez az együttműködés valaminek a kezdete, és a jövőben az intézmény és a város között még lesz kapcsolat. Majd mindenkit arra buzdított, hogy tekintse meg az ingyenes kiállítást.   

 

Császtvay Tünde főigazgató-helyettes tájékoztatóját azzal kezdte, hogy ez a hetedik alkalom és hetedik helyszín, ahol a gömbsátor felállításra kerül, s reményei szerint a legsikeresebb lesz. Mint hangsúlyozta, Székesfehérvár vezetése részéről az az érzelmi, anyagi és szakmai segítség és elvárás, amivel feléjük fordultak, páratlan élményt ad egy ilyen esemény megvalósításához. Az a nyitottság, kedvesség, hatékonyság, gyorsaság - amit itt tapasztaltak - megfejel minden korábbi helyszínt, ahol eddig jártak már. Meglátása szerint az itteni közös akaratból és színvonalas együttgondolkodásból olyan eredmények születhetnek, ami talán példaértékű lehet.
Elmondta, hogy az I. világháborús témakörben kulturális dömping van az egész országban, éppen ezért nem könnyű olyan kiállítással előállni, ami másféle módon beszél a Nagy Háborúról. Ők ezt olyan formán igyekeztek megmutatni, hogy a hősök emléke mellett szemléltetik azt, hogy a háború a hátországban lévő mindennapokba is képes betüremkedni, és egy világot is meg tud változtatni.    
Krúdy Gyulát idézve - miszerint „A háború mindannak az ellenkezője, ami a reális világfelfogással egyezik.” - ez a kiállítás erről is szeretne beszélni, s célja, hogy a látogató elgondolkodjon azon, hogy hol a reális és a nem reális világ, s hol vannak az átjárások a két világ között, vagyis a front és a hátország között. Majd beszélt a tárlat központi eleméről, vagyis arról az írógépről, ami a két világ közötti kapcsolatot szimbolizálja, vagyis a hírforrás-alakítást, a propagandát jelezve. 
Elmondta, hogy a kiállítás szomorú és a háború durvaságát mutatja be lelki oldalról. A személyes történetét a háborúnak és az érzelmi átélést segíti az a sajátos világ, ami a gömbsátorban lesz. Ez a kulturális tér Székesfehérvár szívéhez közel, vagyis az Alba Plaza előtti téren kerül felállításra. A sátor építése már el is kezdődött.

Mint kiderült, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai az iskolai csoportokat levélben hívják meg a kiállításra, az osztályok látogatását pedig előzetes regisztrációval segítik, hogy a zsúfoltságot és a várakozást elkerüljék.

Az ünnepélyes megnyitóra április 14-én 17 órakor kerül sor. A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fogja megnyitni, míg köszöntőt mond Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.
A megnyitón közreműködik Lévai Enikő, az Operettszínház primadonnája, valamint †Cseh Tamás hangja is megszólal. Az est bemondója Szlotta Judit, az MTVA Kossuth Rádiójának munkatársa lesz.

Az ingyenes kiállítás nyitvatartási ideje az alábbiak szerint alakul:
2016. április 15–17. között 10.00–22.00-ig
2016. április 18–19. között. 10.00–21.00-ig.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >