Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szakmai napot tartott a Székesfehérvári Diáktanács Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. április 08.
Ötödik alkalommal szervezte meg hagyományos szakmai napját a Székesfehérvári Diáktanács. Az egész napos tanácskozás két fő témát ölelt fel, az előadások az IKSZ, vagyis az iskolai közösségi szolgálat és az egészségfejlesztés, egészségmegőrzés köré csoportosultak. A Városházán megrendezett szakmai napra mintegy 150 résztvevő jött el a fehérvári iskolákból.

 

A Székesfehérvári Diáktanács ötödik szakmai napjára meghívást kaptak a testület tagjai, a DMSP-k, azaz a diákönkormányzatok munkáját segítő pedagógusok, az Iskolai Közösségi Szolgálat intézményi koordinátorai és a 8-9. évfolyamos fiatalok is. A program levezető elnöke Bódig Péter, a Diáktanács elnöke volt.

Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket a Városháza Dísztermében. Elmondta: a városnak fontos szerepe van az iskolai közösségi szolgálat koordinálásában, éppen ezért a nyáron induló új ifjúsági honlap adatbázisában a fiatalok megtalálnak minden olyan civil szervezetet, ahol az IKSZ keretében meghatározott 50 óra önkéntes munkát teljesíthetik. A másik fő téma kapcsán hangsúlyozta: Székesfehérvár az elmúlt években nagyon sok erőfeszítést tett a 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Terv megvalósításáért, ezt célozzák a különféle szűrőnapok, a sportfejlesztések és a Nyitott Tornatermek programban kínált lehetőségek. Az alpolgármester beszélt a fiataloknak szóló aktuális pályázatokról is. Elmondta: a sulizenekarok ismét versenybe szállnak az Arany Dobverő-díjért a FEZEN Klubban megrendezésre kerülő harmadik ifiFESZT-en, a jelentkezéseket április 11-ig fogadják. Szintén jövő hétfőn jár le a nevezési határidő a „Székesfehérvár, az én városom 2022-ben” című pályázatra. Az alpolgármester hangsúlyozta: a legjobb anyagot benyújtó osztály terveit meg is valósítják.

 



A fiatalokat érintő újfajta szolgáltatásfejlesztésekről és az ifjúsági honlap indításáról Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok beszélt a szakmai napon.  Mint mondta: a portálon teljes adatbázist szerkesztenek azokról a városi civil szervezetekről és intézményekről, ahol a középiskolások valóban aktívan és hasznosan, megfelelő körülmények között tölthetik le az IKSZ 50 órás önkéntes tevékenységét. A honlapon megjelennek továbbá mindazon programok, rendezvények és különféle kezdeményezések, melyek Székesfehérvár fiataljait érintik. A tervek szerint a portálon keresztül közvetlenül lehet üzeneteket, javaslatokat küldeni a Polgármesteri Hivatalnak, akár a polgármesternek is.
Molnár Tamás arról is szólt, hogy az Új Nemzedék Kontaktpont Iroda megújuló helyen és tartalommal, Új Nemzedék Közösségi Tér néven működik tovább májustól. A tanácsnok ötleteket kért a fiataloktól, hogy milyen szolgáltatásokkal töltsék meg az intézményt. Javasolták, hogy a közösségi térben szervezzenek új disputa versenyeket, tájékoztassák a szakképző iskolásokat a nyári gyakorlati helyekről, hozzanak létre egy nyugodt tanulósarkot, valamint nyújtsanak segítséget a felsőoktatási továbbtanuláshoz, a pályaválasztáshoz és az önéletrajz-íráshoz. Ugyancsak itt tájékoztathatnák a fiatalokat a nyári munkalehetőségekről és a cserediákprogramokról, az egyes szakmák képviselői pedig előadásokon mutatnák be mesterségüket a fiatalok könnyebb pályaválasztása érdekében.

 

 



A figyelemfelhívás jegyében tartott előadást a szakmai napon Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Beszélt az egészségünket befolyásoló tényezőkről, az életkezdetről, a neveltetésről, a tanulás és az egészségügyi ellátás nyújtotta lehetőségekről, a környezeti tényezők és a munka hatásairól. Mint fogalmazott: fiatalkorban az egészség magától értetődő, és ekkor szükséges megteremteni az alapokat ahhoz, hogy testi-lelki-szellemi jólétünket idős korunkig megőrizhessük. Mint mondta: állapotunk 11%-ban függ az egészségügyi ellátástól, 19%-ban a környezeti hatásokról, 27%-ban a genetikai tényezőktől és 43%-ban az életmódtól, így alapvetően fontos, hogy milyen utat választunk magunknak. A tanácsnok ismertette a város 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Tervét, a hozzá kapcsolódó és évente megújuló végrehajtási tervet, az egészségügyi szűrőnapok és programok szervezését, a világnapi rendezvényeket, valamint a csatlakozást az országos kampányokhoz és mozgalmakhoz.

A szakmai nap keretében Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztési koordinátora bemutatta a 12-18 éves korosztály számára is kidolgozott e-bug egészségre nevelő oktatóprogramot, dr. Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa pedig részletesen beszámolt az Iskolai Közösségi Szolgálatról. Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának főosztályvezetője az ifjúságot érintő bűnmegelőzésről, Magony Tamás, a Civil, Ifjúsági és Sportiroda munkatársa a Nyitott Tornatermek programról, Nádasdi Richárd, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanára a Szent Kristóf-házzal közösen kidolgozott „Segítő Diákok 2015” pályázat nyertes projektjéről, míg Janzsó Ádám elnök a Nemzeti Ifjúsági Tanács működéséről tartott előadást.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >