Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
"... különben meggörbülne a világ gyémánttengelye..." Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. április 11.
ImageA magyar költészet napján, április 11-én, hétfőn és a hét folyamán több programmal tisztelegnek a magyar líra előtt Székesfehérváron. Mindenki találhat korosztályának és érdeklődésének megfelelő rendezvényt, hiszen lesz versmondó flashmob, idén is lehet verseket posztolni, részt vehetünk koncerteken, felolvasásokon, beszélgetéseken a magyar irodalmi élet szereplőivel.

 

Április 11., József Attila születésnapja – a magyar költészet napja. A költészetnek és a verseknek a fontosságáról sokat idézik a költő gondolatait: „Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” Székesfehérváron az intézmények, szervezetek több programmal tisztelegnek a magyar líra előtt – ezekből mindenki találhat kedvére valót és csatlakozhat az ünnepi eseményekhez.

25. alkalommal rendezi meg A Szabadművelődés Háza és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület a  Költőnk és kora című vetélkedőt középiskolásoknak – József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről és hatásáról. A délelőtti megnyitó 10 órakor lesz, az eredményhirdetésre pedig 15 órakor kerül sor A Szabadművelődés Házában (http://okkfehervar.hu/index.php?pg=event_10538_0).

10 osztály, 10 vers
– a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola tíz osztály részvételével csatlakozik az országos ünnepi eseményekhez (http://www.munkacsysuli.hu/news/details/269). A program 11 órakor lesz a költő József Attila utcai szobra előtt (József Attila utca 13.); a megemlékezés végén a diákok virágokat helyeznek el a szobornál. Rossz idő esetén az iskola tornatermében kerül megrendezésre az interaktív esemény.

Posztolj verset
idén is Székesfehérváron, az Igéző előtt! – április 10-én, és 11-én, vasárnap és hétfőn mindenki elviheti a kedvenc versét a Basa utca 1. alá (https://www.facebook.com/igezo/?fref=ts). Az akció keretében, amelyen a tavalyi évben több mint 20 ország vett részt, a szervezők vadonatúj, térképes felületet készítettek József Attila születésének 111. évfordulójára: a http://posztoljverset.hu/-ra április 10-től 15-ig lehet feltölteni a versek közzétételéről elkészített fotókat. 

A megzenésített költemények kedvelőit várja Joós Tamás és Hegyi Norbert: a Magyar Költészet Napja alkalmából adnak verses, zenés műsort A Szabadművelődés Házában 15.30 órakor (http://aszmh.hu/events/joos-tamas-es-hegyi-norbert-eloadasa/).

Költészetnapi beszélgetésre és felolvasásra hívják az érdeklődőket a Study Könyvesboltba: Schein Gábor író, költő, műfordító, irodalomtörténésszel Czinki Ferenc beszélget versekről és sok minden egyébről 17.30 órakor (https://www.facebook.com/events/439533419589877/). 18 órától Szegedi Kovács György költő lesz a vendége Gellén-Miklós Gábornak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában (http://www.vmk.hu/index.php?pg=news_35_405).

Április 12-én, kedden Zenés felolvasóestet tartanak a Hétvezér Általános Iskolában 17 órától (http://okkfehervar.hu/index.php?pg=media75666_hu). A programot a Humán hét keretében szervezik, az est előadói Czinki Ferenc, Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor.

Szerdán „Aki ivott az ég kék vizéből” címmel Gárdonyban folytatódnak a költészetnapi programok - Bella István Kossuth-díjas költő, műfordítóra emlékeznek a zene, versei és filmbejátszások segítségével a Nemzedékek Házában 18 órától. Az est házigazdája dr. Bakonyi István irodalomtörténész lesz.(http://www.teleelettel.hu/esemeny/1806/aki_ivott_az_eg_kek_vizebol)

A jövő hétvégén két koncerttel is tisztelegnek a magyar költészet napja előtt. Szombaton 17 órakor Szabó Enikő és zenekara lép fel az Öreghegyi Közösségi Házban: Csernók Klári brácsán, Kisgyőri Krisztián nagybőgőn, P. Szabó Dániel cimbalmon, Könczöl János gitáron, Molnár Mátyás ütőhangszereken játszik (http://aszmh.hu/events/szabo-eniko-es-zenekara/). Ugyancsak szombaton 17 órától ad koncertet a Csámborgó Zenekar a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban – megzenésített mondák, versek, népdalok hangzanak el különböző zenei műfajokban (http://www.ggmuvhaz.hu/2016/04/05/csamborgo-zenekar-koncert/). Ars poétikájuk magyarázza, hogy kerül egymás mellé Petőfi Sándor és Bob Marley vagy Robert Burns versei és az Ocho Macho zenéi: csámborogni = naiv rácsodálkozással, befogadó szemlélettel nyitott szemmel és nyitott füllel járni a világot!

Április 16-án, szombaton 15 órától Cserna-Szabó András József Attila-díjas író, újságíró  főz és olvas fel a Petz sörözőben (https://www.facebook.com/events/1710867772493324/).  Asztalt foglalni érdemes, részletek hamarosan a fenti linken.

A programokra a belépés díjtalan, minden a kultúra, a versek iránt érdeklődőt szeretettel várnak!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >