Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Flashmobbal ünnepelte a Költészet Napját a Munkácsy Iskola Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2016. április 12.
ImageA székesfehérvári József Attila utcában, a költő szobránál rendezett flashmobbal ünnepelte a Magyar Költészet Napját a Munkácsy Mihály Általános Iskola. A közös versmondásnak többéves hagyománya van az intézményben, a mai program mégis különleges volt, hiszen először tartották az iskola falain kívül. Az alsó tagozatosok a XX. századi magyar költészet egyik legjelentősebb alakjának műveiből válogattak.

 

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.” – írja a költészet varázslatról József Attila. Születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját immár 1964 óta. Az alkalom tiszteletére a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola immár ötödik éve rendez közös versmondást az alsó tagozatos osztályok részvételével. A költeményeket minden évben valamilyen tematika szerint választják ki. A szervezők idén úgy döntöttek, hogy az iskola falain kívül, flashmob formájában tartják meg a programot. Első alkalommal, József Attila iránti tiszteletük jeléül kizárólag a költőóriás verseit szavalták el az 1-4. osztályos gyerekek és tanáraik.

A főszervező Becze Ferencné tanító szerint a gyerekek minden évben, így idén is rendkívül nyitottak voltak, lelkesen, könnyen tanulták meg a rímes műveket, különösen azokat, melyek közel állnak a saját életükhöz, lelki világukhoz.

 


„Történik valami varázslat, amikor a szavak egy versben egymás mellé kerülnek, hiszen a költészet a szó művészete. Hangsúlyával, ritmusával, képi világával csodálatos érzéseket tud kelteni bennünk. Verset olvasni, verset hallgatni, verset mondani jó. Kosztolányi Dezső úgy fogalmazott, hogy amikor verset mondunk, akkor a verset életre keltjük, föltámasztjuk papírsírjából.” – hangzott el a programon, majd a 1-4. osztályok felváltva szavalták el a „De szeretnék gazdag lenni”, az „Altató”, a „Hangya”, a „Mama”, a „Kertész leszek”, az „Indiában hol éjjel a vadak”, a „Bánat”, a „Medvetánc”, a „Regös ének” című költeményeket és a „De szeretnék gazdag lenni” vers átiratát.

A „Kertész leszek” költemény megzenésített változatát szintén hallhatták az érdeklődők, majd az iskola képviselői elhelyezték az emlékezés virágait József Attila szobránál.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >