Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tizennégy autóbuszt helyeznek forgalomba Székesfehérváron
Tizennégy autóbuszt helyeznek forgalomba Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Pruzsina Alice   
2016. április 13.
Április közepéig 11 db szóló és 3 db csuklós autóbusz áll forgalomba Székesfehérváron. A KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. összesen 546 millió forintért vásárolta saját forrásból a tizennégy használt Mercedes Citaro-t, amiket most adott át dr. Cser-Palkovics András polgármester és Németh Tamás, a KNYKK Zrt. vezérigazgatója. Az újonnan beszerzett buszok közül több már ma délutántól szállít utasokat.

 

Tizenkét esztendőre csökkent a menetrend szerinti járatokat teljesítő autóbuszok átlagéletkora Székesfehérváron azzal a beszerzéssel, amely a napokban fejeződött be. Tizennégy használt Mercedes Citaro-t vásárolt saját forrásból a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. összesen 546 millió forintért. A beruházás nyomán a 2006-2008-as évjáratú járművek a legidősebb, legalább 19 esztendős buszokat váltják ki. A 11 db szóló és 3 db csuklós autóbusz április közepéig forgalomba áll, és Székesfehérvár helyi utazóközönségének kényelmét szolgálja a jövőben. A szóló autóbuszok két típusa is szerepel a most beszerzett flottában – a különbség az ülőhelyek számában keresendő attól függően, hogy 2 vagy 3 ajtós kivitelről van szó.

Németh Tamás, a KNYKK Zrt. vezérigazgatója a fejlesztésről szóló tájékoztatójában elmondta: a közbeszerzési pályázat kiírásakor fontos szempont volt a használt autóbuszok minél fiatalabb életkora, a környezetkímélő motor, valamint az alacsony padlós kivitel. Az utóbbi feltétel, rámpával kiegészítve a kényelmes és biztonságos fel-, leszállást teszi lehetővé. Ezzel a helyi közlekedésben résztvevő buszok 83 százalékát teszi ki az alacsonypadlós járművek aránya, amely korábban 73 százalék volt.

 


 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az átadáskor arról beszélt, hogy a közösségi közlekedés egyre fontosabb egy nagyváros életében. Ez megfelelő minőségű eszközpark nélkül egyre kevésbé elképzelhető akár a biztonság, akár a szolgáltatás minősége tekintetében. Majd visszautalva a 2012-es évre - amikor az országban elsőként megállapodás született az állam, a Volán társaság és az önkormányzat között, s az abban foglalt vállalások folyamatosan teljesülnek - elmondta, hogy ez adja meg a fejlesztéseknek, s a mostani beszerzéseknek is az alapját.
Szólt arról, hogy a tavaly átadott hat ilyen autóbusszal együtt most már húszra bővült az alacsony életkorú járművek száma - ez jelentős előrelépést jelent a szolgáltatás színvonala és a környezetkímélés vonatkozásában is.
Megköszönve a buszsofőrök felelősségteljes munkáját, elmondta, mekkora jelentősége van ezen buszoknak a biztonság és a munkavégzés körülményeinek javulása tekintetében is. Elmondta, hogy olyan megrendelői szeretnének lenni ennek a szolgáltatásnak, ami biztos alapot ad ahhoz, hogy ezt a továbbfejlesztést meg lehessen valósítani.

 


Végezetül az új közösségi közlekedési hálózat kiépítéséről, mint közös feladatról beszélt, s reményét fejezte ki, hogy nyáron olyan rendszert sikerül bevezetni, ami összességében egy jobb szolgáltatást nyújt a hálózat tekintetében, ösztökélve a lakosokat arra, hogy a gépkocsik helyett más, alternatív közlekedési lehetőségeket vegyenek igénybe.

 

A város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és a közlekedési központ vezérigazgatója, Németh Tamás ünnepélyes keretek között adták át a helyi forgalomnak az új beszerzésű autóbuszokat. A közlekedési társaság fehérvári telephelyén a forgalmi vezetők mellett négy helyi autóbuszvezető vehette át jelképesen az autóbuszok kulcsait – a társaság hagyományai szerint - Szent Kristóf, az utazók védőszentjének képével díszített kulcstartón.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >