Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Erasmus-os diákok látogatása Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. április 13.
Az Erasmus Plusz program keretében Székesfehérváron vendégeskedő diákokat köszöntött Mészáros Attila alpolgármester szerdán délelőtt a Városházán. A Csehországból, Szlovákiából, valamint Romániából érkezett középiskolásokat és tanáraikat a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma látja vendégül. A négy ország összesen hat iskolája a „We learn from history”, azaz „A történelemből tanulunk” című közös projekttel pályáztak sikeresen az Erasmus Plusz keretében.

 

Az Erasmus Plusz program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja. A képzettség és a foglalkoztathatóság javítását, valamint az oktatási, képzési és az ifjúsági munka területén működő rendszerek korszerűsítését célzó hétéves program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat, ebből 10% jut az ifjúsági szakmának. A program révén több mint 4 millió pályázó juthat támogatáshoz. Az Erasmus Plusz támogatja az egyének külföldi tanulási lehetőségeit az EU-n belül és kívül, segíti az oktatási intézmények, ifjúsági szervezetek, vállalkozások, valamint helyi és regionális közintézmények közötti partnerséget, és támogatást nyújt az oktatás, a képzés és az ifjúsági szakma korszerűsítéséhez, reformjához. 

 


A „We learn from history”, azaz „A történelemből tanulunk” című projektet négy ország hat iskolája dolgozta ki az Erasmus Plusz keretében. A megvalósításban részt vesz a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma, valamint egy-egy intézmény a csehországi Jihlava-Heleninből és Jihlavából, a szlovákiai Érsekújvárról és Léváról, valamint a romániai Marosvásárhelyről. A projekt célja a fodrász és ruhaipari tanulók együttműködésével négy történelmi korszak haj-, ruha- és korstílus bemutatása, az egyes országokban fellelhető sajátosságok hangsúlyozásával. A résztvevő partnerek mindegyike elkészíti az antik görög és római kort idéző frizurákat és ruhákat.

A szomszédos országok partneriskoláitól 12 diák és tanáraik érkeztek Székesfehérvárra, az Árpád Szakképző vendégeként, hogy megismerkedjenek Magyarország római kori sajátosságaival és természetesen a királyi várossal is. A vendégeket szerdán délelőtt Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a Városháza Dísztermében. Köszöntőjében elmondta: az együttműködés nagyon fontos, hiszen a szakmai és személyes kapcsolatok erősítik az iskolákat, sőt Székesfehérvárt is. Az alpolgármester beszélt a királyi város ipari és gazdasági szerepéről, sport- és kulturális életéről, a Díszterem történetéről, valamint a Szent Korona és az Országalma hiteles másolatairól. Külön kiemelte, hogy a városvezetés számos módon igyekszik támogatni az ifjúságot, hiszen Székesfehérvár egy iskolaváros is, melynek 45 általános és középiskolájában körülbelül 20 ezer diák tanul. Mészáros Attila jó együttműködést kívánt és köszönetét fejezte ki az intézményeknek azért, hogy összefogásukkal sikerre vitték a pályázatot az Erasmus Plusz keretében. A diákok programja székesfehérvári városnézéssel, projektbemutatókkal folytatódik.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >