Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Két legendás tanár emléktáblája köti össze a Józsefet a Ciszterrel
Két legendás tanár emléktáblája köti össze a Józsefet a Ciszterrel Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. április 13.
Emléktáblát avattak két legendás tanáregyéniség, dr. Hári Ferenc és dr. Halmos István tiszteletére a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. Az ünnepségen Hári igazgató úr felesége és Halmos tanár úr lánya közösen leplezték le a márványtáblákat Orosz Ágoston igazgatóval és dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel.

 

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban ma délután jeles eseményre gyűltek össze egykori és mai diákok, valamint tanárok. Az intézmény két egykori legendás tanárának - dr. Hári Ferencnek és dr. Halmos Istvánnak – az emléktábla-avatójára került sor az épület aulájában.

 


 

Dr. Hári Ferenc igazgató, fizika-kémia szakos tanár 1977-1996 között tanított a gimnáziumban, munkásságát dr. Szemán Magdolna tanárnő méltatta az ünnepségen. Azzal kezdte, hogy 1997 szomorú év volt, a halála éve, de a mai nap örömünnep: a becsület, a szeretet, a tisztelet napja. Ez azt is kifejezi, hogy 16 év után nem merült feledésbe a neve, a tettei, iskolateremtő munkája.
A tanárnő szimbolikusnak nevezte a mai dátumot, a József Attila születésnapját követő napot, ami különleges találkozás az iskola aulájában - Szent István és Szent Bernát szobra közelében – ami eggyé forrasztja a volt józsefeseket és a mai cisztereseket. S – ahogy fogalmazott - ebben nagy szerepe volt dr. Hári Ferenc igazgató úrnak, aki felismerve az idők szavát, megteremtette azokat a feltételeket, amellyel „kaput és szívet” nyitott a ciszterci nevelésnek. Ritka képességekkel rendelkezett, és ritkaságszámba menő jellembéli jó tulajdonságokkal, amelyeket igazgatóként is sikerült megőriznie: emberséget, Isten-szeretetet, hitelességet.
Hivatali évtizedeiben olyan országosan is ismert és elismert iskolát teremtett, olyan tantestülettel dolgozhatott, amely mindig is az idejáró diákok szolgálatát tekintette feladatának.     

Dr. Halmos István 1957-2007 között tevékenykedett az iskolában magyar nyelv és irodalom, történelem és angol nyelv szakos tanárként. Munkásságáról és jelleméről Balsay István, a Ciszterci Diákegyesület Fehérvár elnöke beszélt. Mint mondta, Halmos tanár úr teljes életet élő, a fiatalokért, a diákjaiért rajongó igazi TANÁR volt. Csupa nagybetűvel.
Ahogy a volt polgármester fogalmazott: „bevont, lelkesített, cikizett, úgy tanított és nevelt, hogy beavatott az irodalom és a történelem titkaiba, hogy észre sem vettük, annak részesévé váltunk.” Tanári kisugárzása számos előadóművészt, művészetpártolót, tudóst, kutatót és egyszerűen a „mi a magyar?” kérdésre válaszolni tudó értelmiségit adott Alba Regiának, Magyarországnak. 
Beszélt arról is, hogy a tanár úr meghatározó szerepet vállalt a rendszerváltás előtti és az azt követő város és megye társadalmi, politikai „átalakulásából”. Díszpolgár lett szeretett városában és Fejér megyében.
Lelkesített, tanácsot adott, befogadott sokakat az erdélyi menekültek ügyében, magáénak érezte a Felvidéki magyarság sorsát.

 


Szeretett Alma Materét, annak tanárait, az iskola mindenkori vezetőit és főleg a diákjait segítette. Tekintélyével, példamutatásával „átlendítette a nehézségeken” a József Attila Gimnázium visszaalakulását Ciszterci Szent István Gimnáziummá.
Hangsúlyozta, hogy dr. Halmos István több volt, mint barát, több volt, mint bátyj. „Megtanított bennünket távolba nézni és látni! Megismertük, hogy milyen magyar szívvel érezni, gondolkodni! Mi, a magyarságára büszke nemzeti tudat. Talán azt is, hogy hogyan lehetünk a műveltségre, ismeretekre vágyó európai polgárok. Vele, akkor is, ma is jó volt magyarnak és székesfehérvárinak tudni magunkat.” 

 

A táblaavató ünnepségen – melyen a jelenlegi ciszteres diákok adtak műsort – emlékező beszédet mondott dr. Vargha Tamásné tanárnő és dr. Hári Ferenc fia is. Mindketten felidézték azt az emlékképet – mely mindazok számára, akik ismerték a két legendás személyt elevenen él – miszerint Hári igazgató úr és Halmos tanár úr reggel negyed nyolc és nyolc óra között az aulában áll, s együtt fogadja az iskolába érkező diákokat és tanárokat.
Ahogy utalt erre dr. Cser-Palkovics András polgármester, egykori józsefes diák is beszédében, miután köszönetet mondott azoknak a kezdeményezőknek, akik szorgalmazták, hogy a két legendás személynek az iskolában emléktáblája legyen. Elmondta, hogy szinte egy időben érkezett a kérés irányába mindkét tanár vonatkozásában, mintha ők onnan fentről azt üzenték volna, hogy ők egymás mellett szeretnének lenni ott a falon, a táblán, ugyanúgy, mint egykor. S most is itt szeretnék köszönteni azokat a diákokat, akik ma idejárnak, vagy a következő évtizedekben ide fognak járni a mi iskolánkba. Oda, ami otthon volt, s egy biztonságos keret a középiskolások számára.
Hozzátette: üzenet ez a mának, összeköti a Józsefet a Ciszterrel az ő személyükön, filozófiájukon keresztül is.
Beszélt arról, hogy mindketten nemcsak tanítottak, hanem neveltek is – szeretettel, tekintéllyel. Majd párhuzamot vonva a Vörösmarty Színházban nemsokára bemutatásra kerülő Abigél darabbal, kiemelte: az iskola ott is egy biztonságos keretet nyújt, egy nagyon nehéz időszakban, s meglátása szerint ez az iskola is – ugyan egy másik nehéz időszakban – de ugyanezt a keretet biztosította nagyon sokak számára. 
Beszédét azzal zárta, hogy dr. Hári Ferenc és dr. Halmos István azért nem merültek feledésbe, mert hitet, jövőképet, tudást adtak, és mert neveltek. Majd azt kívánta, hogy tegyék ezt ezeken a táblákon keresztül is. 

A beszédeket követően az emléktáblákat közösen leplezte le dr. Hári Ferenc felesége, dr. Halmos István lánya, valamint Orosz Ágoston igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester. Majd  Brückner Ákos Előd OCist spirituális vezető áldotta meg.  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >