Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A közös éneklés élményéért Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. április 19.
A Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett koncertre – melyen kilenc Fejér megyei kórus vesz részt – mindenkit szeretettel várnak!

 

Székesfehérváron is megrendezésre kerül a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján az Éneklő Ifjúság hangverseny.  A megye általános és középiskolásainak szóló minősítés a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében kerül lebonyolításra április 19-én, kedden 10 órai kezdéssel a Táncházban. 

Ezen, mára mozgalommá terebélyesedett Éneklő Ifjúság hangversenyeket a közös éneklés élményének megszerettetése és széles körben való elterjesztése céljából indították útjára még az 1920-as évek végén. A Kodály Zoltán köré tömörült énekpedagógusok kezdeményezték, akik feladatuknak érezték, hogy elfogadtassák az iskolákkal Kodály modern zenepedagógiai elveit. 

Régen és ma is mindenekelőtt a legfontosabb maga az éneklés volt, a megszólaló zenemű - ezen minősítések alkalmával. Ugyanakkor sok más szempont is szerepet játszik az értékelések során. Így az intonáció tisztasága, a kifejezőkészség, a precíz ritmus, a jó tempó, a harmóniai egység, vagyis összefoglalóan a stílusos zenei hangzás.

Identitásunk, valamint zenei anyanyelvünk és a népzene felkarolása érdekében pedig minden kórus műsora népdalcsokorral kezdődik, aminél az autentikus hangszeres kíséret is megengedett.

Az idei felhívásra összesen kilenc Fejér megyei kórus jelentkezett. Közülük nyolcan kérik minősítésüket a szakmai zsűri által. Tagjai: dr. Uhereczky Eszter, a Marczibányi Téri Kodály Iskola (Prima Junior díjas kórusának) karnagya, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense, valamint dr. Matos László, az MR Gyermekkórus vezető karnagya, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete főiskolai docense, illetve Tóth Péter, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja.

A hangverseny nyilvános, így a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >