Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Szimfonik Táncdalfesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. április 20.
ImageÖtven évvel ezelőtt, 1966-ban rendezte meg első alkalommal a Magyar Televízió a Táncdalfesztivál címet viselő zenei tehetségkutató műsort. Sok hazai sztárt indított el ez a közel harminc évig futó népszerű sorozat a siker útján.

 

A magyar könnyűzene történetében meghatározó szerepet tölt be a program, hiszen több száz dal született ennek hatására, melyek közül nagyon sok igazi slágerré vált. A neves évforduló kapcsán az egykori sikerszámokból állított össze egy koncertre való csokrot a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.


Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar célja, hogy megmutassa és megszerettesse a fiatalabb generációkkal azokat a nagyszerű zenéket, melyeket ma leginkább az idősebb generáció tagjai ismernek. Ennek apropóján újrahangszerelve, többek között olyan népszerű sztárok előadásában hallhatják a régi-új dalokat, mint Malek Andrea, Gájer Bálint, Szulák Andrea, vagy Farkas Gábriel. Június 13-án, hétfőn este 19.00 órától az Alba Regia Sportcsarnokban rendezik meg a Szimfonik Táncdalfesztivál elnevezésű zenei programot.

 


 

A június 13-i esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy a Szimfonik Táncdalfesztivál könnyed zenei élményt nyújtó világával új útra lépett a százéves Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Mint mondta, Ifj. Major István igazgató nagyon újszerűen irányítja a zenekart, a városvezetés pedig teljes mértékben támogatja és örül ennek az izgalmas kezdeményezésnek. Székesfehérvár alpolgármestere köszönetét fejezte ki Malek Andreának és Koós Jánosnak, hogy elfogadták a zenekar felkérését. Külön örömét fejezte ki, hogy Nánási Anna, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanulója révén székesfehérvári fellépője is lesz a Szimfonik Táncdalfesztiválnak. Brájer Éva a kulturális rendezvény zenei vezetőjének, Hámori Jánosnak a munkásságát is méltatta. Beszédében hangsúlyozta, hogy Hámori János minden esetben készen áll arra, hogy egyedülálló élménnyel örvendeztesse meg Székesfehérvár zeneszerető közönségét. Végül minden székesfehérvárit és a város környékén élőt invitált a június 13-i zenei estre. 

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója arról beszélt a keddi sajtótájékoztatón, hogy történelmi pillanathoz érkezett a zenekar. A múltbeli tapasztalatokkal ellentétben az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a komolyzenei repertoáron kívül ma már örömmel vállal szerepet többek között az operett és a musical műfajában is. „A zenekar életében a mostani lesz az első alkalom, amikor kilépünk abból a kategóriából, amiben eddig működtünk. Rögtön egy grandiózus produkcióval lépjük át ezt a határt, melynek keretében az ötvenéves Táncdalfesztiválra emlékezünk. Célunk, hogy a nagy sikert aratott dalok a fiatalabb generáció tagjainak számára is befogadható és élvezhető legyen.” – mondta Ifj. Major István, aki örömét fejezte ki, hogy a neves művészek jóvoltából igazi sztárparádé várja érdeklődőket június 13-án, este 19.00 órától. Ezen kívül arra is kitért, hogy a gyerekek fellépésével új színt tudnak becsempészni a produkcióba.

A Szimfonik Táncdalfesztiválon elhangzó dalokat Hámori János újragondolta és hangszerelte. Mint mondta, összekötő kapocsként munkálkodik a komoly- és a könnyűzene között. „Ifj. Major István megkeresése nyomán egy olyan koncepciót igyekeztünk kidolgozni, melynek segítségével azoknak is izgalmas zenei élményt adhatunk, akik nem szoktak klasszikus koncertekre járni. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatójának ötlete alapján a Táncdalfesztiválon felcsendülő dalokat mutatjuk be a színpadon, olyan formában, hogy az a mai hallgatóságnak emészthető és élvezhető legyen.” – közölte Hámori János, a Szimfonik Táncdalfesztivál zenei vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az előadóművészekkel egyeztetve alakították ki a június 13-i koncert repertoárját.

„Napjainkban mi, művészek fontos missziót teljesítünk: megpróbáljuk a fogunkban tartva átvinni a szerelmet a túlsó partra.” – kezdte hozzászólását Malek Andrea. „Ez a koncert kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a közismert dalokra, amelyek az életünk szerves részévé váltak. Egy előadóművész életének legszebb pillanatai közé tartoznak azok, amikor ilyen eseményeken léphet fel.” – mondta Malek Andrea, aki édesanyja (Toldy Mária) „Más ez a szerelem” című díjnyertes dalát, Bágya András: „Egy fiú a házból”, valamint Bayer Friderika: „Kinek mondjam el vétkeimet?” című dalát énekli el a Szimfonik Táncdalfesztiválon.

Koós János kétszeres Táncdalfesztivál-győztes óriási ötletnek tartja a Szimfonik Táncdalfesztivál megszervezését. Mint azt a keddi sajtótájékoztatón elmondta, ezzel a programmal a régi nagy szerzők és szövegírók előtt tiszteleg a nagyérdemű. „Semmi mást nem kívánok a fiatal zenészeknek, minthogy az ő dalukat is ilyen sokan énekeljék ötven év után, mint az én generációm muzsikáit! Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy az ifjú zenészek is olyan számokat írjanak, és úgy adják elő azokat, ahogy nagy elődeik tették. Mind a mai napig, akárhova megyek fellépni, egészen biztosan kívülről fújják az emberek a régi nagy slágereket. Ezek a nóták soha nem évülnek el, hatalmas örömmel fogadtam el a meghívást a júniusi koncertre!” – mondta Koós János, aki rendhagyó ötletéről is beszámolt: terve szerint a Szimfonik Táncdalfesztiválon felcsendülő „Kislány a zongoránál” című dalt saját maga vezényelné le, a produkcióhoz pedig egy kislányt kér fel közreműködőnek.

A gazdag kulturális-zenei repertoárban a fiatalabb generáció tehetséges képviselői is elkápráztatják az Alba Regia Sportcsarnok közönségét. Ullmann Mónika egykori slágerét, az „Írtam a bátyámnak egy dalt” című számát a nyolcéves Bertalan Dóra és a kilenc esztendős Nánási Anna adja elő, akiket egy komoly válogatót követően választottak ki a júniusi produkcióra. Nánási Anna elmondta a keddi sajtótájékoztatón, hogy nagyon közel áll a szívéhez a vicces fordulatokban gazdag dal. Mindennap reggel és este is legalább kétszer-háromszor elénekli.  

A Szimfonik Táncdalfesztiválra jegyek kaphatóak a Vörösmarty Színház jegyirodájában, valamint a Hiemer-házban található Fehérvári Ajándékboltban. A koncerttel kapcsolatban további részletes információ az Alba Regia Szimfonikus Zenekar megújult honlapján érhető el.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >