Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Az atlétika csillagai újra a Királyok Városában versenyeznek Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. április 26.
ImageA legenda folytatódik – a fejlődés nem áll meg: ebben az évben először lesz kétnapos Magyarország legrangosabb, eddig egynapos sporteseménye!

 

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői már az első világsztár érkezését is bejelentették: a „Grenadai Csodagyereknek” nevezetett Kirani James elindul a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban, ahol minden korábbinál több nemzetközi versenyszámot láthat a közönség. A rangos sporteseményt július 17-én és 18-án rendezik meg Székesfehérváron.


A nemzetközi versenynaptárba főnapként július 18. hétfő kerül, azonban a program már az előző napon, vagyis július 17-én elkezdődik. Ekkor rendezik meg a női kalapácsvetést, valamint a női 5000 métert. Szintén az előnapon kerül sor a két nemzetközi versenyszám mellett két kölyökatlétikai bemutatóra is, ahol iskolás gyerekek kapnak lehetőséget, hogy prezentálják a kölyökatlétikai programot, amelyet a mindennapos testnevelésben és országszerte a klubokban sajátítottak el az elmúlt években.

 


 

A legenda idén július 17-én és 18-án tovább folytatódik Székesfehérváron. „A júliusi verseny keretében egy fantasztikus emberre, Gyulai Istvánra is emlékezünk. Bízom benne, hogy az előző évekhez hasonlóan Székesfehérvár ismét méltó helyszíne lesz a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjnak! A sorozat sikerességéről mindent elmond, hogy a tavalyi verseny a 15. legjobb lett az atlétika világában. Egy több mint ezeréves város életében hatalmas rangot, elismerést és megtiszteltetést jelent, hogy egy ilyen jelentős sporteseménynek adhat otthont. Az elmúlt esemény több napon keresztül meghatározta a város hangulatát, méghozzá az atlétikán keresztül a város közössége tekintetében. A Székesfehérvárra érkező sztárok nagyon közvetlenül viselkedtek a rajongókkal, akik testközelből csodálhatták meg a legjobbakat. Azt gondolom, különösen a fiatalabb generáció tagjainak jelentett óriási élményt, hogy együtt kocoghattak kedvenceikkel a Bregyóban. Az idei rendezvénynek különleges apropót ad, hogy azok az atléták, akik Fehérváron versenyeznek, pár héttel később a riói olimpián mérettetik meg magukat. Ezt a különleges hangulatot kívánom mindenkinek, melynek keretében igazi világsztárokat láthatnak majd! Remélem, hogy nagyon sokan látogatnak el a kétnapos Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra!” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek az együttműködésért, amely a kiváló rendezés alapfeltételét jelenti.

Gyulai Márton István versenyigazgató az elmúlt évek tapasztalatait idézte fel. „Ha öt évvel ezelőtt arról kérdeznek meg engem, a szervezőbizottság elnökét, Deutsch Pétert, vagy Spiriev Attila sportigazgatót, hogy milyen utat jár be a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, akkor egészen biztosan nagyon udvarias kitérőválaszokat adtunk volna. Az elmúlt öt év során a Gyulai István Memorial a világ legjobb nem Gyémánt Liga versenyévé, a régió legmagasabban jegyzett atlétikai seregszemléjévé, illetve a legnívósabb egynapos magyar sporteseménnyé nőtte ki magát. Ahogy azt megszokhatták az atlétika barátai, az idei évben is számos újítással készülünk. Ezek közül a legnagyobb változást azt jelenti, hogy immár két napig csodálhatják meg az atlétika csillagait a sportkedvelők. Minden túlzás nélkül állíthatom: a legjobbak járnak majd közöttünk júliusban!” – tette hozzá Gyulai Márton István.

 


 

A keddi sajtótájékoztatón Spiriev Attila versenyigazgató a tizenkilenc versenyszámot ismertette. Mind mondta, az elkövetkezendő hetekben is folyamatosan egyeztetnek a legnagyobb sztárokkal annak érdekében, hogy minél több egyéniséget láthasson a székesfehérvári közönség. Véleménye szerint a VI. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj kiváló lehetőséget teremt a legkiválóbb ifjú magyar atléták, például Gyurátz Réka felemelkedésére. Ismertetőjében kitért arra is, hogy a két ingyenesen megtekinthető nemzetközi versenyszám, valamint a kölyökatlétika bemutatók révén is egyre több ifjú sportpalánta kaphat kedvet az atlétikához. Végül azt is megemlítette, hogy egy nagyon komoly, hároméves munkafolyamat eredményeként sikerült a székesfehérvári Gyulai István Memorial-ra elcsábítani Kirani James-t. 

Magyarországon most először versenyez Kirani James, aki 23 éves korára már minden jelentős címet bezsebelt. A „Grenadai Csodagyerek” elnevezést azzal érdemelte ki, hogy 2011-ben Teguban alig 18 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lett, majd egy évvel később Londonban – minden idők legfiatalabb bajnokaként – az olimpiai elsőséget is elnyerte 400 méteren. Sikerével a kis közép-amerikai ország sportjának első olimpiai aranyát szerezte. Kirani James fejlődése azóta is töretlen: kétszeres ifjúsági és junior világbajnok, a Gyémánt Liga pontversenyét kétszer (2011, 2015) nyerte meg. 2014-ben a Nemzetközösségi Játékokon sem talált legyőzőre – egyedül a fedett világbajnoki cím hiányzik a gyűjteményéből. Egyéni csúcsával (43,74 mp) nyolcadik a 400-as örökranglistán, a 2016-os esztendőt pedig 44,36-al kezdte, ami egyébként a világ idei legjobbja.

A legkiválóbb magyar atléták közül mindannyian jelezték részvételüket, azaz a kalapácsvető Pars Krisztián, a súlylökő Márton Anita, a gátfutó Baji Balázs és a diszkoszvető Kővágó Zoltán is megmutathatja, hogy milyen formában van egy hónappal a riói ötkarikás játékok előtt. A férfi és a női kalapácsvetés rangját emeli, hogy ezúttal is a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) sorozatának egyik állomása lesz majd a Gyulai István Memorial.

A – még nem végleges – műsorban tizenkilenc nemzetközi versenyszámot tekinthetnek meg az érdeklődők. Ilyen sokat még egyetlenegyszer sem rendeztek a Gyulai István Memorial 2011 óta íródó történetében, ezen kívül természetesen ismét lesznek nemzetközi versenyszámok is. A Magyar Szuper Liga sorozatba tartozik a férfi 200 m és a női gerelyhajítás, de lesz U20-as férfi 800 m és magasugrás, illetve U18-as női rúdugrás is.

A korábbi évekből megismert sztárparádéra idén a program végén – várhatóan 19.45 órától – kerül sor. Ekkor lehetőségük lesz a szurkolóknak akár közös selfie-ket is készíteni az atlétika csillagaival, akik autogramokkal és ajándékokkal köszönik meg a szimpatizánsok biztatását. Idén sem marad ki a programból a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő „TE mennyit futsz 100-on?” elnevezésű verseny, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot.

Jegyek május 2-től kaphatóak a Ticket Express országos hálózatában, illetve a http://www.tex.hu/ oldalán. A július 17-i előnapra ingyenes lesz a belépés.

A tervezett nemzetközi versenyszámok:

Férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 110 m gát, 400 m gát, magasugrás, diszkosztvetés, kalapácsvetés.

Nők: 100 m, 200 m, 800 m, 5000 m, 100 m gát, 400 m gát, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >