Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "IN CIVITATE ALBA" - Térjen haza a palást!
"IN CIVITATE ALBA" - Térjen haza a palást! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea, Stettler Zsuzsanna   
2016. április 26.
Székesfehérvár Közgyűlése április 29-én, pénteken tárgyalja a koronázási palást hazahozataláról szóló előterjesztést. A képviselőtestület jóváhagyását követően elindul az ereklye székesfehérvári kiállítása kapcsán, a város polgármestere által kezdeményezett aláírásgyűjtés. Minderről sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Cser-Palkovics András a Városházán.

 

Székesfehérvár polgármestere április 15-én Facebook-üzenetében jelentette be, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez a koronázási palást hazahozataláért és Székesfehérváron történő kiállításáért. A nemes cél kapcsán rengetegen kinyilvánították egyetértésüket, ezért a város hivatalosan is megtette a szükséges lépéseket a megvalósítás érdekében.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság befogadta és NAIH-97970/2016. számon nyilvántartásba is vette Székesfehérvár Önkormányzatának kérelmét. Ennek értelmében "IN CIVITATE ALBA" - TÉRJEN HAZA A PALÁST!” mottóval indulhat aláírásgyűjtés a királyi városban. A városvezetés szándéka, hogy – amennyiben a szakemberek véleménye szerint szállítható állapotban van – a relikvia Székesfehérváron kerüljön kiállításra, abban a városban, melynek koronázó bazilikája számára készíttette azt Szent István király és Boldog Gizella királyné, és amely városban azt évszázadokon át őrizték és használták.

„Úgy érezzük, hogy amennyiben a palást Budapesten belül áthelyezhető, úgy a szállíthatósága nemcsak a Duna egyik partjáról a másikra, hanem messzebb, Székesfehérvárra is megvalósítható. Semmilyen módon nem kívánjuk károsítani a nemzeti ereklyét, ám amennyiben szállítható, úgy azt kívánjuk, hogy városunkban kerüljön elhelyezésre! Tesszük mindezt a történelem adta jogunkon, hiszen a palástra ráhímezték, hogy hova szánták, hol, használták azt, ez pedig nem más, mint Székesfehérvár. Úgy érezzük, ez a kezdeményezés széleskörű társadalmi egyetértésre találhat a városban, illetve a történelmet ismerő és elődeink akaratát tisztelő magyar állampolgárok körében egyaránt. Az aláírásgyűjtés keretében mindenkinek megadjuk a lehetőséget arra, hogy egyértelműen támogatásáról biztosítsa a kezdeményezésünket és hitet tegyen a célkitűzésünk mellett.”
– hangsúlyozta a Városházán tartott sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

 



Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének megerősítését kéri a kezdeményezés kapcsán. A város képviselőtestülete pénteki ülésén tárgyalja a palást hazahozataláról szóló előterjesztést, a polgármester reméli, hogy pártállástól független, egységes, támogató döntés születik. A testület jóváhagyását követően megkezdődik az aláírásgyűjtés, így a székesfehérváriaknak és a város történelmét tisztelő polgároknak lehetőségük lesz arra, hogy a petícióhoz csatlakozva kifejezzék egyetértésüket és pártoló szándékukat a nemes cél érdekében.

Április 29-én, pénteken 18.00 órakor a Városháza Dísztermében kerül sor a kezdeményezés ünnepélyes elindítására, ahol az elsők között már aláírásukkal is kifejezhetik a résztvevők támogatásukat. A koronázási palást Székesfehérváron történő kiállításáért meghirdetett közösségi akcióhoz nemcsak a fehérvári polgárok, hanem bárki csatlakozhat. Az aláírásgyűjtő ívek a következő hónapokban minden önkormányzati rendezvényen megtalálhatóak lesznek, valamint jövő héttől a Városházán – a Szent Korona hiteles másolata mellett, a recepción, valamint az ügyfélszolgálaton – folyamatosan várják azokat, akik egyetértenek a nemes kezdeményezéssel.

Székesfehérvár polgármestere hozzátette: terveik szerint egész évben fogják gyűjteni az aláírásokat, a közvéleményt pedig folyamatosan tájékoztatják a kezdeményezés aktuális állásáról. A városvezető hozzátette: „Nyilván felmerülnek bizonyos érvek a koronázási palást Budapesten történő maradása mellett, de nekünk érdemes Székesfehérvár szerepét hangsúlyoznunk! Jelezzük, hogy Fehérvár és a fehérvári ember a történelem adta jogáról nem mondhat le, hiszen elődeitől ezt az örökséget és felelősséget kapta. Emellett a palást ittléte szimbolikusan is nagyon sokat jelentene a városnak! Székesfehérvár Önkormányzata kész minden olyan anyagi és egyéb áldozatot önerőből felvállalni, amely nemzeti ereklyénk biztonságos, alkalmas és méltó elhelyezéséhez szükséges.” Újságírói kérdésre válaszolva dr. Cser-Palkovics András elmondta: lehetséges helyszínként felmerült a Városháza, a Hiemer-ház, a felújítás előtt álló Fekete Sas szálló, valamint elsősorban az Árpád-ház programban a Nemzeti Emlékhely fejlesztése során kialakítható kiállítótér. Valamennyi helyszín alkalmassá tehető a minden szempontból megfelelő elhelyezésre és őrzésre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >