Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Székesfehérvár nélkül nem játszana "A" csoportos világbajnokságon a válogatott!
Székesfehérvár nélkül nem játszana "A" csoportos világbajnokságon a válogatott! Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. május 03.
ImageSzámos feledhetetlen pillanat, csodás győzelmek és megannyi bajnoki cím. Röviden így összegezhető az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia elmúlt szezonjának teljesítménye. A sikeres bajnoki évadot követően évértékelőre gyűltek össze az akadémia szakemberei, ahol a magyar és a székesfehérvári jégkorong jövőjét meghatározó téma is előkerült.

 

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia korosztályos együttesei ebben a szezonban is számos sikerrel örvendeztették meg Székesfehérvár sportszerető közönségét. A klub akadémiai csapatai egyaránt sorra szállították a sikereket. Tegnap  évértékelőt tartottak az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

 


 

Elsőként Fekti István, az akadémia igazgatója értékelte az elmúlt szezont. „A múlt évben ünnepeltük az akadémia ötödik születésnapját, melynek keretében megállapítottuk, hogy az eredményesség megtartása érdekében folyamatosan finomítani kell a rendszerünket. Ez azt jelentette, hogy a korosztályok szakmai munkáját összefésültük, emellett egyéni edzéseket is bevezettünk. Egy olyan „ismeretlen” ötéves ciklusba ugrottunk ismét bele, mint amikor hat évvel ezelőtt elindítottuk az akadémiát. Most kísérletezzük ki azt az utat, melynek révén reményeink szerint újabb sikeres évek állnak előttünk. Az első öt év nagyon jól sikerült, de továbbra is keményen kell dolgoznunk azért, hogy minél több minőségi játékost tudjunk kinevelni. Edzőink hatalmas munkát végeznek, hiszen komoly eredménycentrikusság közepette szállítják csapataikkal a sikereket!” – mondta Fekti István, aki értékelőjében kitért a „C” edzőpálya fontosságára, valamint a Társasági Adókedvezmény szerepére, melynek köszönhetően az akadémia stabilan működhet anyagilag. Az évértékelőn az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia igazgatója azt is bejelentette, felújítják a kollégium első szintjét, emellett a következő szezonban Horváth Dániel erőnléti edzőként segíti a fiatalok töretlen fejlődését.

Beszéde elején dr. Cser-Palkovics András, polgármester felidézte az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia legfontosabb szezonbeli eredményeit: az U12-es csapat magyar bajnok, a 14 évesek ezüstérmesek lettek a bajnokságban, az U16-os gárda veretlenül hódította el a bajnoki címet, ezen kívül az EBEL bajnoki címét is bezsebelte, a 18-as együttes szintén duplázott, míg az U20-asok másodikak lettek a pontvadászatban, és a negyeddöntőig meneteltek az EBEL-ben. „Itt akár be is fejezhetnénk a köszöntő mondatokat, mert a fényes eredmények önmagukért beszélnek, mégis érdemes kicsit a számok mögé nézni. A város részéről alapvetően két cél megvalósítását várjuk el a nagy utánpótlásműhelyektől. Egyrészt fontos szerepük van abban, hogy a felnőtté válás útjához segítsék hozzá a legifjabbakat, akiknek nyilvánvalóan a töredékükből lesz élvonalbeli játékos. Mégis, egy város szempontjából nagyon lényeges, hogy megtapasztalják a lokálpatriotizmust, illetve egy közösséghez, városhoz és nemzethez tartozás érzését. Az utánpótlásműhelyeknek köszönhetően fizikai és mentális értelemben is egészséges felnőttek nőhetnek fel. Belőlük lesz később a szponzor, a szurkoló, az újságíró, vagy adott esetben a polgármester, aki húsz-harminc év múlva meghatározza a jégkorong fejlődési lehetőségeit a városban. Másodsorban – ahogy az el is hangzott – eredménykényszer közepette kell teljesíteniük a korosztályos bajnokságokban az utánpótlás játékosoknak, illetve a velük dolgozó edzőknek. Az igazi eredményességi szintet mégis az mutatja meg, hogy az egész rendszerből és a képzési struktúrán keresztül hány olyan játékost tud adni az akadémia, akik később bekapcsolódnak a klub felnőtt mezőnyébe, vagy a válogatottba. Ebben a tekintetben kiváló úton jár az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, elég csak megnézni, hány utánpótlás játékost ad a különböző korosztályos válogatottba a székesfehérvári műhely. Ezen kívül azt is ki kell emelni, hogy a szentpétervári vb-re készülő válogatott gerincét is a fehérvári hoki adja. Más sikersportágakkal ellentétben a hoki sikeres ellenpéldát mutat, ugyanis a magyar játékosoknak adott a szereplési lehetősége, így látják az előttük álló fejlődési lehetőséget.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki köszönetét fejezte ki az akadémia edzőinek, hogy kiváló felkészítésüknek köszönhetően a fiatal magyar hokisok rendre megállják a helyüket a legnehezebb pillanatban is.

 


 

A szakmai évértékelőn Székesfehérvár polgármestere kulcsfontosságú kérdésként szót ejtett a magyar hokiban zajló ellentmondásos állapotokról is. „Hosszú évek után újra meg kell vívnunk azt a csatát, hogy hol is van a magyar hoki fővárosa. Az Ocskay Gábor vezette szakmai munka és a város anyagi hozzájárulása nélkül egészen biztosan nem készülhetnénk az „A” csoportos világbajnokságra, ehhez képest a szaksajtóban megjelenő cikkekben, riportokban és az országos televíziókban még csak el sem hangzik Székesfehérvár és a klubunk neve. Ez hatalmas fájdalommal tölt el, hiszen városunk nélkül nem a legmagasabb osztályra készülnénk, hanem két csoporttal lejjebb játszanánk. Ha nem vigyázunk erre a klubra és közösségre, akkor most megjósolható, hogy sajnos előbb vagy utóbb ott is fogunk játszani!”

Dr. Cser-Palkovics András arra is felhívta a figyelmet, hogy szembesíteni kell a magyar jégkorongtársadalmat Székesfehérvár hokiban mutatott jelentős szerepvállalásával. „A Társasági Adókedvezmény nagy segítséget jelent annak a közösségnek, amely itt dolgozik a székesfehérvári utánpótlásban, de nyilván szüksége is van egy top MOL Ligás és EBEL csapatra is. Amennyiben a szakmai munka csúcsa meginog, akkor az egész rendszer darabokra hullik. Pontosan ezért építettük meg a „C” pályát és ez okból hozzuk létre a multifunkcionális csarnokot is. Egy dolgot nem abszolváltunk eddig, mégpedig a klub anyagi stabilitásának a megteremtését. Nyilván ezen is gőzerővel dolgozunk, de sokkal könnyebb lenne ezt egy olyan közegben elérni, amely nem azt sugallja, hogy Budapesten történik minden. Ki kell jelentenünk, hogy nem Budapest miatt játszhatunk az „A”csoportos világbajnokságon a következő napokban! Mélységesen igazságtalannak tartom, hogy az erőn felül teljesítő székesfehérvári műhelymunkát meg sem említi az országos sajtó!” – tette hozzá.

Beszédében kitért arra, hogy amennyiben ezt a problémát nem sikerül megoldani, akkor az nagyon megnehezíti az egész magyar hoki fejlődését. Mint mondta, az erőteljes jégkorongközösséggel rendelkező Székesfehérvárral, Dunaújvárossal, vagy Miskolccal ellentétben Budapest önmagában nem képes megoldani a jégkorong fejlődésének elősegítését. „Közösen kell küzdenünk azért, hogy a székesfehérvári jégkorongműhely az őt megillető helyre kerüljön! Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Társasági Adókedvezményt biztosító magyar állam után Székesfehérvár a második legnagyobb támogatója a magyar hokinak, szponzorként pedig a legnagyobb. Folyamatosan szűkül az olló a hazai és a külföldi játékosok teljesítménye között - ezért erről a problémáról mindenképpen beszélni kell országos szinten is, különösen pár héttel a Magyar Jégkorong Szövetség tisztújító közgyűlése előtt. Az a szakmai stáb, amely itt dolgozik, leteszi az asztalra azt a munkát, amire építeni lehet a következő öt évben is, így okkal és joggal tarthatjuk a legmeghatározóbb műhelynek a magyar hoki életében! Elsősorban az itt folyó munka teremtette meg azt a válogatottat, amelynek az ország néhány nap múlva drukkolni fog a vb-n! Amennyiben a következő években is ott szeretnénk játszani, akkor ezt követően is Székesfehérvár EBEL csapatának kell adnia a válogatott gerincét – ehhez azonban legalább egy stabilan finanszírozott EBEL csapatra van szükség. Több lehet, de egynek mindenképpen lennie kell.” – zárta gondolatait Székesfehérvár polgármestere.

A téma kapcsán Kercsó Árpád, az akadémia mesteredzője, Gál Péter Pál és Palkovics Krisztián, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szakosztályának képviselői, valamint Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója is kiemelték, hogy közös erővel, magasan kvalifikált szakmai munkával kell felhívni az egész ország jégkorongtársadalmának a figyelmét Székesfehérvár elévülhetetlen szerepére, amelyet a hazai hoki életében tölt be.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >