Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Lengyel Zsófi: márciustól Székesfehérváron
Lengyel Zsófi: márciustól Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Kaiser Tamás, Samu Miklós   
2016. május 10.
Lengyel Zsófi válogatott paratriatlonista dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérésére március első hetétől az újonnan alakult székesfehérvári Alba Triatlon Sportegyesületnél folytatja a paralimpiára való felkészülést. A sportolás mellett a veleszületett látássérült fiatal lány arra is lehetőséget kapott, hogy kommunikáció és médiatudomány szakon megszerzett ismereteit – az Önkormányzat munkatársaként – a város érdekében kamatoztathassa.

 

Miklósa Erika mentoráltja, az alig-látó paratriatlonista négy éve kezdett bele a három sportágból összetevődő triatlonos életbe. Látássérültként egy guide (segítő – Tóth Zsófia) kísérővel összekötött nyílt-vízi úszással, verseny tandem kerékpárral és összekötve futással teljesíti a sprinttávú (750m úszás, 20 km kerékpár, 5 km futás) triatlont. Lengyel Zsófi eredményei közül az para-aquathlon világbajnoki bronzéremére, emellett a paratriatlon világkupákon összegyűjtött 2 világkupa ezüst és bronzérmére a legbüszkébb.

2016 szeptemberében a paralimpiák történetében először szerepel majd a paratriatlon mint paralimpiai sportág. A Ferencvárosi Torna Club ex-sportolója – dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérésére – márciustól az újonnan alakult székesfehérvári Alba Triatlon Sportegyesületnél folytatja a paralimpiára való felkészülést, segítőjével, Tóth Zsófival együtt, és a 13-szoros IronMan, Janota Zoltán vezetőedző irányítása mellett.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: Lengyel Zsófiának példaképként kulcsszerepe lesz abban, hogy minél több gyermeket és fogyatékossággal élő fiatalt sikerüljön rávenni a mozgásra. „A mai eseményen Miklósa Erikának is mindenképpen itt kellene lennie, hiszen az ő személye volt az, aki ezt az ismeretséget létrehozta. Lengyel Zsófia az ő ötlete nyomán vállalt kulcsszerepet a Székesfehérvári Jótékonysági Estélyen és Adventi Futáson. Ennek következtében nagyon sok beszélgetésre került sor, majd felvetettük annak a lehetőségét, hogy Zsófia Székesfehérváron folytathassa pályafutását. Az Alba Triatlon SE komoly szakmai munkát és lehetőséget biztosít Lengyel Zsófiának, emellett divatos szóval élve, egyfajta életpályamodellt is szerettünk volna nyújtani. Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy az önkormányzat munkatársaként kiváló kommunikációs képességeinek köszönhetően Zsófia segítséget nyújtson az integrációban. A beszélgetésből ötlet lett, mostanra pedig már megvalósult tényről tudunk beszámolni: Zsófia már itt sportol Székesfehérváron, ráadásul jelenleg egy nagyon komoly versenyre készül. Reményeink szerint ott már Székesfehérvár színeit is hirdetni tudja, ehhez minden feltételt és keretet biztosítani kívánunk.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki szimbolikusnak nevezte Lengyel Zsófia átigazolásának bejelentését, hiszen néhány nappal ezelőtt avatták fel a tapintható térképet a Belvárosban.

Fogyatékossággal élő fiatalként hatalmas lehetőséget lát a média pozitív erejének kihasználásában. Mint mondja: a televíziókon, rádiókon, újságokon és természetesen az interneten keresztül nagyon gyorsan és intenzíven lehet integrálódást elérni az épek és fogyatékossággal élők világa között. A paratriatlonista jelenleg kvótás helyen áll a 2016-os paralimpiára. A biztos indulást a soron következő Európa-bajnokságon, illetve a világkupán tudja végleg bebiztosítani. Beszéde elején Lengyel Zsófia köszönetét fejezte ki dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a dicsérő szavakért. „Mentorom, Miklósa Erika rengeteget segített abban, hogy ma itt lehetek. Közreműködése révén kerülhettem ismeretségbe dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel és Székesfehérvárral, így neki is hatalmas köszönettel tartozom! Jelenleg gőzerővel készülünk az országos bajnokságra, majd az azt követő Európa-bajnokságra és világkupára. Ezen versenyek összetétele alapján derül ki, hogy sikerül-e kijutni a 2016-os paralimpiára. A kijutás nem egyszerű feladat, hiszen óriási verseny dúl a kvalifikációért. Ennek megfelelően Janota Zoltán vezetőedző irányításával nagyon komoly szakmai munkát végzünk el a tréningeken. Jelenleg kisebb munkákban veszek részt a városban, így a múlt héten például a tapintható térkép átadásán moderátorként működtem közre.” – mondta Lengyel Zsófia, aki hozzátette: már most számos ötlettel rendelkezik az integrációra vonatkozóan. A paralimpiára való kijutás mellett ennek a lehetőségnek a kiépítése immár Székesfehérváron – ez Lengyel Zsófi két nagy küldetése.

Lengyel Zsófia segítője, Tóth Zsófia közreműködésével készül a legnagyobb megmérettetésekre. A paratriatlonista guide-ja az elmúlt hetek közös munkájáról számolt be. Mint mondta, kiváló összhangban tudnak együtt dolgozni mintegy három hónapja. „Hetente több edzésen is részt veszünk, ez pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy egy biztos tudás alakuljon ki a versenyekre. Úgy gondolom, jó irányba halad a felkészülésünk, így mind úszásban, kerékpározásban és futásban és készen állunk majd a kihívásokra.” – tette hozzá Tóth Zsófia.

A közelmúltban alakult Alba Triatlon SE alelnöke, Skoff Gábor beszéde kezdetén köszönetét fejezte ki Székesfehérvárnak és dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, hogy egy újonnan alakult egyesület mellé állt. „Ez a támogatás hatalmas elismerést jelent számunkra, melynek köszönhetően egy kiváló sportolót igazolhattunk le Lengyel Zsófia személyében. A kiváló paratriatlonista nemcsak sportolóként, hanem munkavállalóként is jelen lesz Székesfehérvár életében, így nagyon fontos feladata lesz abban, hogy a város jó hírét vigye az egész országban.” – közölte Skoff Gábor, aki kiemelte, hogy az egyesület céljai közé tartozik a minőségi utánpótlás képzése a sportban, 6 éves kortól csoportos oktatások formájában, napi edzésekkel, külön sportáganként szakedzővel, szakmai vezetővel és kísérővel. Mint mondta, egészségtudatos életmódra kívánják nevelni a fiatal korosztályt.

A sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András azt is megemlítette, hogy a Közgyűlés pénteken tárgyalja az idei költségvetés módosítását. Ennek keretében az olimpiai kvótákhoz kapcsolódó speciális önkormányzati támogatásokról is dönt majd a testület. „A szép hagyományoknak megfelelően, a Fehérvárhoz kötődő olimpiai kvótával rendelkező versenyzőknek a város felkészülési támogatást biztosít. Az első támogatási részlet már az alapköltségvetésben is megtalálható volt. Versenyzőnként kétmillió forintot biztosít a város a sportolók felkészüléséhez, kifejezetten az adott kvótához tartozó támogatásként.” – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >