Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Szimfonikus mobilhívással zárult a PartiTúra
Szimfonikus mobilhívással zárult a PartiTúra Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. május 12.
ImageA „Szimfonikus mobilhívás – MobilCsengőHangverseny” című előadással záró programjához érkezett az „Új a PartiTúra” ifjúsági hangversenysorozat Székesfehérváron. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar által októberben útjára indított, négy koncertből álló sorozat nagy sikert aratott a fiatalok körében.

 

Valamennyi bérlet – szám szerint csaknem 950 – elkelt, a magas színvonalú, teltházas koncerteken a diákok rendkívüli érdeklődést mutattak a komolyzene iránt. A záró előadást jövő héttől több vidéki településre is elviszi a zenekar.

A klasszikus zenei hangzást és az izgalmas, különc előadásmódot ötvözte valamennyi koncertjén az „Új a PartiTúra” ifjúsági hangversenysorozat, melyet tavaly októberben indított útjára az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A négy koncertből álló sorozat dupla előadásokkal, teltház mellett zajlott a Vörösmarty Színházban, az eladott bérletek száma csaknem elérte a 950-et, sőt, a második koncertet belépőjegyes előadás keretében megismételték a teátrumban. Októberben a „Fehérvár virtuózai”, decemberben a „Négy évszak”, márciusban „A csodazongora” című koncertre került sor. A programot tegnap a „Szimfonikus mobilhívás – MobilCsengőHangverseny” című koncerttel zárták, melynek keretében várakoztató hangokat és mobil csengőhangokat mutattak be a szimfonikus zenekar előadásában, különféle stílusokban úgy, ahogy azt a közönség még soha nem hallhatta. Hámori János zeneszerző az ismerős dallamok feldolgozásával komponált zeneműveket, az előadást ismét Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója moderálta, aki több mint harminc éve foglalkozik ifjúsági hangversenyek levezetésével.

A Strauss dinasztia tagjai, ifj. Johann, Joseph és Eduard az 1800-as években számos technikai újdonságra komponáltak zeneműveket. Belépőként Eduard Strauss „Telefon polka” című művével kezdte a koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A fehérvári muzsikusok két hívásvárakoztató dallamot játszottak, a vonósok közreműködésével hangzott el Mozart „Kis éji zene” című művének első tétele és Johann Pachelbel „Kánon”-ja. Nokia csengőhangot idéztek meg Francisco Tárrega Eixea spanyol zeneszerző és gitárművész „Keringő”-jével, és Vincert Lo „Nokia fúga” című művével. Pálföldi Tamás, a zenekar ütőhangszeres művésze egy latin-amerikai stílusú műben, egy újabb csengőhang eljátszásához szólaltatta meg a marimbát, ami egy afrikai eredetű ütő-dallamhangszer. Végül a koncert a Hámori János által komponált „Túl a láthatáron” című zeneművel zárult, ami a Samsung telefonok bekapcsolásakor elhangzó, azonos című dallamra épül. Fenyő Gábor a hangverseny végén megköszönte a valamennyi koncerten tanúsított figyelmet, továbbá elmondta, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újabb sorozatot indít a jövő tanévben és számít a diákok és a tanáraik figyelmére egyaránt.

A mobilcsengőhangos koncert iránt igen nagy érdeklődés mutatkozik vidéken is. Az előadást a napokban elviszik Tácra, Lajoskomáromba, Kálozra, a székesfehérvári Németh László Általános Iskolába, júniusban Mezőfalvára, sőt, szeptembertől újabb kilenc vidéki előadást is terveznek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >