Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Élőlánc mozgalom a falusi iskolák megmaradásáért
Élőlánc mozgalom a falusi iskolák megmaradásáért Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 11.

Az Élőlánc a jövő évi költségvetés tárgyalásának időszakában nyílt levélben fordul a parlamenti képviselőkhöz, hogy immár sokadszor felhívja a törvényhozók figyelmét a kistelepülési iskolák tarthatatlan helyzetére, a szabályozásokban rejlő diszkriminatív elemekre, a falusi iskolák megtartásának fontosságára. – kaptuk a hírt Farkas Gabriella sajtóreferenstől, aki eljuttatta hozzánk az említett iratot, amelyet alább Önök is elolvashatnak.

Nyílt levél az országgyűlési képviselőkhöz

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

E levél mellékleteként az /Élőlánc a kisiskolákért/ kezdeményezés állásfoglalását olvashatja. Civil és pedagógus szervezetek, önkormányzatok, önkormányzati szövetségek, megyei közgyűlések emelték fel a szavukat az elmúlt hónapokban az erőszakos iskola-összevonások ellen. Szakmai tanácskozásokon, nyilvánosan hozzáférhető kutatási eredményekre hivatkozva bizonyítottuk, hogy a falusi kisiskolák felszámolása pedagógiailag kártékony, gazdaságilag haszontalan, az érintett településekre nézve végzetes. A normatív támogatások súlyosan diszkriminatív elosztása az önkormányzatok számára egyértelmű kényszerhelyzetet teremt, megfosztja őket az önálló mérlegelés lehetőségétől, s így alkotmányos jogot sért. Ennek kivizsgálására az oktatási jogok biztosát kértük fel.

Részletesen kidolgoztuk javaslatainkat a rendelkezésre álló anyagi források méltányosabb elosztására, az érintettek egyenrangúságát és önrendelkezését tiszteletben tartó szabályozás kialakítására. /Arra kérjük Önt, hogy a 2009. évi költségvetési törvény tárgyalásánál e javaslatok szellemében megfogalmazott módosító indítványt tegyen vagy támogasson./

Kezdeményezésünket az elmúlt hónapokban ismételten biztosította egyetértéséről a köztársaság elnöke, az országgyűlés elnöke valamint tudományos akadémiánk elnöke is. Törekvéseink társadalmi támogatottságát jelzi a mintegy ötven falusi iskola tanulóinak részvételével szervezett staféta Telkibányáról a budapesti Kossuth térre, a februári parlamenti nyílt nap, valamint az országszerte megrendezett tanácskozások résztvevőinek véleménye.

Az oktatáspolitika vezetői és a törvényhozók részéről ennek ellenére semmilyen érdemi választ nem kaptunk. (Két tárca szakállamtitkára egybehangzóan arról tájékoztatott, hogy az érvényes rendelkezések nem érintik a települések formális jogait.) Sem a nyilvános vitára, sem érveink megfontolására nem tapasztaltunk hajlandóságot. Évről-évre iskolák sokaságában szűnik meg a tanítás.

A nyilvános kezdeményezés, vita, tiltakozás, javaslattétel szinte valamennyi eszközével megpróbálkoztunk, anélkül, hogy ellenvetéseinket a döntéshozók figyelembe vették volna. Az erőltetett iskolaközpontosítás zavartalanul folyik tovább: veszélyezteti az érintett gyermekek iskolai pályafutását, települések százait teszi jövőtlenné. A közhatalmat gyakorló testületek és felelős személyek elzárkóztak a párbeszédtől, semmibe vették javaslatainkat.

Az elmúlt esztendő próbálkozásainak szomorú tapasztalatai arról győznek meg bennünket, hogy Magyarországon nincs demokrácia: nincs párbeszéd a döntéshozók és az érintettek között.

Tisztelt Képviselő! Mielőtt döntene, s egy újabb esztendőre -- vagy örökre -- megvonná a fennmaradás feltételeit sok száz falusi iskolától, fontolja meg javaslatainkat, kérésünket!

Lányi András

az Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >