Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow A Gaja-szurdokban rendezik meg az ARAK-VADEX KUPÁT
A Gaja-szurdokban rendezik meg az ARAK-VADEX KUPÁT Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. május 18.
ImageHarminc éve nem rendeztek futóversenyt a Gaja-szurdok vadregényes erdejében. Éppen ezért igazi csemegének ígérkezik a Fehérvárcsurgó és Bodajk közötti bakonyi patakvölgy a terep- és tájfutók részére.

 

Itt rendezik meg június 4-5-én, szombaton és vasárnap az ARAK – VADEX KUPÁT, melyre május 24-26-ig lehet nevezni. A részletekről Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, dr. Stein Barnabás, az ARAK tájfutó szakosztályának elnöke és Tóth Károly, a VADEX Mezőföldi Zrt. termelési vezérigazgató helyettese tartottak sajtótájékoztatót.

Ahogy a kupa neve is jelzi, az ARAK és VADEX Zrt. közös munkájának köszönhető, hogy sok év után megrendezésre kerülhet ez a verseny.  Az ARAK többek közt a szakmai tudását és tapasztalatát, a VADEX pedig a helyszín és a verseny lebonyolításához szükséges feltételek biztosítását vállalta a közös cél érdekében.

Székesfehérváron évtizedekkel ezelőtt nagyon komoly élet volt a tájékozódási és tájfutó sportágakban, körülbelül 100 fős versenyzői létszámmal. A rendszerváltást követően mind a létszám, mind a lelkesedés csökkent, az ARAK azonban néhány évvel ezelőtt elkezdte a sportág újjászervezését. Szerencsés egybeesés, hogy időközben a futás egyre népszerűbb lett országos szinten, a tájfutást manapság „családi zöld sportágként” definiálják. – hangsúlyozta dr. Stein Barnabás, az ARAK tájfutó szakosztályának elnöke. Mint fogalmazott, igyekeznek egyre népszerűbbé tenni a terep- és tájfutást városi szinten, a VADEX pedig szeretné sportcélokra is használni a Gaja-völgyet, így szándékaik találkoztak. A júniusi versenyhez számos támogatót, szponzort megnyertek, ami szintén jelzi, hogy jó célért fogtak össze. Hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy minden évben megrendezik a versenyt.

A VADEX Zrt. elkötelezett abban, hogy a gazdasági és védelmi feladatok mellett átfogó közjóléti-turisztikai fejlesztéseket hajtson végre. A Gaja-szurdok kiemelt terület, ahol az elmúlt két évben úgynevezett kéktúra rekonstrukciót végeztek, egy régi vadászház felújításával kialakították a Bársony István Emlékházat, elvégezték a partfalak védelmét, a mederrekonstrukciót, felújították az Alba Regia forrás környékét és megépítették a Károlyi kilátót. Fejér megye egyik legszebb része ez a völgy, melyet tömegek látogatnak. – emelte ki Tóth Károly, a VADEX Mezőföldi Zrt. termelési vezérigazgató helyettese. Bízik abban, hogy az első ízben megrendezett terep- és tájfutó versenyük sikeres lesz. Cégük a futópálya kijelölésével, valamint a nagy létszámú szervezők és étkezés biztosításával járul hozzá mindehhez.

Nagy öröm, hogy újjáéled a terep- és tájfutás Székesfehérváron. Korábban az öreghegyi Kossuth Lajos Általános Iskolában működött a sportág bázisa, nagyon nagy létszámmal.  Ez egy igazi egészségsportág, hiszen minden korosztálynak szól a legkisebbektől egészen a senior kategóriáig. Örömteli, hogy az ARAK felkarolta, Székesfehérvár városa pedig támogatja a terep- és tájfutás újbóli meghonosítását és sikerre vitelét. – mondta Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

 

Részletesen a versenyről:

Az ARAK-VADEX KUPA első napján rendezik meg a tájfutók versenyét, ami egyben országos rangsoroló is. A tájékozódási futóverseny 2016. június 4-én, szombaton 13.00 órakor indul, a versenyzők a Fehérvárcsurgó, Gaja-szurdok és a Bodajk környéki erdőben kijelölt pályát teljesítik. A nevezési határidő 2016. május 26-án éjfélkor jár le.

A verseny második napján a terepfutók állnak a rajtvonal mögé. Három távot (1,5 - 5 - 15 kilométeres) teljesíthetnek külön a férfiak és külön a nők - junior, felnőtt, illetve szenior kategóriában. A terepversenyre is lehet még jelentkezni, a nevezési határidő május 24-én éjfélkor jár le.

Nevezni a terep- és a tájfutóversenyre egyaránt az  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen lehet, illetve a helyszínen is, de már felár ellenében.

 Az ARAK-VADEX KUPA 15 kilométeres távú terepfutó versenye vasárnap 10.00 órakor, az 5 kilométeres távú 10:15-kor rajtol. Az 1,5 kilométeres távon indulók 10:30 órakor állnak a rajtvonal mögé. A környezet nem csak a versenyzőknek, de közönségüknek is felejthetetlen élményt nyújthat. A futóverseny útvonala helyenként enyhén lejtős-emelkedős, máshol meredekebb, a Bakony erdeiben. Egy része a festői szépségű Gaja-patak medre mellett kanyarog.   

A verseny újszerűsége, hogy a szervezők futást népszerűsítő programokkal is gondoltak a közönségre, igazi családi napot tartanak. A helyszínen gyermekjátékokat és egyéb tájfutó játékokat (labirintus, mátrix, meselabirintus, stb.) próbálhatnak ki az ideérkezők. Versenyen kívül - kizárólag a gyerekeknek alakítanak ki egy futópályát – a gyermekversenyen elinduló valamennyi kis versenyző apró ajándékot kap. Igazi unikumnak számít az a kezdő tájfutópálya is, amelyen azok próbálhatják ki magukat, akik még csak most ismerkednek a sportággal. A bemelegítésről és levezetésről jógaoktató gondoskodik, akivel délután ingyenes közös jógaórán is részt vehetnek az érdeklődők.

További részletek, a versenyszabályzat, illetve a helyszínről fotók a facebook ARAK-VADEX KUPA eseményén, vagy az araktajf.blog.hu oldalon érhetők el. A versennyel kapcsolatos információkat itt folyamatosan frissítik.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >