Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Barangolás Erdélyország kulturális és természeti kincsei körül Nyomtatás E-mail
Írta: Gránitz-Pápai Judit   
2016. május 12.
Az idei évben is, immár hagyományosan, Erdélybe utaztak a kápolnásnyéki tanulók. Az EMET „Határtalanul!” tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázaton nyert 1.130.000 Ft-ból a Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI 39 hetedikes diákja és 4 pedagógusa utazhatott Erdélybe, Székelyföldre április 11-15-ig.

 

Az utazás a „már jól bevált” menetrend alapján zajlott, azonban, mint minden évben, idén is volt egy-két meglepetés az utazóknak.

 

A hétfői „utazós” nap (Nagyvárad, Király-hágó, Bánffyhunyad, Kolozsvár megállókkal tarkítva) végén izgatottan érkezett a csoport Oroszhegyre, ahol a vendéglátók nagy szeretettel és finom vacsorával készültek.

 

Kedden igazi különleges és tartalmas délelőtt várt kicsiket és nagyokat egyaránt. A házi kenyérsütést Tünde nénitől tanulhatták, a háború és hadifogság nehézségeit a 94 éves Áron bácsitól hallhatták, a tájház történetét pedig Melánia tanárnő elmondása lapján ismerhették meg a gyermekek.  A frissen sült házi kenyér külső héjának leverése („egészséges chips”) és a frissen sült, illatozó pityókás kenyér kóstolása felejthetetlen élmény. S ezzel még nem volt vége! Az iskolában lelkes diákok és az igazgató, Mihály Tibor (aki egyébként helytörténész, és a székely nép elismert kutatója) fogadta a csoportot. Tibi bácsi hatalmas szeretettel és szerteágazó, pontos tudással mesélt a faluról, az iskoláról, a székelyek hagyományairól, szokásairól, jellemzőiről. Ezután természetesen a kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség, diákok és tanárok egyaránt szóhoz juthattak. Székelyderzs vártemplomának megtekintése után Oroszhegy csodáinak feltérképezése folyatódott. Az esti program ismét a faluban zajlott, kellemes túra vezetett a hegytetőre a kilátóhoz, ahol a ködös idő ellenére minden diák rácsodálkozott a környező táj szépségére.

 

Szerda reggel ismét meglepetés várta a csapatot: Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere fogadta a hivatal dísztermében a kápolnásnyékieket, s rövid előadásában ismertette Oroszhegy közigazgatási-kulturális érdekességeit. Majd a tervezett programnak megfelelően Székelyudvarhely, a Tolvajos-tető, Csíksomlyó, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felfedezése következett. Rendkívüli megálló zárta a napot: a Zetelaki víztározó megér pár percet!

 

„Jót tenni jó” – Csaba testvér gondolatát minden diák a sajátjának érezhette csütörtök reggel, amikor a helyi napköziotthonban adományok átadásával kezdődött a nap. Hálásan és nagy szeretetettel fogadták a ruhákat és iskolaszereket az ottani gyermekek. Ezután a szokott menetrend szerint zajlott minden: Parajd, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő.

 

A hazautat senki nem várta, de eljött a péntek. Székelykeresztúron szakadt az eső Petőfi körtefájánál, Fehéregyházán a Petőfi-kútnál és a Múzeumnál azonban már jó idő várta az utazókat. Déva vára idén már felújítva (újraépítve?) fogadta a látogatókat, majd Aradon, a vesztőhelyen elénekelt magyar és székely himnuszokkal zárult az utazás.

 

Folytatás jövőre, egy új csapattal!

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >