Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Frank Banham sikerekkel teli pályafutást zár le Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. május 22.
Négy sikeres fehérvári szezont követően idén februárban jelentette be Frank Banham, hogy befejezi profi sportpályafutását. A kiváló képességű jégkorongozó az elmúlt évek során igazi ikonná vált a székesfehérvári drukkerek körében: profi mentalitásával a Fehérvár AV19 és a magyar hoki fejlődésében is elévülhetetlen szerepet játszott. A visszavonuló hokist dr. Cser-Palkovics András fogadta a Városházán. A város polgármestere Székesfehérvár jégkorongszerető közössége nevében mondott köszönetet a négyéves szolgálatáért, és búcsúzott el a visszavonuló klasszisjátékostól.

 

Idén februárban jelentette be Frank Banham, hogy befejezi profi sportkarrierjét. A Fehérvár AV19 együttesét 2012 óta erősítő támadó hatalmas elismertségre tett szert Székesfehérváron is. A Volán színeiben az EBEL-ben 183 meccsen 150 pontot szerzett, ebből kettőt az utolsó, Ljubljana elleni összecsapáson. Több mint két évtizedes profi pályafutása alatt 1526 mérkőzésen, 705 gólt, 765 asszisztot, azaz összesen 1470 pontot jegyzett.

A klasszis támadót most dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta, aki szerint a szurkolók sohasem feledik azt az eltökéltséget, amit a Fehérvár AV19 és a magyar válogatott színeiben nyújtott Frank Banham. „A szentpétervári világbajnokságot követően azért kértük ezt a mai találkozót Frank Banhamtől, hogy megköszönjük neki mindazt, amit a székesfehérvári és a magyar hokiért tett. Óriási dolognak tartottuk, amikor négy esztendővel ezelőtt ideigazolt, az pedig minden képzeletünket felülmúlta, hogy annál is többet adott a honi jégkorongnak, mint amire számítottunk. Nyilvánvalóan mindannyian szomorúak vagyunk, hogy Banham abbahagyja profi sportpályafutását, de természetesen megértjük. Hatalmas megtiszteltetést jelent számunkra, hogy karrierje utolsó éveit Székesfehérváron töltötte! A szentpétervári vb méltó befejezése volt ennek a csodálatos karriernek! A sportban példaképekre van szükség, különösen a gyerekek körében. Tapasztalatom szerint az elmúlt négy év során Frank Banham igazi példaképe volt minden székesfehérvári gyereknek.” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András, aki Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel tüntette ki a visszavonuló jégkorongozót, megköszönve az elmúlt négyéves munkát.

A gólerős támadó a kanadai Calahoo-ban látta meg a napvilágot 1975-ben. Szeretett sportágával már egészen kiskorától kezdve szoros kapcsolatba került, az ifjú tehetség pedig mindent megtett azért, hogy profi hokis váljék belőle. A kemény és kitartó munkának meg is lett a gyümölcse: már 1991-ben bemutatkozhatott a felnőttek mezőnyében – ekkor mindössze tizenhat éves volt! Karrierje töretlenül ívelt felfelé, 1993-ben az NHL-ben szereplő Washington Capitals draftolta, majd az 1995/1996-os szezonban az AHL-ben is bemutatkozott. A következő idényben pedig beteljesült legnagyobb álma, hiszen az Anaheim Ducks színeiben az NHL-ben léphetett jégre – a legmagasabb osztályban összesen négy szezont húzott le, harminckét mérkőzésen kilenc gólt és két gólpasszt jegyzett.

Szülőhazájukon kívül Finnországban, Oroszországban, Svájcban, Ausztriában, Svédországban, Szlovéniában és Horvátországban is megfordult, melynek révén olyan erős ligákban bizonyíthatta professzionális képességét, mint az AHL, az NLA, vagy az NLB. Kiváló képességéről már a székesfehérvári karrierje előtt is meggyőződhetett a város jégkorongszerető közössége, Frank Banham ugyanis korábban a szintén EBEL-ben szereplő Olimpija Ljubljana, a Red Bull Salzburg és a Medvescsak Zagreb gárdáiban is megfordult.

Négy esztendővel ezelőtt, harminchét évesen döntött úgy – a Fehérvár AV19 drukkereinek legnagyobb örömére –, hogy Székesfehérvárra igazol. Profi szemléletével, akaratos játékával, hozzáállásával és rutinjával pillanatok alatt a fehérvári közönség kedvence lett. A legsikeresebb szezonja a 2013/14-es volt, melynek során ötvenegy pontot ért el. A magyar állampolgárságot 2015 áprilisában vette fel, majd ezt követően sérült térddel vállalt oroszlánrészt abban, hogy a magyar jégkorong válogatott feljutott az A-csoportba. Kiváló képességei mellett elsősorban nagyfokú empátiájával nyerte el a székesfehérvári szurkolók szimpátiáját.

A visszavonuló játékos felesége, valamint a Fehérvár AV19 menedzsmentjének körében vett részt a pénteki Városházi fogadáson. Beszédében Frank Banham köszönetét fejezte ki családja nevében Székesfehérvárnak, hogy méltóképpen búcsúztatják el. Mint mondta, szomorú, hogy véget ért a profi pályafutása, de a sorozatos térdsérülések miatt meg kellett hoznia ezt a döntést. A négy év alatt feleségével és gyermekeivel szívükbe zárták Székesfehérvárt, így amikor lehetőségük lesz rá, visszatérnek a városba. Banham azt is megemlítette, hogy családjával Kentuckyban telepednek le, és tervei szerint játékos-menedzserként dolgozik majd a jövőben. 

A fogadáson ezen kívül szó esett még a szentpétervári A-csoportos világbajnokság tapasztalatairól is. Frank Banham kiemelte: a magyar szurkolók ezúttal is csodálatosan buzdították a csapatot, emellett arra is kitért, hogy véleménye szerint egyre több magyar játékos bizonyíthatja majd tehetségét a tengerentúlon is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >