Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow In memoriam Kolozsvári Kende
In memoriam Kolozsvári Kende Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. május 24.
ImageIsmét elveszítettünk egy sokszínű személyiséget, a „régi vágású” népművelők egyik utolsó képviselőjét. Életének 73. évében elhunyt Kolozsvári Kende – a város önkormányzata ezúton fejezi ki részvétét a Székesfehérvár kulturális, zenei és civil életében hosszú évtizedeken át meghatározó szerepet betöltött szakember elvesztése miatt.

 

Vannak alappillérek, akiknek jelenlétét természetes tényként kezeljük, és csak amikor számadást kell készíteni, akkor döbbenünk rá, mennyi minden fűződik nevükhöz, kapcsolódik személyükhöz. A fehérvári kulturális élet egyik ilyen alappillére Kolozsvári Kende, aki hosszú évtizedeken át végezte magas szakértelemmel, töretlen lendülettel és lelkesedéssel munkáját, többek között az Építők és a Köfém Művelődési Házban, a Vörösmarty Színházban (1988-1993), majd az Öreghegyi Közösségi Ház igazgató-helyetteseként (1994-2006). Tíz éve vonult nyugdíjba, ám azóta sem szűnt meg székesfehérvárinak lenni. Jellegzetes alakját gyakran láthattuk a Belvárosban, rendezvényeken, miközben – ahogy erre visszavonulása előtt tudatosan készült – világpolgárként Indiában (és több ázsiai országban) is otthon érezte magát.

Sokat köszönhetünk neki, személyes elhivatottsága, kiterjedt ismeretsége révén nem volt számára lehetetlen! A legkisebb rendezvénytől a többezer fős programokig mindenre volt ötlete, minőségi rendezvények sora fűződik nevéhez. Korunk egyik ritka polihisztora, népművelője volt, aki a kultúra szolgálatába szegődött és Tóth Istvánnal közösen az Öreghegyi Közösségi Házban „csodát tettek”, a város meghatározó központjává emelték az intézményt. Tevékenysége elismeréseként főtanácsosi címet és 2002-ben Székesfehérvárért díjat adományozott számára a közgyűlés.

Akik ismerhettük, tudjuk, hogy a zene és különösen a jazz műfaja mily’ közel állt szívéhez. Az egykori Alba Regia Videoton Interjazz Fesztivál motorja volt, mindig nagy büszkeséggel mesélt arról a korszakról, amikor világsztárokat hoztak el Székesfehérvárra. Ezt a profi szemléletet vitte tovább igazgató-helyettesként is, rangot adva választott hivatásának, a kultúraszerető fehérváriak szolgálatának. 

Szabadidejében is aktív életet élt, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének egyik alelnökeként segítette a honvédség társadalmi megismertetését. Később is megtartotta tagságát és többek között ázsiai utazásairól tartott színes előadásokkal gazdagította a szervezet programjait. Személyisége, a világot a maga letisztult összefüggéseiben megvilágító gondolatai nagyon hiányozni fognak minden őt ismerőnek.

Kolozsvári Kende 1943. október 9-én született, s 2016. május 22-én hunyt el. Székesfehérvár Önkormányzata ezúton is szeretné részvétét nyilvánítani elvesztése miatt. Nyugodjon békében!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >