Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Több ezren tekerték körbe a tavat
Több ezren tekerték körbe a tavat Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. május 24.
ImageVelence évről évre sportosabb város lesz, egyre több különböző kategóriájú verseny- és tömegsportesemény házigazdája. Márciusban az ultrafutók a 100 km-es magyar bajnoki címért szálltak harcba az OptiVita Kupa sorozatán belül, áprilisban történelmi drón versenyt rendeztek, amely minden előzetes várakozást felülmúló sikert hozott, ezreket vonzott a Korzóra, most pedig az ország immár elismerten legnagyobb kerékpáros megmozdulása, a Tour de Velencei-tó mamutmezőnye tért vissza a tópartra.

 

A háromnapos eseményen profik és amatőrök, kicsik és nagyok, családok, közösségek, valamint egyéni versenyzők is kedvükre tekerhettek.

A programok kezdeti megmozdulása a pénteki rajtszámátvétel volt. Miután a maga sorszámát mindenki megkapta, következhetett az első igazán szakmai esemény, a Mountain Bike-osok (MTB) szombati viadalát megelőző pályabejárás, ahol az indulóknak lehetőségük adódott a VelenceBike MTB Maraton pályáját a versenyt megelőző napon, hivatalosan is bejárni. Mivel az útvonal védett területeket is érint, így csak regisztrált kerékpárosok tartózkodhattak az erdőben.

A hegyikerékpárosok erőpróbája szombaton délelőtt kezdődött, s a bátor próbázóknak 34 (szintkülönbség 650 m), vagy 46 kilométert (szintkülönbség 950 m) kellett teljesíteniük. A második kört csak azok kezdhették meg, akik a kitűzött 2:15-ös szintidőn belül teljesítették az első kört. Ez sokaknak sikerült, bizonyítva, hogy mesterei ennek a műfajnak. A terep, s a jelentős szintkülönbségek alaposan próbára tették a bringásokat, akik ennek ellenére derekasan állták a sarat. Öröm volt látni, hogy az utánpótlás korcsoportokban (U13, 15,17) is rengetegen teljesítették minimum a 34 km-es a távot.

A Tósport Egészségprogram Kispróbát eleve a gyerekeknek találták ki, ennek megfelelően itt egészen kicsik, akár 5 évesek is indulhattak. Az U5 mellett a 7, 9, 11 és 13 éves korosztály képezett külön kategóriát. A versenypálya a Drótszamár Kemping területén végig szalaggal elkerített füves területen haladt. Természetesen itt nem a hosszas versenytáv, az erő és állóképesség, hanem a kerékpározás öröme és az ügyesség volt a fő cél. A látottak alapján ez maradéktalanul sikerült mindkét napon.

A Tósport Egészségprogramon belül tekerhettek vasárnap a családok is. Ez volt talán a legnépszerűbb megmérettetése a háromnapos eseménynek. Csaknem 3 ezren startoltak el a Korzóról, hogy baráti vagy családi körben, két keréken megtegyenek egy kört a Velence-tó körül. Itt a közös bringázás, a mozgás öröme volt a legfontosabb cél, a túrázók 30 km-t tekerhettek a kijelölt kerékpárutakon. Ebben az esetben a szintkülönbség sem volt jelentős, mindössze 30 méter. Túl azon, hogy a családi tókerülésre ingyenes volt a nevezés, az első 2500 regisztráló ajándék pólót is kapott a szervezőktől.

A Vadkacsa Kerékpáros Túrán olyan környezettudatos egyének és családok indultak, akik a kerékpározást, mint sport és szabadidős tevékenységet a térségek természeti és kulturális értékeinek felkeresésével kapcsolták össze. A táv itt is egy tókör volt a kiépített kerékpárutakon. A Velencei-tó Mini Maratonon 56,2 kilométeren át versenghettek a résztvevők 270 m szintkülönbség mellett, majd következett a hétvége másik csúcspontja, egyben legkeményebb erőpróbája, a Bianchi Országúti Maraton, a maga 130 kilométerével és 700 m szintkülönbségével. Itt a mezőny Velence-Gárdony-Agárd-Pákozd-Sukoró-Velence-Nadap-Lovasberény-Csákvár-Gánt-Csákvár-Vértesboglár-Felcsút-Alcsútdoboz-Vértesacsa -Lovasberény-Vereb-Pázmánd-Kápolnásnyék-Velence útvonalon teljesítette a komoly távot.

Az eseménysorozat ismét bebizonyította, hogy a kerékpározás a legnépszerűbb tömeg- és versenysportágak közé sorolandó Magyarországon, évről évre egyre nagyobb tömeget vonz a tópartra is.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >