Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csak azt védjük, amit szeretünk
Csak azt védjük, amit szeretünk Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. május 25.
ImageA Sóstó Természetvédelmi Terület lőszermentesítésével befejeződött a rehabilitáció előkészítésének első szakasza. A további lépésként a tó mederkotrása, majd a vízutánpótlás biztosítása fog megtörténni. Ezt követően lesz lehetőség arra, hogy a terület mocsaras mivoltát meghagyva, annak természeti értékeire fókuszálva, felújítsák a közösségi célokat szolgáló területeket.

 

Ennek teveiről egyeztetettek a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal munkatársai és a tájépítészeti tervet készítő cég képviselői, valamint a zöld szervezetek tagjai, akik támogatták és örömüket fejezték ki a tervek láttán. 


A Sóstó Természetvédelmi Terület 3,85 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló rehabilitációja folyamatosan zajlik. A terület lőszermentesítése megtörtént, így most újra látogatható a Sóstó. A következő szakasz az Északi-tó mederkotrása és a vízutánpótlás biztosítása lesz. Ezután veszi kezdetét a rehabilitáció látványosabb szakasza, a természeti értékeket bemutató tanösvény felújítása, korszerűsítése. Ennek terveiről folyt ma egyeztetés Mészáros Attila alpolgármester vezetésével a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodája, a tájépítészeti tervet készítő Körtekert Stúdió, valamint a természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek között. Az értekezleten jelen voltak a Gaja Környezetvédő Egyesület, a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Társaság, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Székesfehérvári Környezetvédelmi Szakmai Fórum képviselői.

Mint azt Mészáros Attila alpolgármester elmondta, jelenleg a szükséges feltételek megteremtése zajlik annak érdekében, hogy a tó mederkotrása, majd a vízutánpótlás megtörténhessen. Erre a kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében választják ki, a pályázatot Székesfehérvár Közgyűlése a következő hetekben fogja kiírni.   

 


 

A természetvédelmi terület tájépítészi tervét készítő Körtekert Stúdió képviselői prezentációjuk során azt hangsúlyozták, hogy a Sóstó mocsaras jellegének megőrzésével, ugyanakkor a látogatók, s különösen a gyerekek számára vonzó és érdekes interaktív eszközök, valamint a terület természetvédelmi kincseit bemutató játékok telepítésének javaslataival készítették el terveiket. Mindezeket olyan módon javasolják kivitelezni, hogy a Sóstón túrázók tudását is gyarapítsák azokkal az információkkal, melyek a tájékoztató táblákra felkerülnek.

A tervezők kiemelték, a tervek elkészítése során folyamatosan szem előtt tartották Baba Dioum szenegáli természetvédő szavait, miszerint: „Csak azt védjük meg, amit szeretünk, csak azt szeretjük, amit értünk, és csak azt érthetjük, amit ismerünk.”

A tervtájékoztatót követően a jelenlévő egyesületek többsége támogatásáról és egyetértéséről biztosította a Környezetvédelmi Iroda munkatársait. Az értekezlet a felvetődött javaslatok egyeztetésével zárult.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >