Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Koszorúzások a Hősök Napja tiszteletére Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. május 27.
A Hősök Napja a háborúkban elesett katonák emléke előtti tisztelgés május utolsó vasárnapján. Székesfehérváron is több helyszínen tartanak megemlékezést pénteken, szombaton és vasárnap. A koszorúzások a katonatemetőkben kezdődnek, majd szombaton a Donát utcai I. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél, vasárnap pedig a „69-es előre!” I. világháborús emlékműnél zárulnak a tiszteletadások.

 

Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja, melynek eredete egy 1917. évi törvényre vezethető vissza. Célja a háborúkban elesett katonák emlékének megőrzése, tiszteletadás a hazáért életüket adó hősök előtt.

A hagyományoknak megfelelően Székesfehérváron megemlékeznek a Hősök Napjáról. 2016. május 27-én, pénteken a város számos pontján szerveznek néma koszorúzásokat. 8.15 órakor az Izraelita temetőben (Óvoda utca), 9.00 órakor a Rác temetőben (Gellért utca), 09.30 órakor a Hosszútemetőben (Palotai út), 10.15 órakor a Szentlélek katonatemetőben (Sárkeresztúri út) tisztelegnek a katonahősök emléke előtt. A pénteki megemlékezések 11.00 órakor a Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél (Vásárhelyi út) zárulnak. Székesfehérvár Önkormányzata szervezésében, a Fejér Megyei Önkormányzattal és az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal közösen zajlanak a koszorúzások, a helyszíneken a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar működik közre.

Május 28-án, szombaton 18.30 órakor a környékbeli lakosok kezdeményezésére kezdődik megemlékezés a Donát utca – Zobori út kereszteződésében, a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél. Beszédet mond Tornyai Gábor atya, az Öreghegyi egyházközség plébánosa.

A Hősök Napján, május 29-én, vasárnap 12.00 órakor a „69-es előre!” I. világháborús emlékműnél (Széchenyi út – Vörösmarty tér) kerül sor megemlékezésre, Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviselőinek részvételével. 

A programokra tisztelettel invitálják a székesfehérváriakat, a megemlékezőket.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >