Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gázelosztó vezetékeket fejlesztenek Öreghegyen
Gázelosztó vezetékeket fejlesztenek Öreghegyen Nyomtatás E-mail
Írta: Egyházi Nikoletta, Kész Mónika   
2016. június 09.
ImageAz E.ON csoport 2016-ban különböző volumenű beruházásokba kezd Székesfehérváron; áramhálózati oldalról több mint 2120 millió forintot, míg gázhálózati oldalról 220 millió forintot fordít a megyeszékhelyre. A munkálatok – amik a Fiskális és a Pozsonyi úton lévő gázelosztó vezetékek cseréjével folytatódnak – a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályának szakemberei és az E.ON mérnökei közötti konstruktív együttműködés jegyében zajlanak.

 

Az öreghegyi fejlesztés részleteiről a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Pető László, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. Fejlesztési és létesítési irányító munkatársa, valamint Östör Annamária és Deák Lajosné képviselők.

Az üzembiztonság folyamatos fenntartása érdekében kerül sor a gázelosztó vezetékek cseréjére – ezzel kezdte tájékoztatóját Pető László, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. Fejlesztési és létesítési irányító munkatársa a Fiskális – Pozsonyi út kereszteződésében megtartott helyszíni sajtótájékoztatón, amit a június 1-jén Öreghegyen megkezdődött 160 millió forintos összköltségű E.ON beruházással kapcsolatban tartottak.

Elhangzott, hogy Székesfehérváron, a Fiskális és Pozsonyi úton lévő gázelosztó vezeték egy stratégiailag fontos hálózatrész eleme – ami annak az ún. 6 báros körvezetéknek a része, ami Székesfehérvár gázellátását látja el - így ennek a gázelosztó vezetéknek az üzembiztos állapotban tartása és működtetése kiemelt fontosságú. 

A szakember elmondta, hogy egy 250 milliméter átmérőjű acélvezeték üzemel jelenleg a földben. Ennek a cseréje történik meg műanyagvezetékre. Majd hozzátette, hogy ebben a cserében érintett valamennyi házi bekötés is, mintegy 80 db leágazással. Így a forgalomtereléseken túl a lakóknak számolniuk kell az előkerti beállások zavartatásával is. A munkálatokat azonban – mint fogalmazott - csak ilyen módon tudják elvégezni, amivel kapcsolatban kérte a lakosok türelmét.
Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azért mostanra időzítették a beruházást - alkalmazkodva a nyári szünethez -, hogy az iskola végeztével, minél kevesebb kellemetlenséggel járjon a munkavégzés az ott lakók, valamint az arra közlekedők számára.     

 


 

Elhangzott, hogy a munkálatokat a Székesfehérvári Önkormányzattal egyeztetett ütemben, szakaszokban végzik a szakemberek. A nyomvonalak kialakításánál rendkívül fontos szempont volt, hogy az üzemelő vezeték biztonsági övezetében lévő fáktól megfelelő távolságra kerüljenek, és ezzel a szükséges fakivágások számát a lehető legkevesebbre csökkentsék.
A több ütemben megvalósuló munkálatok június 1-jén kezdődtek, és előre láthatóan szeptember végéig tartanak majd.
A munkavégzés során, az átkötések ideje alatt rövid ideig tartó gázszünetekre kell az ott lakóknak számítaniuk, melyekről az adott munka megkezdése előtt 15 nappal értesítik az érintett fogyasztókat.

Deák Lajosné, a 11. számú választókerület önkormányzati képviselője - akinek körzetében ez a beruházás a Fiskális – Pozsonyi úti körforgalomtól a Gyöngyvirág Óvodáig terjedő útvonalat fogja érinteni – örömét fejezte ki a fejlesztéssel kapcsolatban. Majd arról adott tájékoztatást, hogy a gázvezetékcseréket követően - nyár végén - a körforgalomtól egészen a Berényi úti bekötőig a vízvezetékek cseréje is meg fog történni. Ezt követően pedig fel fogják újítani az utat is az aszfalt kopó-rétegének cseréjével, valamint ezen felül járda is kialakításra fog kerülni az úttest mellett.
Majd köszönetet mondott a munkák összehangolásáért az E.ON munkatársainak, míg a környéken lakóktól, és az erre közlekedőktől a felújítási munkálatok idejére türelmet kért.      

Östör Annamária, az Öreghegy választókerületének önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a körzetében lakókat ez a beruházás most nem direkt módon érinti, ugyanakkor mivel sokan ezen útszakaszokon járnak haza, közvetve őket is érinti a fejlesztés. Majd a Pozsonyi út alsó szakaszán közeljövőben megkezdődő közműcsere, valamint felújítás kapcsán arról beszélt, hogy az ütemezés során ezen beruházások el fognak jutni a Pozsonyi út felső szakaszához is.     


Az E.ON beruházási munkálatai során érintett utcák
:

Fiskális út (Budai úttól a Pozsonyi útig)
Pozsonyi út (Fiskális úttól a Videoton Oktatási Központig, VOK-ig)

A kivitelezés ütemezése a Fiskális úton:

1.    ütem:
A Fiskális út – Budai út kereszteződésétől a Beregszászi utcai ABC előtti sarokig (jún. 1-től ~jún. 20-ig). 
Ebben az esetben változik a forgalmi rend is. A munkavégzés ideje alatt a Fiskális út egy sávra szűkítése szükséges, így a szakaszon kézi forgalomirányítás lesz.

2.    ütem: 
A Beregszászi utcától a Bártfai utcáig (~jún. 20-tól ~júl. 15-ig). 
A munkavégzés teljes ideje alatt a Kőrösmezei utca és Privigyei utca a Fiskális út felől le lesz zárva, az érintett két utca a Nyitrai utca felől lesz megközelíthető.

3.    ütem: 
A Bártfai utcától a Késmárki utcáig (~júl. 15-től ~aug. 20-ig). 
A munka ideje alatt a Fiskális úton szakaszosan félpályás útlezárásra kell számítania az arra közlekedőknek.

4.    ütem: 
A Késmárki utcától a Pozsonyi útig (~aug. 22-től ~szept. 20-ig). 
A munka ideje alatt a Fiskális úton szakaszosan félpályás útlezárásra kell számítania az arra közlekedőknek.

Mindezen munkákkal párhuzamosan halad majd a Pozsonyi úti rekonstrukció is, mely júliusban kezdődik el, és jelentősebb forgalmi korlátozást nem fog okozni, mivel a padkában és a zöld területen halad a vezeték. Csak egy kisebb szakaszon, az óvoda előtt kell félpályás korlátozásra számítani.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >