Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Itt a vakáció!  várják a jelentkezőket a városi táborokba Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. június 15.
Megújult és kibővült programkínálattal várják a székesfehérvári általános iskolákban tanuló gyerekeket idén is az Önkormányzat által szervezett táborokban. Hat turnuson át tart a Napraforgó Városi Napközis Tábor, melyben ismét nagy szerepet kapnak a helyi civil szervezetek, intézmények.

 

A bentlakásos velencei Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor három helyett négy turnusos lesz. Az indián táborokon kívül újra várnak csángó vendégeket, Nyisztor Ilona világhírű népdalénekes és tanítványai, hagyományőrző barátai mellett a gyimesi Kostelekről érkezik Vaszi Levente, a „Fölszállott a páva” első sorozatának közönségdíjasa és tanítványa, Vrencsán Anita, a tavalyi tehetségkutató döntőse. Számos székesfehérvári civil szervezet is kínál önállóan szervezett táborokat a vakáció idején. – hangzott el a táborokat ajánló sajtótájékoztatón.

„Székesfehérvár Önkormányzata ismét felkészülten várja a nyári időszakot. A szülőknek és a gyerekeknek egyaránt szükségük van arra, hogy biztonságos, jó körülményeket adó, érdekes és hasznos programokat kínáló táborokat szervezzünk. A Napraforgó Városi Napközis Táborban és a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban minden adott ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Tapasztalatunk szerint a lehetőségeket nagyon sokan igénybe is veszik. Ráadásul nemcsak Fehérváron tanuló, hanem határon túli magyar gyerekeket is táboroztatunk Velencén, külön öröm, hogy idén is lesznek csángó vendégeink.”
– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta továbbá, hogy az Önkormányzat fontosnak tartja a különféle civil szervezetek nyári táborainak támogatását is. A Társadalmi Felelősségvállalási Alapból összesen 2 millió 800 ezer forint értékben nyújtanak támogatást 36 táborra, a polgármesteri keretből pedig további 625 ezer forintot biztosítanak 5 egyéb tábor megrendezésére.

„Nagyon ritka alkalom, amikor minden úgy teljesül, ahogy az az elinduláskor szándékunkban állt. A nyári táborok esetében azonban ez abszolút így van, köszönhetően dr. Nagyné Ferenczy Eleonóra kolléganőnknek, aki értékrendjében, szemléletében, gondosságában a legjobb minőségű programokat állítja össze minden évben.” –
emelte ki Brájer Éva alpolgármester. Hozzátette: büszkeséggel tölti el, hogy a határon túli csángó vendégek ismét elfogadták a város meghívását és két fellépésük is lesz Székesfehérváron. A velencei tábor különleges értéke, hogy a csángó és a fehérvári gyerekek tanulhatnak egymástól.
Emellett Brájer Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy a családoknak érdemes megtekinteniük egyéb táborozási lehetőségeket, melyeket a különféle tevékenységet végző civil szervezetek és a városrészi művelődési házak kínálnak.

A gazdag programkínálatot dr. Nagyné Ferenczy Eleonóra, a Civil, Ifjúsági és Sportiroda munkatárs ismertette.
A Napraforgó Városi Napközis Tábor június 27-e és augusztus 5-e között, hétköznapokon várja a székesfehérvári általános iskolákban tanuló gyerekeket. Ismeretterjesztő bemutatók, foglalkozások, játékok és sportolási lehetőségek sokaságát kínálják a szervezők. Közreműködik a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Főosztálya. Prevenciós programokkal készül a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia, a Wichern Alapítvány Tranzit Addiktológiai Szolgálat, valamint a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Iroda.  Újra lesznek érzékenyítő programok is, az Esélyteremtési Iroda szervez bemutatót vakvezető kutyával, várható siketnyelv-oktatás, sőt idén jelelő kórus is Marton Dórával. Minden turnus keddjén közreműködik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, melynek tagjai hatféle foglalkozást tartanak. Újdonság, hogy idén három-három kézműves naponta jön a táborba, segítségükkel az érdeklődő gyerekek mélyebben is elsajátíthatnak egy-egy kismesterséget, sőt, oklevelet is kapnak. A hagyományos sportolási lehetőségeken túl várhatóak sportjátékok, többek között petanque, KUBB, ultimate frizbi és go táblajáték. A Koronás Park, a Hetedhét Játékmúzeum és városi strand is nyitva áll a táborozók előtt. Ezen kívül zenés programok gazdagítják a Napraforgó Tábort, hangszerbemutatót tart Varró János, Mihály György hangszergyűjteményével ismerkedhetnek a gyerekek, valamint közreműködik a Kákics zenekar és a Los Andinos együttes.

A nagy érdeklődésre való tekintettel háromról négy turnusra bővül idén a bentlakásos, velencei Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor. Két héten át lesznek indián táborok, az első turnusban az észak-amerikai, a harmadik héten a dél-amerikai indiánok kultúrájával ismerkedhetnek a gyerekek. A tábornak ismét lesznek csángó vendégei. A második turnusba tanítóikkal együtt jönnek gyerekek a gyimesi Kostelekről és a moldvai Rácsilláról. Kuriózum, hogy elfogadta a város meghívását Vaszi Levente, a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató első sorozatának közönségdíjasa, és a kosteleki Vrencsán Anita, a tavalyi versenysorozat döntőse. Velük Székesfehérvár közönsége is találkozhat július 6-án, 18.00 órakor a Városházán megrendezésre kerülő esten. Ugyancsak érkezik – immár ötödik alkalommal – a velencei tábor negyedik turnusába Nyisztor Ilona világhírű csángó népdalénekes, aki tanítványaival, valamint mesemondóval és szövő hagyományőrzőkkel együtt jön a moldvai Pusztinából. Ők is fellépnek a Városházán július 27-én 18.00 órától. A határon túli vendégek a Bregyóban zajló napközis táborba is ellátogatnak és bemutatják zenéjüket, népdalaikat, kultúrájukat a fehérvári gyerekeknek.

Mindkét táborba jelentkezni lehet a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges   e-mail címen, illetve a Napraforgó Tábor esetében személyesen a Bregyó Sportcentrumban, legkésőbb három nappal a táborozás megkezdése előtt. Tájékoztatás kérhető a Városgondnokságon, a 22/513-488-as telefonszámon, valamint a www.varosgondnoksag.hu portálon. Létrehoztak egy Facebook oldalt, ahol részletesen tájékoztatják a szülőket és a táborozó gyerekeket. Ugyanitt megtalálhatóak a táborokban készült fotó és tudósítások évekre visszamenően, így az oldal megtekintését ajánlják a korábbi táborozóknak is.

A sajtótájékoztatón részt vett továbbá a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményének három tanulója. Egyedi Réka és Roland másodikas ikrek tavaly a Bregyóban táboroztak több turnuson át, és idén is így tervezik a szünidőt. Nővérük, a hatodik osztályos Egyedi Alíz tavaly az egyik indián táborban nyaralt Velencén, idén pedig egy filmkészítő táborba megy. Mindhárman beszámoltak élményeikről és arról, hogy nagyon jó volt másokkal megismerkedni és új barátokat szerezni. Bátran ajánlották a táborokat és a lehetőségek kihasználását más gyermekeknek is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >