Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Alcoa konszolidálja a Globális Szolgáltató Központját Magyarországon
Az Alcoa konszolidálja a Globális Szolgáltató Központját Magyarországon Nyomtatás E-mail
Írta: Sas Erika   
2016. június 15.
ImageA könnyűfémek piacának vezetője, az Alcoa bejelentette a magyarországi Globális Szolgáltató Központjának (Global Shared Services) további konszolidációját.

 

Ünnepélyes keretek között, az Alcoa-s munkatársak, a globális és regionális Alcoa-s vezetők, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szikora Levente, a Nemzeti Befektetési Ügynökség kabinetfőnöke, illetve Égi Tamás, Székesfehérvár alpolgármesterének jelenlétében adták át az új Szolgáltató Központ 350 millió forint értékű iroda-épületét az Alcoa-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyén. Az átszervezésből fakadóan száz új munkahely jött létre.

„Az Alcoa magyarországi Szolgáltató Központjának további konszolidációja hozzájárul ahhoz, hogy még inkább egységesítsük folyamatainkat és továbbnöveljük szolgáltatásaink hatékonyságát, mellyel a világszerte működő üzleti tevékenységeinket támogatjuk” - nyilatkozta Graeme Bottger, általános alelnök, GBS elnök. „Miközben folyamatosan újabb magas hozzáadott értékű folyamatokat viszünk be a Globális Szolgáltató Központunk feladati közé, teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy a Magyarországon dolgozó munkatársaink fenn tudják tartani világszínvonalú szolgáltatási sztenderdjeiket mindkét jövőbeni vállalatunk, az Alcoa és az Arconic számára.”

Az Alcoa 2015 szeptemberében jelentette be terveit arra vonatkozóan, hogy két különálló - Alcoa és Arconic - piacvezető vállalattá akar szétválni. Ez a terv várhatóan 2016 második felében valósul meg. Az Alcoa-hoz az az öt üzletág fog tartozni, amelyek jelenleg az alapfeldolgozást végző Upstream (Global Primary Products) szegmenst alkotják: Bauxit, Timföld, Nyers Alumínium, Öntödei Termékek és Energia. Az innováció és technológia által vezérelt Arconic nevű vállalathoz a Globális Hengerelt Termékek (Global Rolled Products, GRP), a Mérnöki Termékek és Megoldások (Engineered Products and Solutions, EPS), valamint a Szállítmányozási és Építőipari Megoldások (Transportation and Construction Solutions, TCS) üzletágak fognak tartozni.

A jövőben az Alcoa két elkülönült Szolgáltató Központot fog működtetni Székesfehérváron. Egy 440 fős létszámú szervezet az Arconic; míg a másik, 150 fős szervezet a jövőbeni Alcoa üzleti tevékenységeit fogja támogatni kiemelkedően versenyképes, központosított pénzügyi és adminisztratív szolgáltatásokkal. Az Alcoa jelenleg 2 200 főt foglalkoztat a magyarországi vállalatainál.

Az Alcoa a globális átszervezéséből fakadóan száz új munkahelyet hozott létre az itteni globális szolgáltató központban, amelyhez 350 millió forintért egy új épületet építettek – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a cég székesfehérvári telephelyén átadott új épület megtekintését követően, majd hozzátette: minden egyes ilyen amerikai beruházás erősíti a magyar-amerikai gazdasági és beruházási kapcsolatokat, amire szükségünk is van. Hiszen a németek után az amerikaiak fektetnek be második legtöbbet Magyarországon. Az 1600 amerikai vállalat 100 000 magyar embernek ad munkát – mondta. „A magyar-amerikai gazdasági beruházási együttműködés nagyon nagymértékben befolyásolja a magyar gazdaság teljesítményét, és az amerikai működő tőke Magyarországra érkezése a magyar külgazdasági teljesítmény szempontjából rendkívül meghatározó.” – tette hozzá a miniszter. 

Elmondta, hogy ma Magyarországon már 90 szolgáltató központ működik, amely összesen 40 000 embernek ad munkát. Szólt arról, hogy 2010-ben belevágtak az ország újraiparosításába, most azonban egy újabb fejlődési fázisba kell lépni, amikor a szolgáltatások, a magas hozzáadott értékű tevékenységek nagyobb mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Mint arról tájékoztatást adott, az elérhető munkaerő szempontjából rendkívül fontos, hogy ezek a szolgáltató központok egyre inkább vidéken jönnek létre. Olyan városokban, ahol a közép- vagy a felsőfokú oktatás színvonala rendkívül magas. Ez segíti azt, hogy a fiatalok helyben tudjanak maradni, helyben tudjanak komoly, jól fizető munkákat vállalni. Ezért is inspirálják a szolgáltató központokat arra, hogy keressenek maguknak vidéki helyszíneket, egyetemi városokat, vagy olyan városokat, ahol komoly termelési tevékenység zajlik, és amellett szolgáltatási tevékenységet is folytatni kell. Az elmúlt időszakban – mint fogalmazott – Miskolcon, Debrecenben jött létre több új szolgáltató központ, és most itt Székesfehérváron száz új munkahelyet kínálnak a helyi fiataloknak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >