Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Jazz mindenkinek - Alba Regia Feszt 2016!
Jazz mindenkinek - Alba Regia Feszt 2016! Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Kámán Ildikó   
2016. június 18.
ImageAugusztus 9-től 11-ig ismét eluralkodik a zeneőrület Székesfehérvár Belvárosában! A világhírű német Mo’Blow mellett a hazai jazz-funk szcéna krémje vonul fel a színpadokon. Többek között Szakcsi Lakatos Béla, a Garami Funky Staff, a Varga János Project, az Oláh Krisztián Trió, a Kéknyúl Hammond Band, Koszi Janka és Sena koncertjeit élvezhetjük idén.

 

Újjászületése óta idén harmadik alkalommal lesz Alba Regia Feszt a királyok városában. A három napos fesztivál ez alatt a röpke pár év alatt máris hazánk egyik legjelentősebb zenei eseményévé nőtte ki magát. Az idei évben két helyszínen, ingyenes koncertekkel várják a jazz, a funk és általában véve a jó muzsikák szerelmeseit Székesfehérvárra.

Brájer Éva
alpolgármester az idei jazz-fesztivált a nemrégiben elhunyt Kolozsvári Kende emlékének ajánlotta, akinek nagy szerepe volt abban, hogy ma Székesfehérvár egy grandiózus és izgalmas rendezvénynek ad otthont. Az alpolgármester felidézte többek között az egykori Alba Regia Videoton Interjazz Fesztivált, az Öreghegyi Közösségi Házban folyó jazzéletet és Alba Impro Jazz Fesztivált, amelyben Kolozsvári Kende népművelő fontos szervező szerepet töltött be. „Ugyan ma már minden zene elérhető az interneten, de ez össze sem hasonlítható egy élő, izgalmas koncert élményével. Köszönöm a szervezőknek, Vörös Tamásnak és Mits Gergelynek, akik a fehérvári jazz ikonikus alakjai, hogy a fesztivált újra felélesztették, életben tartották. A városnak nagy öröm, hogy az Alba Regia Feszt népszerű és sikeres rendezvény a lakosság körében, már most a programok bővítését tervezzük és természetesen a továbbiakban is támogatjuk ezt a kezdeményezést!” – fogalmazott Brájer Éva, és minden jazz-szeretőt a programokon való részvételre invitált.

Mits Gergely
főszervező köszönetet mondott az Önkormányzat támogatásáért, majd a három éves fesztiválnak azt a fő vonalát hangsúlyozta, hogy kifejezetten a hétköznapokon szeretnék megszólítani a zenekedvelőket. Elmondta, hogy a városban tanuló tehetséges diákok fejlődését is szem előtt tartják: az itt koncertező világsztárok és a jazz magyar kiválóságainak előadásai fontos élményt és példát adnak, valamint a közös kurzusok és a közös fellépések sokat jelentenek a fiatalok zenei fejlődését illetően. Mits Gergely példaként említette, hogy a tavalyi év egyik vendége, a világhírű basszusgitáros Dominique Di Piazza Nagy János zongoristával egy közös formációt alkotott, amiből egy lemez és egy jelenleg is folyamatban lévő világkörüli turné született.

„Fontosnak tartom zenészként, tanárként, producerként és menedzserként is, hogy a magyar zenei export megvalósuljon – idén is örülnék, ha a nemzetközi sztárzenekarok és a magyar élvonal között együttműködés alakulna ki. Lényeges számunkra, hogy a fesztiválunkon minél több magyar zene jelenjen meg, minél szélesebb spektrumon a világzene és az improvizatív műfaj minden területéről.” – fogalmazott Mits Gergely és kiemelte többek között a német Mo’Blow funk-jazz együttest, valamint Szakcsi Lakatos Bélát.

„Székesfehérvárt ’fesztiválvárosként’ emlegetik, és ez az elmúlt évek kulturális életében való hatalmas fellendülésnek köszönhető. Az Alba Regia Feszt alakulását az jellemzi, ami világviszonylatban is jelen van: az ortodox jazz zene helyett helyet kap a world music, a világzene – ez a fejlődés jó, hiszen így egy igazán élvezetes, izgalmas koncertsorozatot hallgathat végig a közönség.” – mondta el Vörös Tamás főszervező. A helyszínekkel kapcsolatban kiemelte, hogy szeretnék a Bartók Béla teret egyre jobban bevonni a nyár zenei programjaiba, a Fehérvár Hangja 11 döntőse fellépésére is ott kerül sor. A Nagyszínpad és a Múzeum Udvarának koncertjeit úgy szervezték, hogy a fellépések között a jazzrajongók átérjenek a másik helyszínre.


A berlini Mo’Blow az egyik legkúlabb a jazz-funk csapat a nemzetközi palettán, koncertjük garantáltan felrázza majd a kedélyeket. Vidám, energikus zenéjükkel még egyszer utoljára megörvendeztetik a közönséget. 2016. augusztus 10-én a Hotel Magyar Király előtti téren búcsúturnéjuk keretében látogatnak el Magyarországra. Vissza nem térő alkalom!

A fesztivál első napján Szakcsi Lakatos Béla, illetve a Varga János Project koncertjét hallhatjuk ugyanitt, másnap a Mo’Blow előtt a Garami Funky Staff muzsikál, de a záró nap is ígéretes: a nagyszínpadon Koszi Janka, a Kék Nyúl Hammond Band és a hátborzongatóan sexi hangú, Sena lesznek.

Az idei Alba Regia Feszt a dívák fesztiválja, tehetséges és gyönyörű énekesnők csokra várja a lágyságra és finom muzsikára éhezőket; Munkácsy Esztert és Zabos Reginát is láthatjuk a nagyszínpadon.

A Múzeum Udvar meghitt légkörében pedig többek között Vörös Janka, az Oláh Krisztián Trió és a Várallyay Petra Trio nyújtanak majd felejthetetlen élményt.

A nagy történelmi és kulturális múlttal rendelkező város 1967-től csaknem húsz éven át otthont adott az Alba Regia Jazz Fesztiválnak.

A mostani fesztivál két főszervezője, Mits Gergő előadóművész, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének vezetője, többek között a United zenekar basszusgitárosa, valamint Vörös Tamás bőgős-basszusgitáros előadóművész, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatója. Céljuk egy hosszútávú zenei projekt kialakítása, nemcsak a nyári fesztivál keretein belül, hanem egész évre kiterjesztve.

Az augusztus 9-től 11-ig tartó Alba Regia Feszt nagyszínpadon rendezett koncertjei Székesfehérvár város támogatásának köszönhetően ingyenesen látogathatóak, a Múzeum Udvarán a belépődíjak jelképesen 500 forintba kerülnek majd.

 

A fesztivál programja:


Augusztus 9. – kedd

Nagyszínpad: (Hotel Magyar Király előtti tér)
18:00 Munkácsy Eszter
20:00 Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Orbán György
22:00 Varga János Project

Múzeum Udvar:
19:00 Santa Diver
21:00 Vörös Janka


Augusztus 10. – szerda

Nagyszínpad: (Hotel Magyar Király előtti tér)
18:00 Zabos Regina
20:00 Garami Funky Staff
22:00 Mo’Blow (D)

Múzeum Udvar:
19:00 Little Wings
21:00 Oláh Krisztián Trio


Augusztus 11. – csütörtök

Nagyszínpad: (Hotel Magyar Király előtti tér)
18:00 Koszi Janka
20:00 Kéknyúl Hammond Band
22:00 Sena

Múzeum Udvar:
19:00 Varga Bendegúz Quintet
21:00 Várallyay Petra Trio

 

További információk a www.albaregiafeszt.hu és a https://www.facebook.com/albaregiafeszt oldalakon olvashatók.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >