Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Virágos Székesfehérvár! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. június 18.
ImageSzékesfehérváron járt és nézte meg a város közterületeit a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrije. A bizottság számos állomást tartalmazó, többórás bejárást tett a Bregyó Sportközponttól a Belvárosig. Fehérvár célja, hogy az évről évre fejlődő közterületeivel, és többmilliárdos zöldterületi fejlesztéseivel idén is szép eredményt érjen el a versenyen.

 

A Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, az életminőség javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, továbbá a természeti és építészeti örökség megőrzése és gyarapítása. Az 1994-ben indult mozgalomba  Székesfehérvár a kezdetektől bekapcsolódott, és számos jelentős díjat is nyert. Az idei versenyen 260 település indul.

Most Székesfehérvárra érkezett és egész napos bejárást tartott a verseny zsűrije. Ezt megelőzően prezentációk keretében ismerkedtek a város közterület-gondozási munkálataival, koncepciójával és zöldterületi fejlesztéseivel.

Bozai István városgondnok többek között arról számolt be, hogy a városüzemeltetési, karbantartási és kivitelezési munkákat 500 főállású munkatárssal, mintegy 200 közfoglalkoztatottal és több mint 100 gépkocsit számláló járműparkkal végzi a Városgondnokság 15 telephelyen. A közterületek karbantartásán, átalakításán folyamatosan dolgoznak, fontos, hogy a fenntarthatóság mellett a parkok díszítő értéke, szépsége ne csökkenjen.  A kisebb, elszórt területeket igyekeznek átalakítani virágzó, színes bokrok, cserjék és sok-sok rózsa telepítésével, a tavaszi, vagy egynyári növényeket a nagyobb felületű, így rendkívül mutatós ágyásokban használják. Csak idén a kiültetett egynyári palánták száma jóval meghaladja a százezret. A lakosságot is ösztönzik a környezetszépítésre, a hat éve indult, és nagyon népszerűvé vált „Virágosabb, zöldebb Székesfehérvárért" közterületi és intézményi növényültetési pályázat keretében idén mintegy 40 ezer palántát osztottak szét. További 50 ezer palántát kínáltak a hagyományos kedvezményes virágvásár keretében féláron a székesfehérváriak számára. Immár öt éve sikerrel működik „…Mert közös a világunk…” címmel a Városgondnokság és az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI közös programja, melynek keretében a speciális nevelési igényű fiatalokat folyamatosan bevonják a közterületi munkákba.

Mészáros Attila alpolgármester a város két, folyamatban lévő, nagyívű zöldterületi fejlesztéséről tájékoztatta a zsűrit. A tervezett ütemben halad a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja mintegy 3 milliárd 850 millió forint állami támogatással. A mederkotrás, a vízpótlás tekintetében a közbeszerezés előtt áll a város. Bízhatunk abban, hogy a Sóstó területe jövő őszre teljesen megújult, és a kiemelt program által megmenekül Székesfehérvár egyik legfontosabb természeti értéke. Ezen beruházáshoz kapcsolódóan zajlik a Székesfehérvári Csónakázó-tó rehabilitációja, a mederkotrás, a partfal megerősítése és a különféle fejlesztések körülbelül kétharmados készültségi szinten vannak.
Az alpolgármester beszélt továbbá a Modern Városok Program keretében megvalósuló „Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár” programról is. Az életminőség javítását, az ökológiai és környezeti terheltséget csökkentő projektre 2016-ban időarányosan 1 milliárd forint állami támogatást kap a város. A beruházás a Palotavárosi tavak mögötti területen, az Alsóvárosi réten valósul meg, ahol pihenőparkok és szabadidős területek alakíthatóak ki, valamint egy erdősávot is telepítenek.

A prezentációkat követően a Virágos Magyarország verseny zsűrije bejárást tartott a városban Spanyárné Halász Szilvia, Székesfehérvár főkertésze vezetésével. Megtekintették többek között a Bregyó Sportcentrumot, a kiserdőt, a Ligetsort, a Koronás Park-Rózsaliget-Varga csatorna és a Csitáry G. Emil Uszoda környezetét, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központot, a Palotai úti Kálváriát, a Palotavárost, számos parkot, ligetet és körforgalmat, végül pedig a Fő utcát és a Belvárost.

A zsűri rendkívül jó tapasztalatokat szerzett, különös tekintettel az újonnan készült kisebb-nagyobb beruházások számát és minőségi kivitelezését illetően. Székesfehérvár sokoldalúan fejlődött, köszönhetően a magas szintű szakmaiságnak, és a szívvel-lélekkel végzett munkának.  – hangsúlyozta a bejárás végén dr. Csemez Attila, a testület elnöke. Hozzátette: igen kellemes benyomást tett rájuk a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentésére irányuló beruházás és a palotavárosi Petőfi park, amely egy kopár, fátlan területből vonzó, kulturált és rendezett zöldfelületté vált. Korszerűek a játszóterek, továbbá a kevéssé látványos, ám mégis fontos munkákra is figyelmet szentel a város.

A Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny eredményeivel kapcsolatban szeptemberben születik döntés.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >