Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kertépítő versenyen remekelt a Gyöngyvirág Óvoda Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. június 20.
ImageHarmadik helyezést ért el a Gyöngyvirág Óvoda - Székesfehérvár - Kindergarten Maiglöckchen az Apró kezek, csodakertek mosonmagyaróvári versenyén, amelyen az Arany János Óvoda és a Nagylóki Iskola csapata is részt vett. A fehérvárról induló két csoport speciális nevelési igényű gyermekekből állt, akik lelkesen és példásan álltak helyt a felkészüléstől a megmérettetésig. A versenyről az óvodaigazgató, a munkában résztvevő pedagógusok és a támogatók számoltak be.

 

Mosonmagyaróváron rendezték az Apró kezek, csodakertek kertépítő versenyt, amelynek a megvalósítása Lobitz Ákosnak köszönhető. A gyerekeknek rendezett megmérettetésen harmadik helyezést ért el a Gyöngyvirág Óvoda - Székesfehérvár - Kindergarten Maiglöckchen. A Vízipók és barátai fantázianevű csodakert nagy sikert aratott, az óvoda Vízipók csoportja ügyes kezeinek és kreativitásának köszönhetően. A döntőben az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI, valamint a Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolájának csapata is részt vett. A pénzdíjas versenyen a támogató vállalkozóknak köszönhetően mindenkit díjaztak, a Gyöngyvirág Óvoda 115 ezer, az Arany János Iskola 60 ezer forintot kapott az elért eredményért.

„Felgyorsult világunkban nap mint nap észlelhetjük a természet pusztulását. Az Apró kezek, csodakertek rendezvényének fő célja a környezettudatos életmód népszerűsítése. Nagy öröm számunkra, hogy Székesfehérvárt két intézmény is képviselhette. 33 csapat mérte össze tudását, a kompozíciókat a mesevilághoz kapcsolva építették meg a gyerekek, minden apró kis mozzanatát saját kezükkel. Köszönet illeti a nevelőket, akik a csoportokat felkészítették, a szülőket a segítségért, valamint az ötletgazdát a szervezésért.” – fogalmazott Deák Lajosné önkormányzati képviselő. Székesfehérvár nagy figyelmet fordít a közparkok szépítésére és megóvására; ez a versenyben összekapcsolódott az ökointézmények szemléletformáló, nevelő munkájával.  

Halmai Tamásné
, a Gyöngyvirág Óvoda óvodaigazgatója elmondta, hogy a Virágos Magyarországért mozgalomban kitüntetést kapott az óvoda – ezzel a programmal indult a nyitottság az országos megmérettetések felé, és éltek a mosonmagyaróvári meghívással is. „Különös téma volt a mesevilág, és tekintve, hogy speciális csoportunk a Vízipók csoport, a kisgyerekek kertje Vízipókhoz és barátaihoz kapcsolódott. Faragó Csilla gyógypedagógus vezette a munkát, így a szülők és a gyerekek közreműködésével jött létre a csodakertünk, amivel a harmadik helyezést elértük.”

Az óvodások nagyon lelkesen készültek a versenyre, a nevelőtestület pedig szakmailag, módszertanilag és az eszközök elkészítésében partnerként működött közre az alkotásban, mondta el Faragó Csilla gyógypedagógus: „Csoportunk mindegyik tagja autizmussal élő 3-6 éves kisgyermek. Azért is volt nagy öröm és sikerélmény számomra a verseny, mert ezek a gyerekek nagyon szépen helytálltak ebben a nehéz szituációban. A felkészülés az egész éves munkánkat meghatározta, a kavicsgyűjtéstől, a -festésen, a növényültetésen keresztül a gereblyézésig, amely tevékenységekre a versenyt követően is készen álltak.” A gyerekek nagyon toleránsan viselték az utazás megpróbáltatásait, a helyezésre, az eredményre pedig nagyon büszkék voltak, mondta el a gyógypedagógus. Faragó Csilla köszönetet mondott a Delfin Sportegyesületnek az utaztatásban való segítségért.

Megyerné Fodor Zsuzsanna
gyógypedagógus beszámolójából kiderült, hogy az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI-ben szintén a Virágos Magyarország program kapcsán kezdték el a kertépítő tevékenységet. „Azért volt jelentős az idei verseny, mert először vehettek részt rajta sajátos nevelési igényű gyerekek. Nagy izgalommal készültünk, egy egész pedagógus-team állította össze a terveket, és az elkészítésbe bevontuk a szakiskolás tanulókat is: az asztalos, virágkötő, kerti munkás tanulók besegítettek a kis elsőseinknek. A mi választásunk a Répamese volt, és arra törekedtünk, hogy a gyerekekhez minél közelebb tudjuk vinni a növényültetés, parkosítás, környezetszépítés szemléletét.” – fogalmazott Megyerné Fodor Zsuzsanna.  Az eszközök elkészítésével a gyerekek különböző képességei is fejlődtek, és óriási öröm, élmény volt számukra a versenyen való részvétel.

Spanyárné Halász Szilvia
városi főkertész volt az egyik fő inspirálója az intézmények csatlakozásának: így ez volt az első olyan verseny Mosonmagyaróváron, amelyen nemcsak helyi csapatok vettek részt. Az elkészített kompozíciók július 2-án egy nemzetközi megmérettetésen is részt vesznek. A szakértő zsűri bírálata mellett a közönség is szavazhat a mosonmagyaróvári polgármester Facebook-oldalán keresztül. „Csapataink bemutatták azt is, hogy hogyan készültek a versenyre, ehhez külön táblákat készítettek – amit a zsűri külön értékelt. Minden fáradtságot megért ez a verseny, és reméljük, lesz jövőbeli folytatása ennek a kezdeményezésnek: a gyerekek megszeretik a növényeket, elgondolkoznak a kertek szépítésén, és a kézügyességük is fejlődik.” – fogalmazott a főkertész és megköszönte a résztvevők együttműködését. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >