Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Országos Diákparlament: 2017-ben újra Székesfehérváron
Országos Diákparlament: 2017-ben újra Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. július 03.
Sajtótájékoztatón jelentette be Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára, hogy jövőre ismét Székesfehérváron rendezik meg az Országos Diákparlamentet. A részletekkel kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester adott tájékoztatást.

 

Az Országos Diákparlament a 90-es évek eleje óta a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozás, melyet legalább háromévente kell összehívnia az oktatásért felelős miniszternek. Célja, hogy az általános és a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jogainak érvényesüléséről, hatékonyabbá tételéről ajánlást fogalmazzon meg az oktatás döntéshozói számára. 
Budapest és Zánka után, a megyei jogú városok közül elsőként Székesfehérváron 2014-ben került megrendezésre az Országos Diákparlament. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján a következő, azaz a 2017-es parlamentet is városunk szervezheti meg. Ennek bejelentése történt meg a Hiemer-házban, ahol a részletekről Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester tájékoztatta az újságírókat.     

„A magyar köznevelési rendszerben megvannak azok a fórumok és azok a területek, ahol a diákok elmondhatják a véleményüket. Ennek nagyon fontos pillére és láncszeme a diákönkormányzati munka, ami sok iskolában zajlik. Székesfehérváron évek óta nagyon aktívan és hatékonyan működik a Diáktanács.” – kezdte tájékoztatóját Sipos Imre, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Majd arról beszélt, hogy nagyon fontos a köznevelés területén, hogy megismerje a kormány és a minisztérium a diákok véleményét. Ezzel úgy tudnak találkozni, ha a diákok részére biztosítják azt a teret, hogy országos fórumon is elmondhassák véleményüket, aminek színtere az Országos Diákparlament.
Majd bejelentette, hogy ezt 2017. február elején összehívják, s 2014 után ismét Székesfehérváron kerül megrendezésre. Ezzel megköszönik egyrészt a városnak azt a munkát, amit a diák-önkormányzatiság terén végeznek, másrészt azt a nagyszerű szervezést, amit a 2014-es Országos Diákparlament összehívása során tapasztaltak, valamint elismerik a város diáktanácsok működésében felvállalt szerepét, amit országosan példaértékűen végez, segítve ezzel más városok diákságának munkáját.
Arról is tájékoztatást adott, hogy a parlamentre való felkészülés, valamint a küldöttek kiválasztása egy menetrend szerint zajlik majd, amelynek során a diákok iskolai önkormányzatainak munkáját segítő pedagógusokra, az oktatási hivatal pedagógiai központjaira számítanak, valamint különböző civil szerveztek támogatására is.
Mint hangsúlyozta, a cél az, hogy a diákok véleményét be tudják csatornázni a diákparlamenten keresztül, és aztán biztosítsák, hogy az ülések közötti hároméves időszakban is szervezett formában tudja a minisztérium tartani a kapcsolatot a diákparlament delegáltjaival.    

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a helyettes államtitkár bejelentését, valamint az azt megalapozó döntést, aminek értelmében az Országos Diákparlamentet újra Székesfehérváron köszönthetjük. Majd arról beszélt, hogy szép élmény a 2014-es, amikor több száz fiatal az ország különböző részeiről ideérkezve városunkba, együtt tanulva a demokráciát, tárgyalta meg fontos ügyeiket, példát mutatva ezzel akár a felnőtteknek is. Hozzátette: a városnak - történelmi hagyományaiból fakadóan - a parlamentarizmushoz volt és van is köze.
Elmondta, hogy élmény volt részt venni két évvel ezelőtt mind a plenáris üléseken, mind a szekció megbeszéléseken, és látni, hogy adott témákat a fiatalok hogyan közelítettek meg.  Mint fogalmazott, érdekes lesz majd így ennyi idő elteltével megtapasztalni, mennyit változott a diákok véleménye a különböző ügyek tekintetében, vagy mik azok, amik az elődeiken túl most foglalkoztatják őket. Kiemelte, hogy nagyon jó házigazdái szeretnének lenni ennek a rendezvénynek. Majd reményét fejezte ki, hogy a sok-sok feladat és munka mellett a küldöttek nagyon jól fogják magukat érezni Székesfehérváron, és jó hírét viszik majd a városnak, ha hasonlóan magas színvonalon sikerül megszervezni a rendezvényt. Ehhez – mint mondta - adott egy nagyon jól működő Diáktanács, akik nagyon hitelesen és fiatalosan ezt meg fogják tudni szervezni, amihez az önkormányzat minden segítséget megad.

Mészáros Attila alpolgármester is örömét fejezte ki, hogy ismét Székesfehérvár adhat otthont az Országos Diákparlamentnek. Elmondta, hogy az előzetes egyeztetések alapján a felmenő rendszerű küldöttválasztás hagyományát fogják követni. Vagyis a következő tanévben, szeptemberben az iskolai diákparlamentek, míg október, november táján a megyei diákparlamentek kerülnek lebonyolításra, és azt követően 2017. februárban az Országos Diákparlament, amire már a megyékből delegált 320 diák fog érkezni.
Arról is tájékoztatást adott, hogy a 2014-es metódushoz hasonlóan most is hétvégén zajlik majd a rendezvény. Pénteken egy plenáris ülés lesz, majd három fórumra kerül sor: a legutóbbi felsőoktatási és köznevelési jövőre kiegészül egy szakképzési fórummal. Szombaton a szekcióülések lesznek, majd éjszaka kerül sor a különböző ajánlások és pontok megvitatására, amit a záró plenáris ülés keretében egy zárónyilatkozat formájában adnak át a kormány képviselőjének.
Elmondta, hogy a helyszínek tekintetében sem lesz változás a korábbi évhez képest. A Vörösmarty Színház, a Ciszterci Szent István Gimnázium, az I. István Középiskola és Hunyadi Mátyás Középiskola, valamint a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium lesz az, ahol a programok zajlanak majd, illetve, ahol a diákok elszállásolása megtörténik.
Hozzátette: a Székesfehérvári Diáktanács komoly házigazda szerepre készül. Nekik, illetve valamennyi intézménynek, pedagógusnak, akik részt vesznek az előkészületekben, köszönetet mondott.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >