Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közel hat évtizede barátságban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. július 03.
ImageSzékesfehérvár és a finnországi Kemi jövőre ünnepli testvérvárosi kapcsolatuk hatvanadik évfordulóját. Erre az alkalomra készülve Székesfehérvár önkormányzata ajándékot vitt a lappföldi város közösségének.

 

Székely János Jenő Hierarchikus explózió című alkotását adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester  Kemiben. A polgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy egy generációkon átívelő több évtizedes kapcsolatukat immár Kemiben tárgyiasult formában: egy szobor állításával is kifejezésre jutatták. Veikko Kumpumäki, Kemi város közgyűlésének alelnöke, aki egyúttal a helyi finn-magyar baráti kör elnöke, nagy tisztelettel fogadta Székesfehérvár baráti gesztusát. Mint elmondta: az elmúlt évtizedekben személyesen is több alkalommal is járt Székesfehérváron, ahol megismerhette a székesfehérváriak vendégszeretetét, és kifejezte, hogy büszke arra, hogy magyar testvérvárosuk a magyarok fontos történelmi városa. A műalkotást Kemi belvárosi tengerpartján, a Barátságparkban helyezték el.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester az ünnepi alkalom túl megbeszéléseket folytatott Matti Päkkilä közgyűlési elnökkel és Tero Nissinen polgármesterrel. A magyar delegáció megismerte finn önkormányzati rendszer jelenleg is zajló átalakulását, mely sok egyezést mutat a magyar reformokkal. A két város jövőre vonatkozó elképzelései is hasonlóak: Kemi is óriási lépést tervez az ipar fejlesztésében, komoly tárgyalások folynak a bio-üzemanyagok legnagyobb észak európai gyártóbázisa telepítéséről. A finn város vezetése nagy energiát fektet a turisztikai attrakciók megújítására és bővítésére. Városainkban az is közös, hogy a sportra, mint kiemelkedő közösségerősítő lehetőségre gondolnak: most zárult a finn első osztályba jutó Kemi focicsapat otthonául szolgáló stadion felújítása és bővítése.

A fehérvári delegáció a két napos látogatása folyamán bepillantást nyerhetett Lappföld történelmi múltjába és megismerhette a térség jövőre vonatkozó elképzeléseit, felkereste Kemi kulturális intézményeit, és a finn város stratégiai fejlesztéséért felelős önkormányzati cég központját. Jó hangulatú találkozóra került sor a finn-magyar baráti kör több tagjával, akik közül nem egy városunk tiszteletbeli polgára is. Dr. Cser-Palkovics András viszonzásul meghívta finn partereinket a szeptemberben Esztergomban megrendezésre kerülő Magyar – Finn Testvérvárosok Találkozójára, majd azt követően Székesfehérvárra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >