Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mire figyeljünk, ha nagy a forróság?
Mire figyeljünk, ha nagy a forróság? Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2016. július 06.
ImageSokan nagyon várták, vártuk, hogy tomboljon a nyár, elérkezzen a bulizás és a strandolás, nyaralás időszaka. Meg is kaptuk, hiszen június közepe óta túl vagyunk már hőségriadós időszakokon, balatoni, Velencei-tavi strandrohamokon, ám még a főszezon igazából most kezd kibontakozni.

 

Ennek megfelelően leginkább a következő hetekben érdemes a nyári veszélyforrásokra, a hőség és az időjárás okozta veszélyhelyzetekre, valamint azok megelőzésére fókuszálni a katasztrófavédelem szakembereinek tanácsait felhasználva.

Az utazások alkalmával - különösen a hőségriadó idején - feltétlen vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, ivóvizet, és bőséges üzemanyaggal, lehetőségekhez mérten teletankkal induljanak útnak. A hőhullám egészségre gyakorolt hatásai rosszullétet idézhetnek elő, emellett a megerősödött forgalomban egy koccanásos baleset is jelentős forgalomtorlódáshoz vezethet. Akik távolabbi úticélt, nyaralóhelyet választottak javasolt előzetesen az Útinformnál érdeklődni az esetlegesen munkavégzések, vagy balesetek miatti forgalomkorlátozásokról, illetve a lehetséges alternatív útvonalakról.

Személygépkocsinkban felügyelet nélkül még rövid időre se hagyjuk gyermekünket, háziállatunkat, még akkor se, ha megállás előtt a légkondicionáló lehűtötte az autót, mert a tűző napsütésben a jármű utastere pillanatok alatt felforrósodik. Szintén ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

A viharjelzőkkel ellátott tavainknál a fürdőzők rendszeresen figyeljék a jelzőberendezéseket. A Balatonnál csaknem negyven, a Velencei-tavon három viharjelző működik, Pákozdon, Agárdon és Velencén. Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos! A Velencei-tó aktuális, érvényben lévő viharjelzéseit folyamatosan figyelemmel kísérhetik a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is (http://fejer.katasztrofavedelem.hu/viharjelzes-a-velencei-tavon).

A Balatonnál és a Velencei-tónál fokozott nyáron a rendőri jelenlét, nemcsak a parton, a vízen is, a legális fürdőhelyeken pedig mindenütt vannak vízimentők, és elsősegélyhelyek, ennek ellenére kerülhetünk olyan helyzetbe amikor segítségre szorulunk, vagy mi segíthetünk másokon. Ilyenkor – lehetőség szerint - azonnal hívjunk szakszerű orvosi, vagy hatósági segítséget!

Emberéletbe is kerülhet, ha adott veszélyhelyzetben nem jut eszünkbe, vagy egyáltalán nem ismerjük a legfontosabb segélyhívó számokat. Ezek néhány másodperc alatt a telefonunk memóriájába elmenthetők, így mindig kéznél vannak, ha szükséges. A számokat egy kis papírra írva, igazolványtokban is tarthatjuk, ez szintén megfelelő módszer és kellő gyorsaságot biztosít, ha cselekedni kell.

Mentők……………………..104

Tűzoltók……………………105

Rendőrség………………….107

Általános segélyhívó……….112

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >