Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Székesfehérvári Királyi Napok
Székesfehérvári Királyi Napok Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. július 11.
ImageSzékesfehérvár már most Szent István ünnepére készül, amikor grandiózus koronázási ünneppel és 10 napos rendezvénysorozattal emlékezünk az egykori királyi székhelyre és első királyunkra. Már most érdemes jegyet váltani a két kiemelt eseményre, az augusztus 13-i és 14-i Koronázási szertartásjátékra, és az augusztus 16-i Musica Sacra hangversenyre.

 

A Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozata az előadások mellett rengeteg színes és látványos programot ígér: a Koronázási ünnep 3 napja alatt Fehérvár újra középkori várossá változik, ahol a vásári forgatag mellett ráadásnak még a 15 fantasztikus közel 5 méter magas királyi óriásbábot is megcsodálhatjuk.

 


 

Esténként pedig megtörténik a varázslat: a Fő utca Fény utcává változik, ahol a házfalakra vetített gigantikus fénnyel festett mozgó történelmi képregényből ismerhetjük meg a királyi történeteket és legendákat. Augusztus 20-án az óriásbábok vezetésével hagyományőrzők és néptáncosok részvételével történelmi felvonulás és fergeteges néptáncos gálaesttel ünnepelünk, a programsorozat végén pedig a Nemzetközi Néptáncfesztiválra hozzánk érkezik a világ színes, táncos forgataggal.

A Musica Sacra est igazi kuriózum a komolyzene kedvelőinek, hiszen Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelyén, a Nagyboldogasszony-bazilika romjai felett, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán egyedülálló környezetben élvezhetjük az éteri dallamokat a legnagyobbak tolmácsolásában. Idén Rost Andrea, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész adja elő Gioacchino Rossini oratóriumát. Az olasz zeneszerző nagyszabású egyházi művét, a négy szólistára, vegyes karra és zenekarra írt Stabat Matert a világhírű opera-énekesnő az orosz nagyszínház, a Bolsoj vezető szólistáival – Svetlana Shilova mezzoszopránnal, Maxim Paster tenorral és Petr Migunov basszussal – énekli el. Az augusztusi koncerten a művészeket a több mint száz éves székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló Egyesített kórus kíséri Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, fuvolaművész vezényletével.

 


 

A Székesfehérvári Királyi Napok zárásaként ismét táncra perdül a világ a Nemzetközi Néptáncfesztiválon. Vidám táncos forgatag várható ezúttal is a belvárosban és a fesztivál központjában, a Malom utcai Táncházban. Az Alba Regia Táncegyüttes mellett a világ minden tájáról érkező csoportok látványos felvonulása és műsora után akár együtt is rophatjuk velük esténként a direkt erre az alkalomra felépített Fesztiválligetben! A 21. alkalomra meghívták azokat a csoportokat is, akik végig fesztiválozták az elsőt, de határon túli profi tánccsoportok is itt lesznek Székesfehérváron. A parádés felvonulás, a belvárosi táncszigetek, az esti nemzetközi folkestek, a királyi gyerekjátszók elmaradhatatlan részei a fesztiválnak, és a Fesztiválliget (Zichy liget) csak megkoronázhatja a nyári fehérvári esemény programsorozatát.

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >