Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Térjen be nyáron is a Múzeumba! Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. július 13.
ImageA Szent István Király Múzeum kiállítóterei nyáron is várják a látogatókat. Az időszaki tárlatok között például kortárs olajkollázsok, az alföldi festészetet bemutató gyűjtemény, múzeumpedagógiai foglalkozásokon készített alkotások, fotódokumentumok inspirálta szénrajzok és iparművészeti kincsek is találhatók. A kulturális élményekre szomjazó látogatókat szeretettel várja a Múzeum!

 

A Múzeum Rendház épületében (Fő utca 6.) állították ki a seregélyesi kincset. A Főúri asztalok ékessége című tárlat tárgyi emlékei a Zichy-Hadik kastély parkjában kerültek elő: a 19. század első feléből származó ezüst leletegyüttes egy rendkívüli étkészlet, amely egy letűnt életformáról tanúskodik. Az értékes kincslelet tárgyainak legnagyobb része ezüst és aranyozott ezüst evőeszköz, ezüst tányérok, néhány tál, kancsó. A kiállítással párhuzamosan jelent meg a Főúri finomságok a seregélyesi Zichy-Hadik kastélyból című kötet, amely egy szakácskönyvtöredéken alapuló gasztrotörténeti kuriózum – az ipartörténeti kincsekkel a letűnt kastélykultúra emlékeit őrzi.

Végh Júlia Változatok véletlenre című tárlatának központi motívumát olajkollázsokkal járja körül, a divatmagazinok szépségideáljainak közhelyes motívumaival játszva. A képeken véletlenszerű arányban kerül a középpontba az emberi test, így irányítja a látogatók figyelmét a divatipar által gyártott eszményképekre. A kortárs képek kedvelői a Deák Gyűjtemény – Városi Képtárban (Oskola utca 10.) nézhetik meg az alkotásokat.

A „Gyöngyházfényű ragyogás” a Szolnoki művésztelep 1900-1950 között készített alkotásait mutatja be a Deák Gyűjtemény – Városi Képtárban. A kiállításon a képek adta élményt kiegészítve az érdeklődőknek Tálas László 2002-ben készített 30 perces filmje, a Szolnoki Művésztelep – Száz alkotó esztendő az Alföld szívében címmel mutatja be az alkotóközösséget, Supka Magdolna, Egri Mária és Zsolnai László művészettörténészek segítségével.

A Diák Deák Galéria Kiállítását a Képtár múzeumpedagógiai foglalkozásain készült alkotások teszik ki, amelyet a képzőművészetekhez kedvet érző fiatalok készítettek.

A Csók István Képtár (Bartók Béla tér) Az Alföld vonzásában című kiállítása az alföldi festészet jellegzetességeit mutatja be. Az összeállításban a sajátosan egyedi és drámai megközelítéseké a főszerep, többek között Fényes Adolf, Tornyai János, Nyilasy Sándor, Heller Ödön, Dinnyés Ferenc és Nagy István alkotásain keresztül. A 20. századi festészet nagy alkotóira fókuszáló kiállítás képein feltűnő a dinamikus kolorizmus, az erőteljes fogalmazás, ami túlmutat az egyszerű néprajzi szempontokon.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében különleges kortárs tájképek fogadják a látogatókat: iSKI KOCSIS Tibor képzőművészeti kiállítása LUNA címmel olyan rajz-installáció, amelynek nagyméretű szénrajzait az Apollo-16 és 17 űrhajósai által készített fotódokumentumok inspirálták – a pontos természetrajzok alaposabban megnézve furcsa meditációk, különleges művészi reflexiók. 

Újra a reneszánszát éli a gyógynövények és a fűszernövények kultusza: a Fekete Sas Patikamúzeum ehhez kapcsolódó rendkívül érdekes tárlata a FűSZERelem – Fűszereink egykor és ma.

A kiállításokról további részletek olvashatók a Szent István Király Múzeum weboldalán.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >