Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hullladékkezelő cégek ellenőrzése Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2016. augusztus 01.
ImageLezárult a DEPÓNIA Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2011 és 2014 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenysége szabályszerűségét. Az ellenőrzés megállapította, hogy az önkormányzat részéről a tulajdonosi joggyakorlás, továbbá a DEPÓNIA NKft. pénzügyi gazdálkodása szabályszerű volt. A vagyongazdálkodásban, és annak nyilvántartásában kisebb hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését.

 

A SzékesfehérváriMegyei Jogú Város Önkormányzata kizárólagos tulajdonában álló DEPÓNIA NKft. 2014-ben főtevékenységként a közel 99 ezer lakosságszámú Székesfehérvár közigazgatási területén, valamint – regionális központként – további 60 településen végzett nem veszélyes hulladékkezelést, ártalmatlanítást. A társaság az ellenőrzött időszakban nyereségesen gazdálkodott, mérleg szerinti eredménye 2011-től azonban folyamatosan csökkent, 2014-ben 2,8 millió Ft eredményt realizált. A követelések állománya 2013 végéig folyamatosan nőtt, 2014 végére az előző évi 723,2 millió Ft-ról 460,7 millió Ft-ra csökkent. A társaság kezdeményezte a hulladékgazdálkodással összefüggő követelések adók módjára történő behajtását, amely ennek ellenére is emelkedett, 2014-ben a lakossági kintlévőség 203,1 millió Ft-ot tett ki. A kötelezettségek állománya a működésre és a közfeladat-ellátásra nem jelentettek kockázatot. 

Az Önkormányzat közfeladat–ellátásának megszervezése szabályszerű volt, rendeletalkotási kötelezettségének eleget tett. Meghatározta a díjmegállapítás módszerét és a díjváltoztatás eljárásrendjét, továbbá a tulajdonosi joggyakorlás rendjét az előírásoknak megfelelően, szabályszerűen gyakorolta. A felügyelőbizottság a jogszabályi előírásai ellenére nem készített ügyrendet az ellenőrzött időszakban. A könyvvizsgáló az éves beszámolókat hitelesítő záradékkal látta el. A társaság 2011-2014. évi éves szakmai és számviteli beszámolóit – a felügyelőbizottság előzetes írásbeli véleményezését követően – a Közgyűlés elfogadta. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással biztosított volt 2011-2014 között. A társaság az előírásoknak megfelelően állapította meg a szolgáltatási díjakat, 2013. július 1-jétől a 10%-os díjcsökkentést végrehajtotta. 

 
A közfeladat-ellátását szolgáló vagyonnal való gazdálkodás, annak nyilvántartása alapvetően szabályszerű volt. A társaság rendelkezett megfelelő számviteli szabályzatokkal, amelyek tartalmazták a közfeladat ellátás elkülönített nyilvántartásának szabályait is. A számlarend azonban csak részben tartalmazta a számviteli törvényben előírt tartalmi elemeket. A társaság gondoskodott az éves beszámoló letétbe helyezéséről, illetve nyilvánosságra hozataláról. A társaság a jogszabályokban előírtak ellenére adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot nem készített, adatvédelmi felelőst nem nevezett ki.
 
A társaságnál a bevételek, költségek és ráfordítások elszámolása megfelelő volt, figyelembe véve a jogszabályok és a belső szabályozás előírásait. Az önköltségszámítás szabályozása megfelelt az előírásoknak, az alkalmazott módszer biztosította a közszolgáltatás díjának megalapozottságát és a szabályszerű árképzést. Az ellenőrzött időszakban a rezsicsökkentéssel kapcsolatos előírásokat betartották.
 
Az ÁSZ jelentésében a DEPÓNIA NKft. ügyvezetőjének kettő, a polgármesternek egy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >