Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Makettcsodák többszázezer gyufaszálból Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. augusztus 02.
Az Öreghegyi Közösségi Házban nyílt meg Szűcs Pál „Épületek gyufaszálból” című kiállítása. A nyugalmazott rendőr alezredes az elmúlt több mint négy évtized során számos remekművet alkotott meg gyufaszálakból. A miniatűr építményeket, köztük a csalai Kégl-kastély makettjét is megtekintheti a székesfehérvári közönség. A kiállítás augusztus 14-ig látogatható.

 

Szűcs Pál 1946-ban született Nemesnádudvaron. Tanulmányai befejeztével egy ideig Budapesten dolgozott kőművesként, majd ezt követően Pécsre költözött, ahol a rendőrség kötelékeiben harminchat évet töltött el. Hivatásán kívül a nyugalmazott rendőr alezredes a hetvenes évek közepén kezdte el építeni a gyufából készített miniatűr modelleket. Első ízben Párizs szimbólumával, az Eiffel-toronnyal kezdte el megvalósítani a gyufából készült csodákat. A több mint négy évtized során számos remekművet alkotott meg gyufaszálakból: az elmúlt években többek között a rumi, a ladi, a tiszadobi és a turai kastély kicsinyített mását is elkészítette.

Eddig több mint 200 ezer gyufát épített a kicsinyített építményekbe, ez pedig ötezer dobozt jelent. Összesen tizenkét makettet készített el, ebből kilenc található a saját birtokában, míg hármat a rendőrségnek ajándékozott. A legtöbb esetben hónapok, évek kellenek ahhoz, hogy egy munkáját befejezze. Egy kastély megalkotása jelenti számára a legnagyobb kihívást, hiszen számtalan apró részletre kell összpontosítania. A pécsi mesterember gondos aprólékossággal dolgozza ki a kastélyok díszes párkányát, vagy toronyóráját.

 


 

Az Öreghegyi Közösségi Házban gyufaszálból készült épületeket, köztük a csalai Kégl-kastélyt is megcsodálhatták a megjelentek. A kastély élethű modellje több mint egy év kemény munkáját során készült el. A tornyok, a díszítések, az erkélyek és a lépcsősor megépítése teszi világossá a kastélyt annyira, hogy az ember szinte be akar lépni ebbe a gyufabirodalomba. Szűcs Pál újabb remekműve összesen 17.999 gyufaszálból készült el.

A kiállítás megnyitóján elsőként Östör Annamária önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, aki külön üdvözölte Szűcs Pált és a Kégl család tagjait. „Ez a páratlan kiállítás nekünk is nagyon sokat jelent! Öreghegy és Csala önkormányzati képviselőjeként mindig keresem az utakat, melyek segítségével meg tudjuk mutatni az embereknek, hol élünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy pont az Öreghegyi Közösségi Házban nyílt meg először Székesfehérváron ez a kiállítás, a csalai kastélytól néhány kilométerre. Köszönöm Szűcs Pálnak, Kiss Dorottyának, A Szabadművelődés Háza igazgatójának, továbbá mindenkinek,  aki lehetővé tette, hogy ez a tárlat megnyílhatott. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen vagyunk az Öreghegyi Közösségi Házban szervezett kiállításokon!” –mondta Östör Annamária, aki beszéde végén kiemelte: soha nem adja fel azt az álmát, hogy a csalai kastélyt a székesfehérváriak egy napon a maga valóságában, felújítva tekinthessék meg.

Kégl György, a csalai Kégl-kastély tulajdonosának leszármazottja családja örömét fejezte ki, hogy az Öreghegyi Közösségi Ház befogadta ezt a fantasztikus kiállítást! „A szenvedély csodákra képes, mi pedig egy igazi csodát szemlélhetünk meg a két szemünkkel. Egy példamutató szenvedély az, amelyet Szűcs Pál többévi munkával és hatalmas szorgalommal hozott létre. Az öröm mellett megtiszteltetést is jelent számomra, hogy a csalai kastély is a kiállított épületek között található. A Kégl-kastély egy egyedülálló, eklektikus kastély, amit Hauszmann Alajos építész tervezett 1876-ban. A Fejér megyei kastély nemcsak gyufából épülhetne meg szemet gyönyörködtetően, hanem egy valódi rekonstrukció révén teljes valójában is megújulhatna. A családom nevében is nagyon remélem, hogy hamarosan jobb kezekbe kerül a kastély, amely azt követően Székesfehérvár büszkesége lesz!” – zárta gondolatait Kégl György.

 


 

Az „Épületek gyufaszálból” című tárlat megnyitóján az alkotó fia, Szűcs Péter méltatta édesapja munkásságát. Visszaemlékezésében kitért arra, hogy pici gyermekként sose értette, miért nem dobják ki a gyufákat. „Édesapám azt mindig mondta, hogy ezekből a gyufákból valami maradandó épületet szeretne létrehozni. Akkor persze el se tudtam képzelni, mire gondolt! Az Eiffel-torony és a bajor kastély megépítése után aztán én is közelebbi kapcsolatba kerülhettem a makett építéssel. Első ízben fantáziabeli kastélyokat alkotott, majd ezt követően a nyaralásokon meglátogatott kastélyokat építette fel a gyufákból. Remélem, hogy – hozzám hasonlóan – a gyufabirodalmat megtekintők is a részeivé válnak a kastélyoknak!” – közölte Szűcs Péter.

Szűcs Pál beszéde elején köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának, Östör Annamáriának, a Kégl családnak, illetve Kiss Dorottyának, hogy a kiállítás megvalósulhatott. Ez a harmadik kiállításom, amely igazán méltó körülmények között került kialakításra, itt Székesfehérváron. A csalai kastélyhoz az interneten keresztül jutottam el. Látható volt, hogy meglehetősen elhanyagolt állapotban van. Ezt részben ellensúlyozta a helyszín, ahol már látható volt, hogy elkezdték az állag megóvását. A belső fotózásban nagy segítségemre volt egy, a kastély felügyeletével megbízott személy, aki még a tetőre is felvitt. Ennek azért örültem különösen, mert a tetőt nem tudtam volna elkészíteni hitelesen, légi felvétel hiányában. A makett építése során a kihívást a kastély külső falainak díszítése és a bejárati ajtóknál látható erkélyeket tartó oszlopok elkészítése jelentette.” – mondta Szűcs Pál.

 


 

A kiállítás egészen augusztus 14-ig, az Öreghegyi Közösségi Ház nyitvatartási idejében látogatható. A látványos és szemet gyönyörködtető kiállításra sok szeretettel várják az érdeklődő közönséget, amely tartalmas kikapcsolódást tartogat minden korosztály számára.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >