Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Székesfehérvári fiatalok a VI. Székelyföldi Verstáborban Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. augusztus 02.
ImageAz elmúlt évek szép hagyományát folytatva az idei évben is részt vettek a Fehérvári Versünnep döntősei a VI. Székelyföldi Verstáborban. Az idei versenysorozat mind a tizenhárom döntőse kiutazott Erdélybe. Rajtuk kívül kívül Csíkországba hat „öreg” verstáboros fiatal is ellátogatott, akiknek szerepe a tábor előkészítése és lebonyolítása volt, emellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeztek fiatalok.

 

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött el a VI. Székelyföldi Verstábor. A csíkcsomortáni megnyitón Kubik Anna Kossuth-díjas színművész bejelentette, hogy a tábor mostantól Varga Sándor nevét viseli. A tábor megálmodója és megteremtője 2010-ben ötletgazdaként indította el a Fehérvári Versünnepet, majd keltette életre a fehérvári fiatalokkal az első tábort.

A gondolatgazdag programokon kívül a résztvevők megismerkedhettek Székelyföld történetével, népi kultúrájával, az ősi magyar nyelv különlegességeivel, az autentikus népművészettel, valamint a kortárs művészettel is a tíznapos csíkcsomortáni verstáborban. A tanulók Kubik Anna, a tábor szakmai vezetője és Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas színművész vezetésével mélyülhettek el a magyar nyelv szépségeiben. Ez évben a hagyományokhoz híven a Székesfehérvári Versünnep résztvevői mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is jöttek fiatalok.

 


 

A tábor gazdag programkínálatát számos emlékezetes kirándulás is színesítette. A fiatalok többek között bejárták a Gyimeseket, ahol az ezeréves határt tekintették meg, majd a csángók táncoltatták meg őket a Hidegségben, Kézdivásárhelyen ellátogattak Gábor Áron szobrához, a Nyergestetőn pedig a hős csíki huszárokra emlékeztek. Ezen kívül meglátogatták a pogány templomot, a madéfalvi emlékművet, valamint jártak a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosban is.

A vasárnap véget érő táborba elhozta Székesfehérvár üdvözletét Mészáros Attila alpolgármester is. „Három fantasztikus napot tölthettem el a VI. Székelyföldi Verstáborban, Csikcsomortánban, a Szellő Szálló Panzióban. A Varga Sándor által megálmodott és elindított táborban a Fehérvári Versünnep döntősei mellett felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és erdélyi fiatalok tíz napot tölthettek el, ahol Kubik Anna és Rupold Ödön vezetésével versekkel, irodalommal foglalkoztak, emellett megismerhették a magyar történelem emlékhelyeit is. Többek között jártak az ezeréves határnál, Nyergestetőn és Madéfalván is. Köszönet a tábor szervezőinek, hogy idén is megteremtették a fiataloknak ezt a lehetőséget, akik komoly lelki feltöltődéssel érkeztek haza.” – mondta Mészáros Attila. Az alpolgármester megerősítette: a Székelyföldi Verstábor fontos Székesfehérvárnak, mert a város támogatásával lehetőséget biztosít az irodalom iránt elkötelezett fiatalok számára a versek, továbbá a Kárpát-medencei, székelyföldi történelem, valamint a népi hagyományok megismerésére.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >