Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Vak Béla, a Fény koldusa Nyomtatás E-mail
Írta: Kovács Emőke   
2016. augusztus 02.
ImageSzékesfehérvár városa negyedik alkalommal készül a Koronázási Szertartásjáték megrendezésére augusztus 13-14-én, a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. Dr. Szikora János rendező ezúttal II. (Vak) Béla uralkodásának, regényes történetének színrevitelére készül, közelebb hozva az uralkodó személyiségét, örökségét. A szertartásjáték próbái hétfőn elkezdődtek a Vörösmarty Színházban, majd a szereplők átvonultak a Nemzeti Emlékhelyre, ahol virágokat helyeztek az Osszáriumnál.

 

Augusztus elsején, hétfőn tartotta olvasópróbáját a Koronázási szertartásjáték alkotócsapata a Vörösmarty Színház kávézójában. Dr. Szikora János, a liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója bemutatta a stábot, beszélt az idei előadás újdonságairól, majd a szereplők elolvasták az előadás szövegkönyvét.

 

 



„II. (Vak) Béla színházi és drámai szempontból nézve az egyik legizgalmasabb királyunk, ugyanis több múltbéli tragikus vétség összegződik a sorsában. Az idei Koronázási szertartásjáték – a történet szempontjából – visszatekintést igényel egészen Szent László haláláig ahhoz, hogy minden mozzanata érthető legyen. II. Béla nem akart király lenni, mégis úgy szövődtek az események, hogy trónra került. Emberi tartása és felesége, egy különös, kétarcú asszony, Ilona volt a támasza abban, hogy vaksága ellenére sikeres uralkodó lett bel- és külföldön egyaránt. Megszilárdította a királyi hatalmat, az ország területét pedig gyarapította.” – magyarázta Szikora János az olvasópróba elején.

A királylegenda keretét a szertartásjáték adja, ez az a forma, amiből ki lehet bontani a történetet. Az idei az előző évekhez képest még „színházibb” lesz – hangsúlyozta Szikora János, és felvázolta az újdonságokat: a látványvilágot a folytonosság jellemzi, így tovább bővül a színpadkép. Idén felépül mindkét harangtorony négy haranggal, megjelenik a koronázási palást, lesz egy nagy ledrács, ami az élő és felvett videobejátszások felületéül szolgál, készítenek továbbá egy függönyrendszert, amin belül és kívül is zajlanak az események. Idén megválnak a nagy, világító koronától, de sok mindent megtartanak az elmúlt évek hagyományaiból.

 



A színházi olvasópróbát követően az alkotócsapat átsétált a Nemzeti Emlékhelyre. A stábtagok egy-egy szál virágot helyeztek el az uralkodóink földi maradványait őrző Osszáriumnál, majd elkezdődött a Koronázási szertartásjáték első jeleneteinek rendelkező-próbája.

Szereplők:

 

II. (Vak) Béla, a Fény koldusa – Száraz Dénes
Felicián koronázó érsek – Blaskó Péter
Krónikás – Mihályi Győző
Ilona, II. Béla felesége – Závodszky Noémi
II. István, Könyves Kálmán fia – Sághy Tamás
Első püspök – Porogi Ádám
Második püspök  – Kocsis Gábor

Forgatókönyvíró – Matuz János és Szikora János
Zeneszerző – Márta István és Szirtes Edina „Mókus”
Koreográfus – Horváth Csaba
Jelmeztervező – Kovács Yvette Alida
Díszlettervező – Szendrényi Éva

Rendező: Szikora János

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >