Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Folyamatosan zajlanak az intézményi fejlesztések Székesfehérváron
Folyamatosan zajlanak az intézményi fejlesztések Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. augusztus 04.
ImageSzékesfehérváron folyamatosan zajlanak azok a beruházások, fejlesztések, amelyek a város intézményeinek zavartalan és korszerű működéséhez szükségesek. A nyári szünetben a bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák épületeiben végzik el a felmerült problémák alapján történő javításokat, illetve a nagyobb beruházások kivitelezési munkálatait. Az oktatási intézményeken kívül az Egyesített Szociális Intézmény és a Kríziskezelő Központ épületeiben zajlanak fejlesztések.

 

Székesfehérvár Önkormányzatának 2016. évi költségvetése a város üzemeltetésének biztonságát és egy rekordösszegből megvalósuló fejlesztéspolitikát tesz lehetővé. A nyári időszakban jelentős beruházások folynak, úgy az oktatási intézményekben, mint az Egyesített Szociális Intézmény épületeiben és a Kríziskezelő Központban.

A KÉPES program 2016-ban a Szeder utcai Bölcsőde udvarának korszerűsítését, komfortosabbá és élhetőbbé tételét tűzte ki célul. A projektben sort kerítenek a balesetveszélyes elemek cseréjére, illetve rekonstrukciójára, a játszóeszközök felújítására, az akadálymentesítés megoldására és egy a komfortos udvari tartózkodást, délutáni alvást szabadban lehetővé tevő teraszárnyékoló rendszer kivitelezésére. A mintegy 40 millió forintos beruházás munkálatai augusztus 20-ára készülnek el.

Az Egyesített Szociális Intézmény I. számú Idősek Otthonában mintegy 19 millió forint értékben történt meg a cserépfedés cseréje 1300 m²-en, a Rákóczi úti épületszárnyban továbbá villámvédelmi korszerűsítésre került sor. A III. számú Gondozási Központban kicserélték a lépcsőházi üvegportált.  A Központban leállt a kazán keringető szivattyúja, amit felajánlásból cseréltek ugyan, de a 30 éves kazánok javíthatatlanná váltak, ezért a tervek elkészülte után az engedélyezés folyamata következik, mely az ütemezés szerint augusztus végére lezárul. Az engedélyezett dokumentáció alapján kerül kiírásra a beszerzési eljárás, melynek becsült értéke mintegy bruttó 18,6 millió forint.

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában időszerűvé vált a tornaterem tetőfelújítása. A tornaterem, a szertár és a tornaszoba új tetőhéjazatot kap, a tornateremben új szigetelt álmennyezetet alakítanak ki augusztus végéig. A beruházás értéke 18,9 millió forint. 

A Vasvári Pál Általános Iskolában több mint 16 millió forint értékben végeznek felújítási munkálatokat csapadékvíz elleni szigeteléssel, a páraszellőzők és felülvilágítók cseréjével, valamint kiegészítő bádogozási munkákkal, melyek augusztus közepéig készülnek el az ütemezés szerint.

A Ligetsori és a Hosszúsétatéri Óvodában az intézmények működéséhez szükséges fűtési rendszer korszerűsítését végzik el a nyár folyamán, a felújítási munkálatok mindkét intézményben folyamatban vannak. A felújított rendszereket legkésőbb augusztus 20-án helyezik üzembe. A két beruházás összértéke több mint 24 millió forint.

Összevonásra kerül a Zentai utcai Általános Iskola könyvtára, valamint az Aranybulla Könyvtár. Az iskolában a volt könyvtárhelyiségben tornaszobát alakítanak ki, amit szeptemberben a diákok már használatba is vehetnek. Az Aranybulla Könyvtárban a könyvállomány gyarapodása miatt szükségessé vált a bővítés.

Négy oktatási intézményben egy beszerzési eljárás keretében zajlanak a nyári felújítások: a Kodolányi János Főiskola A épületében a nevelési tanácsadó elhelyezésére szükséges átalakításokat, a Németh László Általános Iskola B szárnyában a korábban átalakított osztálytermek helyreállítását végzik, a Vízivárosi Általános Iskolában tisztasági festésre kerül sor, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában pedig új padló kerül a foglalkoztatókba, a kapcsolódó felújítási munkák mellett. Szeptemberig befejeződik Vörösmarty Iskolában az intézmény C és D épületszárny vizesblokkjainak felújítása, valamint a földszinti kémialabort érintő szennyvízelvezető gerincvezeték cseréje az udvari bekötő aknáig, az ehhez tartozó felújítási munkálatokkal.

A Kríziskezelő Központban az éjjeli menedékhely vizesblokkjában történt dugulás miatt kicserélték a szennyvíz alapvezetéket, a Nappali Centrumban pedig folyamatban van a megrongálódott tetőszerkezet javítása. Az intézményben a közegészségügyi ellenőrzések során kiderült, hogy a Sörház tér 7. alatt két vizesblokkot kell felújítani – ami a tavalyi év során elkészült –, valamint az átmeneti szálló valamennyi szobájának és a csomagmegőrző helyiségének balesetveszélyes padozatát kellett kicserélni.

A Tolnai utcai Óvodában műanyagra cserélték egy csoportszobában a tönkrement alumínium szerkezetű nyílászárókat. A Nyitnikék Bölcsődében a melléképület falán keletkezett repedés miatt lehulló vakolat javítása folyamatban van; a főépület pincéjében megrepedt födémgerenda alátámasztását követően statikai vizsgálat készül.

Szigetelési problémák okán a szerkezetekbe kerülő nedvesség miatt következett be penészedés a Napraforgó Bölcsőde régi épületrészében. A szakvélemény alapján kivitelezett utólagos szigetelés elvégzését követően új linóleum padlóburkolat készül, a nem szabványos belső nyílászárókat pedig kicserélik. A kivitelezés során a homlokzat új hőszigetelése is elkészül, előreláthatólag szeptember végére.

A Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Tagóvodában a játszótér telepítési költségeinek keretéből kerül sor a fa szerkezetű játszóeszközök cseréjére. 

Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Lövölde utcai épületében a fűtési rendszer felújításához szükséges tervdokumentáció készült. A Szivárvány Óvodában vakolathullást észleltek a csoportszobákban, a repedésekről és süllyedésekről a további lépések elindításához tartószerkezeti szakvélemény készült. Problémákat észleltek az Árpád úti és a Napsugár Óvodában a villamos hálózat működésében, ezért a jelenlegi hálózat hibáinak feltárásával a két intézményre vonatkozó villamos tervdokumentáció elkészítése van folyamatban a rendszer korszerűsítésének és az egész villamos hálózat szabványosításának céljából. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >