Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Pénteken kezdődnek a Székesfehérvári Királyi Napok Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. augusztus 11.
ImageA visszaszámlálás elindult, néhány nap múlva, pénteken este kezdetét veszi városunk legünnepibb, grandiózus rendezvénysorozata, a Székesfehérvári Királyi Napok.

 

Augusztus 12-én 20.30 órától a Városház téren kísérhetjük figyelemmel a megnyitót az Országalma körüli nagyszerű fényjátékkal. A három napos Koronázási Ünnepi Játékok történelmi programjai színvonalas szórakozást kínálnak a családoknak, az estéket pedig grandiózus színpadi előadások koronázzák meg. Az összművészeti fesztiválról Róth Péter alpolgármester és Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője adott tájékoztatót, invitálva a fehérvári lakosokat és a turistákat, hogy legyenek részesei az ünnepi rendezvénysorozatnak.

 


„Péntektől tíz napon át a székesfehérváriak örömére gazdag rendezvénysorozat kezdődik a Belvárosban, köszönet ezért a szervezőknek és a programban dolgozóknak! Az ő munkájuk akkor lesz igazán sikeres, ha minél többen részt vesznek a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényein. Bízom benne, hogy mindenki talál kedvére való programot a tíz nap során!” – invitált Róth Péter alpolgármester az összművészeti fesztivál eseményeire. Az első hétvége kínálatából kiemelte az ünnepélyes megnyitót pénteken 20.30 órakor, amikor az érdeklődők egy nagyszerű fényjátéknak lehetnek tanúi a Városház téren. A felemelő eseményen közreműködnek az óriásbábok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.   

A rendezvénysorozat első napjainak programjait Juhász Zsófia, a Fehérári Programszervező Kft. ügyvezetője ismertette. A reprezentatív megnyitó ünnepségről elmondta, hogy a fényjáték középpontja az Országalma, a magyar koronázási palást motívumával Falvay Miklós készített animációt Beethoven István király nyitányára. „Szeretnénk, hogy a fehérváriak minél inkább magukénak érezzék az óriásbábokat, és tudják is, hogy kiket ábrázolnak: a felvonuláson Blaskó Péter mutatja be őket. Történelmi időutazás kezdődik a Belvárosban már a rendezvény nyitónapján, amit végigviszünk a tíz nap rendezvényein.” – fogalmazott Juhász Zsófia.

A Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos történelmi fesztiválja színvonalas programokat kínál, amelyben több helyi csoport működik közre hagyományosan, hogy hiteles megidézzék a kort, de a produkciók között számos vendég meghívott is szerepel. A színpadi előadások közül Juhász Zsófia elsőként a Koronázási Szertartásjátékot ajánlotta, amelyet a Vörösmarty Színház szervezésében dr. Szikora János igazgató rendez. A grandiózus színpadi játékra akár az interneten, akár a Városház téri Jegyirodában vagy a Vörösmarty Színházban is vásárolhatóak még jegyek – az előadások időpontja augusztus 13. és 14. A Nemzeti Emlékhely színpadán mutatják be augusztus 16-án, kedden a Musica Sacra sorozatában az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Drahos Béla vezényletével a Stabat Matert. Rossini oratóriumát a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész Rosta Andreával és a moszkvai Bolsoj Színház vezető szólistáival adják elő.

 



A megnyitó végén, 21.00 órakor hagyományosan felkapcsolják a Fény utcát, amely idén II. (Vak) Béla király életének legfontosabb mozzanatait mutatja be a Fő utcai épületek falain. A mozgó történelmi képregényt a Székesfehérvári Királyi Napok valamennyi napján 21.00-24.00 óra között lehet megtekinteni.

Az első hétvége időjárása az előrejelzések alapján kedvező lesz abban a tekintetben, hogy a családok számára igazán élvezhetőek lesznek a programok. 

Székesfehérvár Önkormányzata minden érdeklődőt szeretettel vár a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatára!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >