Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Dübörögtek a deszkák a Zichy színpadon Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. augusztus 18.
ImageEgy év után ismét felcsendült Székesfehérváron a jól ismert népzenei szignál. A városunkba érkezett hét külföldi együttes flashmob táncaival, valamint a Zichy színpadon lezajlott nyitó gálával kezdetét vette az idei nemzetközi néptáncfesztivál.

 

A Királyok városában az idei a sorban immár a huszonegyedik néptáncfesztivál. A szervezők most is több, igazán kuriózumnak számító táncegyüttest invitáltak Fehérvárra. A rendezvény 18 órakor egy hangulatos flashmobbal kezdődött, amelynek során a külföldi tánccsoportok egymást váltva, pár perces műsorszámaikkal az Alba Plázától indulva a Fő utcán egészen a Zichy színpadig csalogatták a közönséget.

Majd 19 órakor a házigazda Alba Regia Táncegyüttes „Mozdulatlan legendák” című műsorának reneszánsz tételével elkezdődött a pódiumon a nyitó gála. A fesztivál szignáljára színpadra vonuló, zászlót tartó együttesek képviselőinek gyűrűéjében dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivált. Beszédében örömét fejezte ki, hogy mind az elmúlt napokban, mind az első estén nagyon sokan kilátogattak a Zichy színpadhoz, majd megköszönte a fesztivál létrejöttéért sokat dolgozók  munkáját, tapsot kérve nekik.

 


 

A köszöntőbeszédet követően két-három koreográfiával mutatkoztak be a fehérváriaknak a nemzetközi fesztivál résztvevő együttesei. Elsőként az argentin Artístico Cultural De Tango y Folklore ”Nuestras Raíces” csoport lépett színpadra, melynek tagjai Argentína harmadik legnagyobb városából, Rosairo-ból érkeztek hozzánk. Az 1999-ben megalakult együttes műsora első részében a férfi és a nő közötti incselkedés argentin táncos formáját mutatta be, majd egy vidám, közösségi körtánccal szórakoztatta a közönséget. Ráadásként pedig a táncok királynőjével, egy vérpezsdítő tangóval zárták előadásukat.   

Az 1990-ben alapított moldáv “Opincuta” táncegyüttes – ami nevét a tradicionális lábbeliről kapta, melyet a moldáv földművesek használtak mindennapjaik során – másodikként lépett fel. A hagyományos népviseletben színpadra lépett csoport tagjai a fesztivál résztvevőinek legfiatalabbjai. „Csurul” táncukban – mely magyarul szitát jelent – egymásba kapaszkodva, lendületes körtáncot jártak.  

Az indonéz „WIDATRA” csoport 11 éves múltra tekint vissza, ők a lassan feledésbe merülő, észak-szumátrai népszokásokból adtak ízelítőt. Koreográfiájukban táncos formában mutatták be a rizsszedés folyamatát. Mozdulataikban megjelent a rizsszedők boldogsága és a bő termésért való hálaadás.   

 


 

Horvátország legrégebb óta működő és egyben legtöbbet díjazott néptáncegyüttese a Split településen 1919-ben alapított KUD Jedinstvo nevű néptánccsoport, melynek színpadra lépett tagjai bemutatták hogyan mulatnak közösen horvát férfiak és nők.

Az 55 éves “GURJAANI” állami népi ének- és tánctársaság - mely Grúzia egyik legismertebb és legkedveltebb néptánccsoportja – első műsorszámában hazájuk északi hegyeihez vitte el képletesen a közönséget, bemutatva nekik azt a férfi táncot, amelyben megelevenedett a hegyi emberek szívóssága. Második koreográfiájuk már a férfiak és a nők közötti pajkosságot hozta elő.   

A Baszkföldről hozzánk érkezett Eraiki Dantza Taldea együttes - amit 1978-ban a baszk folklór népszerűsítésének céljából alapítottak – botos táncot mutatott be. Dinamikus, pergős előadásuk osztatlan sikert aratott. 

 


 

A Szlovákiából fesztiválunkra ellátogató „Háj” néptáncegyüttes 1975-ben alakult, a csoport karikázót, verbunkot és csárdást adott elő. Az igazán virtuóz produkció sokak tetszését elnyerte. 

A gálát követően az együttesek fáklyákkal a kezükben közösen vonultak át a Zichy ligeten keresztül a Táncházba, invitálva a közönséget a Zenepavilonba, a Fláre Beás Cigány Folklór Együttes koncertjére, valamint a folkestre, melynek mai házigazdája Indonézia és Horvátország.   

 

A néptáncfesztivál részletes programja az alábbi linken megtalálható:
http://www.kiralyinapok.hu/kiralyi-napok-program-2016/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >