Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Történelmi képregény a falakon Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. augusztus 18.
A Székesfehérvári Királyi Napok elengedhetetlen része a Fény utca, mely évek óta az egyik legnépszerűbb látványossága a tíznapos rendezvénysorozatnak. Idén a Fő utcai házak homlokzatán II. (Vak) Béla király életének epizódjai kelnek életre, míg a Bazilika hátsó falán a templomok fejlődéstörténetét ismerhetjük meg az egyedülálló animáció révén. Augusztus 21-ig, minden nap 21 és 24 óra között látható a különleges „fényregény”.

 

„Lumina in tenebris clariora sunt.” Vagyis: „Sötétben tündöklőbb a fény.” - szól Quintilianus, római szónok idézete. Ez juthat eszünkbe akkor, ha végignézzük Székesfehérvár Belvárosában a Királyi Napok ideje alatt esténként folyamatosan látható fényfestést.

A Fény utca - amely immár hagyományosan központi eleme a város történelmi fesztiváljának – idén is a Fő utcára invitálja esténként a járókelőket. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is az animációs képregényhez az épületek szolgálnak vetítővászonként.

 


 

Negyedik éve annak, hogy a történelmi „fényregényt” Magyarósi Éva képzőművész, animációs filmrendező elkészíti. Mostani alkotásának főszereplője II. (Vak) Béla. A Fény koldusának fordulatokban gazdag, ám rövid életét mutatja be az alkotás. Láthatjuk gyermekként Bélát, hogy apjával együtt hogyan vakítják meg, majd hogyan bujkál Pécsváradon. Megelevenedik házasságkötése, majd trónra kerülése, és kirajzolódik az is, hogyan veszi át tőle az államügyeket felesége, Ilona.

A káprázatos fényjátékba tavaly már bekapcsolódott a Hősök tere is, Falvay Miklós vizuális tervezőművész 3D-s animációs alkotásával. Ez a nagy sikerre való tekintettel idén sem maradt el. A sokak által kedvelt fehérvári animációs rendező fényfestése látható, aki a rendezvénysorozat nyitónapján a koronázási palástról Beethoven István király nyitányára bemutatott kisfilm alkotója is.

 


A Székesegyház falán – az épület sajátosságait kihasználva – a templomok fejlődéstörténete jelenik meg, az animációs film során virtuálisan megnyílik a Bazilika, amelynek láthatjuk folyamatos alakulását.     

 

A történelmi fényregények augusztus 21-ig, minden nap 21 és 24 óra között láthatóak a Belváros falain, hogy minél többen részesei lehessenek a múltunkat megelevenítő filmkockák látványának.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >