Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Harci táncoktól a párválasztó körjátékokig Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. augusztus 19.
ImageJavában zajlik a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál a Belvárosban. A Mátyás király-emlékműnél Királyi játéktér, míg a Zichy liget Zenepavilonjánál, a Fesztiválligetben Királyi gyermekjátszó várta tegnap napközben a fehérváriakat, hogy a nálunk vendégeskedő külföldi együttesek népszokásaival, körjátékaival, ügyességi versenyeivel megismerkedhessenek. A nemzetközi foglalkoztatók ma is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Grúzia, Horvátország, Indonézia és Moldova néptánccsoportjai szórakoztatták tegnap délelőtt a Belvárosban sétálókat, a Mátyás király-emlékműnél a Királyi játéktér keretében. Hagyományaikat megelevenítő rövid kis műsorszámaikat követően az érdeklődőket be is vonták a mulatságba. A grúzok kardokkal és pajzsokkal felszerelkezve adtak ízelítőt harci táncaikból, amiknek alapjaira meg is tanították a gyerekeket. Programjukból nem maradhatott ki a harcba induló férfiakat búcsúztató nők tánca sem. A moldáv együttes táncosai párválasztó körjátékra invitálta az őket körülállókat. Míg az indonézek egy különböző ritmusokat változtató tapsos kis énekkel kápráztatták el a közönséget, amelynek mozdulataira a vállalkozó kedvűeket meg is tanították. Majd a délelőtti játékteret a horvát táncosok bemutatója, körjátékai zárták.

A délután folyamán a Zichy ligetben lévő Zenepavilon előtt Argentína, Baszkföld és Szlovákia együttesei várták a kicsiket a Királyi gyermekjátszóban. Elsőként kendővel a kezükben az argentinok idéztek meg táncaikkal karneváli hangulatot, majd körtáncra invitálták a jelenlévőket. Hangulatos kis versenyre is rávették a kislányokat és a kisfiúkat, akiknek egy kifeszített kötélen függő karikákba kellett szívószálat beleszúrniuk úgy, hogy közben egy felnőtt hátán lovagoltak. Az argentin vendégek édességgel és matricákkal köszönték meg a gyerekek érdeklődését.

A Baszkföldiek kerültek ezt követően a porondra. Elegáns népviseleteikben szökdelős és csípőbillegetős körtáncot jártak a fehérvári közönséggel. Majd egy népük számára hagyományos botos versennyel ismertették meg a gyerekeket, akiket a megmérettetésre is rávettek.    

A gyermekjátszót tegnap a szlovák fiatalok zárták. A gyerekekkel páros játékokat, valamint fogócskát játszottak, és a hazánkban oly ismert gólyás tánc szlovák változatát is eltáncolták a kicsikkel. Apró ajándékként az arra vállalkozó kedvű gyerekek karjára tetoválós matricát helyeztek el.   

A Fesztiválliget ezt követően a Fejér megyei néptáncegyüttesek műsorának adta át a helyét. Ennek keretében a dunaújvárosi fiatalok, valamint az Alba Regia Művészeti Iskola Csöröge és Junior csoportja ad műsort. A Zichy színpadon este Baszkföld, Argentína, Szlovákia és a Páva Gála műsora volt látható, míg a Zenepavilonban a Pyrgos görög zenekar lépett fel.

 
A táncfesztivál részletes programja az alábbi linken:
http://www.kiralyinapok.hu/kiralyi-napok-program-2016/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >