Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár önkormányzatát is elérte a válság  Miért nem fogadják el a segítséget?
Székesfehérvár önkormányzatát is elérte a válság  Miért nem fogadják el a segítséget? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 16.

ImageAz országos költségvetés helyi költségvetésre gyakorolt hatásáról, valamint a válság, és a fehérvári kis- és középvállalkozásoknál jelentkező munkanélküliségről tartott sajtótájékoztatót Dr. Cser-Palkovics András - bár e két téma olyannyira összefügg, hogy valójában nem is lehet őket külön választani. A frakcióvezető tömör megfogalmazása szerint: „Nem vár könnyű év a Székesfehérváron élőkre, s az önkormányzatra sem 2009- ben.

 

Dr. Cser-Palkovics András kifejtette: Az állami költségvetés várhatóan újra súlyos megszorításokat tartalmaz, és különösen nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat: kb. 120-150 milliárd forintot von el az önkormányzati szektorból, ami különösen aggasztó helyzetet idézhet elő az oktatás és a szociális területen.

Ez előbbinél olyan normatíva-elvonás keletkezik, ami számításaik szerint elérheti a 10-15 %-ot is, ami nemhogy reálértékben nem növekszik, tehát nem követi az inflációt, hanem még drasztikusabb „romlást” mutat. Különösen a dologi kiadások finanszírozásánál tapasztalhatunk majd alulfinanszírozást, s érinti a bölcsödei-, az óvodai-, és az iskolai szektort is. Az önkormányzatok terhei egyértelműen és nagymértékben nőni fognak.

Ha áttekintjük a költségvetési tervezeteket, azt látjuk, hogy a sorszám szerinti első változathoz képest – ebben a tekintetben - folyamatosan romlik a költségvetés pozíciója. Sőt, még most se látjuk pontosan a végét, tehát azt a feltétel-rendszert, amivel az önkormányzati költségvetés gazdálkodni tud majd. Az egyértelműen elmondható, hogy jelentős forráskimaradással számolhatunk Székesfehérváron is, tehát az önkormányzati szektor tekintetében ez az állami költségvetési terv elfogadhatatlan.

„Felszólítunk mindenkit – kormánypárti és ellenzéki képviselőket egyaránt -, hogy a maga eszközeivel próbáljon meg mindent megtenni annak érdekében, hogy az önkormányzati terhek – főleg ilyen mértékben – ne nőjenek, mert kilátástalan helyzetbe hozzák az önkormányzatokat.” – mondta a frakcióvezető – „Főleg akkor, amikor tudjuk, hogy nemcsak ez a negatív hatás éri az önkormányzatokat, hanem a gazdasági válság is. Romló hitelfelvételek, egyértelműen csökkenő saját bevételi források – gondoljunk például a személyi jövedelemadók kérdésére –, s jelentős mértékben visszaeshet az iparűzési adóbevétel is.”

 

Image
.

Ez utóbbi két esetben fog problémát jelenteni: egyrészt, hogy az idei adóbefizetés a 2008-as városi költségvetésben tervezett összeget el fogja érni, sőt, túlfizetés lesz, amit majd 2009 tavaszán természetesen visszaigényelnek a cégek. Tehát a 2008-as költségvetésben még nem jelentkezik közvetlenül a probléma, de a 2009-esben már duplán, mivel egyrészt vissza kell fizetni a vállalatoknak a 2008-as túlfizetést, másrészt eleve kevesebbet fognak tervezni és fizetni 2009-ben. Ennek mértékét most nagyon nehéz megmondani, de az látszik, hogy akár milliárdos bevételkiesést is eredményezhet a kormányzati oldalon.

Ha ezt a két hatást együtt nézzük, tehát a saját bevételcsökkenést, az állami normatívák növelését, hozzátéve még azokat a feladatokat, amiket az önkormányzatoknak majd még el kell látniuk – miközben azokat az állam nem finanszírozza - , akkor egyértelműen látszik, hogy az itt élőknek és az önkormányzatnak sem lesz könnyű 2009.

„Mi kaptunk egy tájékoztatást a múlt héten a rendkívüli közgyűlést követő zárt ülésen, illetve azt megelőzően a város polgármesterétől, hogy mi várható a helyi gazdaság területén, viszont nincs arra jogosultságunk, hogy ezt közzétegyük. De arra kérjük a polgármester urat, hogy amint hazatér, ismertesse a város polgáraival ennek azon pontjait, amelyek a nyilvánosság elé tárhatóak.” – tolmácsolta frakciója természetesnek és egyértelműnek mondható óhaját Dr. Cser-Palkovics András – „Tudjuk, hogy az önkormányzatnak sok élő szerződése van, amiket már elindított, s amelyek komoly kihívás elé állítják városunkat. És látjuk, hogy különböző területekről – sport, kultúra, oktatás – milyen igények érkeznek az önkormányzathoz. Ezen kívül az egyéni képviselők is sok olyan jogos fejlesztési igényt fogalmaznak meg, amiket az ott élők szeretnének megvalósíttatni. Stabil költségvetést pedig csak akkor lehet tervezni, ha világosan látható, hogyan áll gazdaságilag a város.”

 

Image
Fotók: Temesvári Márta

Ezért kellene a polgármesternek tájékoztatni a nyilvánosságot - természetesen a novemberben rendelkezésre álló adatokból kiindulva. Sok ugyan a bizonytalansági faktor, ám a látható és a kiszámítható problémákat mindenképpen el kell mondani a lakosságnak! Mondjuk ki: Székesfehérvár Önkormányzatát is elérte a válság. Hogy ez milyen mértékben, miféle módon és melyik időpontban fogja a hatását éreztetni, az már egy másik kérdés.

És ezzel szorosan összefügg az, hogy hogyan alakult 2009-ben az ipari, kereskedelmi, szolgáltató szektor, amely a legnagyobb foglalkoztatónak számít az önkormányzat mellett. És ezért érthetetlen, hogy miért nem történt még helyi szinten sem gazdaság élénkítési program kidolgozása az önkormányzat részéről.

A Polgári Frakció két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott egy hét pontból álló támogatási javaslat-csomag, amely az itteni vállalkozók helyzetének javítását célozta meg, de gyakorlatilag erre még semmiféle választ nem kaptak sem a várostól, sem a frakcióktól. Pedig az önkormányzatnak segítséget kellene nyújtania ahhoz, hogy ne legyen drasztikus munkanélküliség Székesfehérváron (sem).

Egy felelős városvezetés egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne beszéljen ezekről a kérdésekről, s ne cselekedjék a köz javát szolgálva!

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1653&Itemid=31

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >