Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Talpra, magyar! gála volt a Néptáncfesztiválon Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. augusztus 21.
ImageA nemzeti ünnepen a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál esti rendezvényei a „Táncra, magyar!” – határon túli táncegyüttesek gálaműsorával kezdődtek. A résztvevőket Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, népzenekutató, a Nemzet Művésze köszöntötte. A Zichy színpadon fellépett az erdélyi Háromszék Táncegyüttes, a felvidéki Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Szabadka Táncegyüttes a Vajdaságból és a házigazda Alba Regia Táncegyüttes felnőtt és senior csoportja.

 

Augusztus 20-án, Szent István napján a Kárpát-medencei meghívott vendégek a hagyományőrzőkkel és a történelmi óriásbábokkal együtt részt vettek a Fehérvári királyok menete ünnepi felvonulásán. Este a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál a „Táncra, magyar!” – határon túli együttesek gálájával folytatódott a Zichy színpadon. A fesztiválon először 2015-ben vendégeskedtek a külföldi csoportokon kívül határon túli táncegyüttesek Csíkszeredából, Pozsonyból és Topolyáról. 2016-ban ismét három határon túli táncegyüttes jött el Székesfehérvárra: a Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgyről, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Nagyidáról és a Szabadka Táncegyüttest a Vajdaságból – mindannyian az autentikus folklór, a hagyományőrzés kiváló képviselői.  Az este résztvevőit Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Nemzet Művésze köszöntötte.


A Zichy színpadon először az Ilosvai Selymes Péter  Néptáncegyüttes és a Szabadka Táncegyüttes mutatkozott be a helyi jellegzetes táncaikat, dallamaikat megjelenítve.  

A nagyidai néptáncegyüttes a felvidéki magyar néptánckultúrát képviseli, 1951 óta több évtizedes munkával, a hiteles hagyományőrzéssel a szlovákiai magyarságnak a képviselőjévé vált. Kiváló minősítést kaptak háromszor a Néptáncosok Bemutató Színpadán és több ízben lettek nívódíjasak a Nagykállói néptáncfesztiválon.  Az együttes művészeti vezetői Kupec Andrea és Kupec Mihály.

A Szabadka Táncegyüttest a 2013-ban alakult Talentum Egyesület ifjúsági korosztálya alkotja. Sikeresen szerepelnek fesztiválokon, versenyeken, elsődleges céljuk az autentikus néptánc magasfokú művelése mellett táncszínházi produkciókat, előadásokat hoznak létre, Brezovszki Tamara és Brezovszki Roland művészeti vezetésével.

 


Az Alba Regia felnőtt és senior csoportja követte a szabadkai és a felvidéki előadásokat – a Mozdulatlan legendák Reformkor tétele kapott elsőként hatalmas tapsot.  Az 1949-ben alapított együttes kiváló munkáját számtalan eredmény, kitüntetés tanúsítja: elnyerték az "Európa-díj a Népművészetért" elismerést is, 2014-ben sikeresen szerepeltek a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen, a magyarországi néptáncegyüttesek minősítő rendszerében a legmagasabb kategóriába tartoznak. Az együttes tagjai nem hivatásos táncosok – szabadidejükben törekszenek arra, hogy a népi nemzeti hagyományokat tovább örökítsék, a közös alkotási vágy ösztönző erejével. A házigazda együttes művészeti vezetője Majoros Róbert.

A gálát a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes zárta. A csoport előadásai az utóbbi években megmutatták az Erdélyben élő etnikumok hagyományait. Egyediségüket a folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakították ki. Az együttes Ivácson László művészeti vezetésével dolgozik.

 



„Már csak egy nap van hátra a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál programjából; úgy gondolom, hogy az idei év csoportjai kiváló műsorokat adtak – köszönjük a közönségnek is, hogy minden este megtöltötték a Zichy színpad előtti teret! Az időjárás is kegyes volt hozzánk, reméljük, a holnapi záró rendezvények idején sem lesz ez másként. Nehéz kiemelni bármit is a programok közül – fantasztikus volt a Páva Gála, nem lehet nem beszélni a „Táncra, magyar!” gáláról határon túli barátainkkal, nagyon jól sikerült a Parno Grast fellépése a folkesten, de nekem nagyon tetszenek az argentin, az indonéz, a horvát csoportok… A magyar virtusnál viszont nincs szebb! Az idei rendezvényeink sikere alapján már a XXII. fesztivált várjuk.” – fogalmazott Majoros Andor fesztiváligazgató.

A Néptáncfesztivál záró felvonulására és gálájára vasárnap kerül sor, ahova mindenkit szeretettel várnak! Részletes program a http://www.kiralyinapok.hu/kiralyi-napok-program-2016/ oldalon olvasható.  
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >